IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият климатичен обрат

За 2019 г. европейските компании отчитат инвестиции за около 124 млрд. евро в технологии за защита на климата, но еколозите са скептични

10:53 | 25.02.20 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News</em></p>

 Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News

За новоизбрания изпълнителен директор на BP Бернар Луни първата публична изява на новата му позиция беше като детска игра. След продължилите месеци демонстрации на гневни активисти пред седалището на компанията в Лондон бившият мениджър на дивизията Downstream на петролната компания си позволи да каже неща, които неговият предшественик Боб Дъдли никога не би изрекъл.

„Трябва да се променим. От днес нашата основна цел ще бъде да предоставим на света чиста, надеждна и достъпна енергия“, каза Луни само преди две седмици, когато обяви старта на новата стратегия в Лондон. А тя си има всичко: гигантът на изкопаемата енергетика възнамерява да бъде климатично неутрален до 2050 г. Това включва емисиите на въглероден диоксид, които в крайна сметка се създават в резултат от изгарянето на бензина или дизела в резервоара на потребителя. 

Една петролна компания става въглеродно неутрална? Шефът на ВР предизвика сензация с тази цел. Но той не е единствен. В момента големите европейски компании обявяват амбициозни климатични цели почти всяка седмица. От 2030 г. или 2040 г. всяка се ангажира да отделя – първо: по-малко, и второ: само толкова количество въглероден диоксид, колкото може да избегне другаде.

Преди няколко дни германската медийна компания Bertelsmann обяви, че ще постигне тази цел до 2030 г. IT групата Microsoft планира климатична неутралност за същата година, както и фармацевтичната и химическа компания Bayer. Bosch дори възнамерява да работи неутрално по отношение на въглеродния диоксид от тази година. Маркус Щайлеман, изпълнителен директор на химическата компания Covestro, отбелязва, че конкуренцията по отношение на климатичните цели е обхванала цялата индустрия.

Съобщенията от последните няколко месеца набраха огромно количество обещания. Актуално проучване на известната организация с нестопанска цел Carbon Disclosure Project (CDP), достъпно на германския Handelsblatt, показва, че според новите си планове европейските компании възнамеряват да избегнат 2,4 гигатона емисии - повече от обема, който Великобритания, Германия, Франция, Италия и Полша излъчват заедно годишно.

Британската CDP се счита за лидер в анализа на корпоративните данни за околната среда, като зад организацията застават над 600 институционални инвеститори. В проучването си експертите, заедно с консултантската фирма Oliver Wyman, разглеждат по-подробно климатичните планове на над 882 компании, листнати в Европа.

Резултатът: За да постигнат целите, компаниите вече инвестират милиарди евро в нови, нисковъглеродни технологии и в инвестиции за намаляване на емисиите. CDP определя общата сума в Европа на 124 милиарда евро, от които 44 милиарда евро са за сметка на германски компании. Това изглежда много, но далеч не е достатъчно, за да се постигне целта на ЕС за климатичен неутралитет в Европа от 2050 г.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
дааа, аз чак днес видя че лудия майк е починал.. :((( той ще е тазгодишния носител на наградата дарвин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
нещо неправилно да съм написал ?...или огладня и реши да наминеш да хапнеш днешната ти доза фек... ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Интернет форумите дадоха възможност и на двойкаджиите и мозъчно несъстоятелните да се изявяват.А те, горди двойкаджии, иначе се правят на разбирачи...Добре, че хората с прилично ай кю разбраха, че това е някаква форумна шлака и никой не и обръща внимание, освен другите от шлаката.Там, в шлаката, си създават някакви теории и си скимтят един на друг в подкрепа и си въобразяват, че знаят тайните на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
ае мани днеска напрао ме хвана яд че изобще се занимавах с тия прошляци, затоплил се бил климатот, отворена екологична система била земята, ше прелее водата кат се разтопат ледниците и т.н...... Са аз двойки по физика съм имал бая ама за тройка треаше поне да знаеш елементарията иначе нема минеш, а тия двамцата кат глеам са завършили академията на Ал Горския зеления им вожд от 10 кладенеца вода носиха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Ти със Смарти и Зелката ли намери да спориш за физика...? Па това са най-изтъкнатите физици от менажерията тука! Преди нема и месец тия те двамцата най-образовани, хихикаха на японците, че ако решат да изпаряват радиоактивната вода от сбангьосания реактор във Фукушима, щели да си фъргат по главите радиацията... ? Едва ли не от небесата ше валят уранови пръти, дигнати до там от водните пари... чат ли си...? ;) :lol: ***, с тия за наука, еле па за физика, немаш никъв шанс! Ше те бият като маче от дирек от тука до довечера с дипломи и линкове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
За Инвестеро съм убеден че е материално, за теб съм убеден че е на религиозна основа./няма лошо/ Инак 2050 година ... знае ли човек, какво ще е в Европа, може дядя Пуутин да ви връчва медалите, а може и някой Дзънпън с дръпнати очи. Предполагам ще е през някоя люта - климатично благодарствена зима, когато дърве и камък ще се пукат, за да се наслаждавате на климатичното спасение! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
:)))с материално стимулиране ли върви ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
"124 млрд. евро в технологии за защита на климата", мдаа с правилните медийни послания спокойно можеха да се похарчат и за защита от марсианците! :) А както знаем спасителните опариции са скъпо нещо, така че госпожи и господа, развързвайте кисиите и плащайте !!!---------------------------------------------------------------Зелка, на теб един ден ще ти дадем медал "Защитник на климата" 1-ва степен и на Инвестора ще дадем медал "Защитник на климата" - за цялостно зелено творчество. Вие сте нашите зелени супермени - плането-климато-сапасители! Три пъти ура за вас ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Първият усетил се напуска корабаhttps://nova.bg/news/view/2019/11/04/267680/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още