IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият климатичен обрат

За 2019 г. европейските компании отчитат инвестиции за около 124 млрд. евро в технологии за защита на климата, но еколозите са скептични

10:53 | 25.02.20 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News</em></p>

 Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News

За новоизбрания изпълнителен директор на BP Бернар Луни първата публична изява на новата му позиция беше като детска игра. След продължилите месеци демонстрации на гневни активисти пред седалището на компанията в Лондон бившият мениджър на дивизията Downstream на петролната компания си позволи да каже неща, които неговият предшественик Боб Дъдли никога не би изрекъл.

„Трябва да се променим. От днес нашата основна цел ще бъде да предоставим на света чиста, надеждна и достъпна енергия“, каза Луни само преди две седмици, когато обяви старта на новата стратегия в Лондон. А тя си има всичко: гигантът на изкопаемата енергетика възнамерява да бъде климатично неутрален до 2050 г. Това включва емисиите на въглероден диоксид, които в крайна сметка се създават в резултат от изгарянето на бензина или дизела в резервоара на потребителя. 

Една петролна компания става въглеродно неутрална? Шефът на ВР предизвика сензация с тази цел. Но той не е единствен. В момента големите европейски компании обявяват амбициозни климатични цели почти всяка седмица. От 2030 г. или 2040 г. всяка се ангажира да отделя – първо: по-малко, и второ: само толкова количество въглероден диоксид, колкото може да избегне другаде.

Преди няколко дни германската медийна компания Bertelsmann обяви, че ще постигне тази цел до 2030 г. IT групата Microsoft планира климатична неутралност за същата година, както и фармацевтичната и химическа компания Bayer. Bosch дори възнамерява да работи неутрално по отношение на въглеродния диоксид от тази година. Маркус Щайлеман, изпълнителен директор на химическата компания Covestro, отбелязва, че конкуренцията по отношение на климатичните цели е обхванала цялата индустрия.

Съобщенията от последните няколко месеца набраха огромно количество обещания. Актуално проучване на известната организация с нестопанска цел Carbon Disclosure Project (CDP), достъпно на германския Handelsblatt, показва, че според новите си планове европейските компании възнамеряват да избегнат 2,4 гигатона емисии - повече от обема, който Великобритания, Германия, Франция, Италия и Полша излъчват заедно годишно.

Британската CDP се счита за лидер в анализа на корпоративните данни за околната среда, като зад организацията застават над 600 институционални инвеститори. В проучването си експертите, заедно с консултантската фирма Oliver Wyman, разглеждат по-подробно климатичните планове на над 882 компании, листнати в Европа.

Резултатът: За да постигнат целите, компаниите вече инвестират милиарди евро в нови, нисковъглеродни технологии и в инвестиции за намаляване на емисиите. CDP определя общата сума в Европа на 124 милиарда евро, от които 44 милиарда евро са за сметка на германски компании. Това изглежда много, но далеч не е достатъчно, за да се постигне целта на ЕС за климатичен неутралитет в Европа от 2050 г.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Нищо нема да чета - чекат ме за по бира. Чел съм, когато е требвало и по-важното - както требва.Знаеш ли го вица за шопа, дето пред клетката на жирафа викал на сина си: Е нема такъв дзвер!!! Ако не си, ходи го прочети - ше се познаеш... И да не съм те чул повече да пишеш за образование...! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
пречете ли урок номер 2 ? ... айде прочети го и пак пиши ... че ме заболя главата да чета глупocтите ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Я, така и така се докарахме до курс по физика, та да те изпитам: я и друго да ми обясниш, че по твоята логика излиза, че облъчените неща стават радиоактивни - какво става с хората под дрехите, дето им ги събличат след престой в заразена с радиоактивност среда? И тех ли требва да ги загробваме, щото са станали радиоактивни? Щот гама-лъчението е проникващо, то не спира в дрехите. Как лекуват лекарите облъчените и болни от лъчева болест пациенти? В антирадиационни костюми ли? Нали в човешкото тяло има оксан докуз вода - около 60% от теглото? Има и куп други вищества и елементи, които би требвало, според тебе, да поемат и после да излъчват радиация? Начи след облъчване те стават радиоактивни и човекът е опасен за околните - така ли мислиш? Аз мислим, че не. И мислим, че щехме да говориме за физика с научни понятия, а не с окултни алабалистики... Нещо верно имаш проблеми и с образованието, и с мозъка... Да не си си играл нещо като дете около сметището на Козлодуй, че там ви е близко... ;) Щото е факт, че гама-лъчите увреждат трайно структурата на живите клетки - минават и заминават, но оставят след себе си мазало, което се вижда и с микроскоп, а понякога и с просто око, за разлика от водната молекула... ;)Аз за разлика от тебе съм служил в армията, при това сериозно и съм обеззаразявал военна техника след уж-радиоактивно поражение - свежда се до измиване на полепнали радиоактивни частици. До колко качествено - друг въпрос... На война, като на война...Обаче мноо се изложи, да знаеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хааахаха... Ама ти продължаваш със заклинанията за облъчената вода... ?!!! Дай да си говориме тогава с други понятия - жива вода, мъртва вода, светена вода... Мислех, че говориме за физика... или бъркам? На това му викахме едно време т ъп но упорит... :lol: Я ми обясни как водата задържа радиацията? Ако успееш, верно ше направиш пробив у физиката... не, ами напрао ше обърнеш квантовата теория наопаки...Разкажи ми на атомно и молекулно ниво как точно се задържа радиацията, или както уточнихме - енергията, или потокът частици и електромагнитни вълни, отделяни от деленето на ядрото на урана, в структурата на водната молекула? Как се променят кислородните и водородни атоми на водата така, че да започнат да излъчват гама-поток? Щото радиоактивната вода, за да я наричаме такава, требва да генерира гама-излъчване, нали? Е те тва ше бъде нерно за Нобелова... !!! Ама остави глупостите за моето партийно алабала и се съсредоточи в задачата, моля... ;)А това е за конкурс за бисери: Водата един път облъчена, ако щеш и да е изпариш пак ще си остане облъчена и само времето може да е оправи ! И как точно времето я оправя? С молитви? :lol:Звучи като стената един път осветена с фенер, си остана осветена... :lol:Ти верно немаш и хабер от физика на вълните...:оДа, дрехите на работещи в заразина среда се събират и загробват - не, защото са облъчини, а защото по тях е възможно да са полепнали радиоактивни частици от коментираните по-преди радионуклеиди.Мале, мале.... Смарти, не е истина, човече... Аз досега се отнасях към твоя милост като към житейски глуповат, арогантен и лигав младеж, но ти си наистина доста слаб в теоретичната си подготовка по физика. Аз преди ХТИ-то завърших техникума Киров - па нас ни скъсаха гъ зо от физика бре, момче.... Ти къде и какво си учил, та са те докарали до облъчена вода... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Не ти е интересно, защото се усети че каза глупости ... и реши да ми оБясниш кво си завършил и как е било едно време, хахахаНапротив, не един път съм признавал като греша! Но тук неможе да ме пипнеш ... щото говорим за физични закони!Водата един път облъчена, ако щеш и да е изпариш пак ще си остане облъчена и само времето може да е оправи ! Не случайно хора които иамт работа където има радиация после си хвърлят дрехите на ***, не ги изваряват/перат/изпаряват :)Дипломата очевидно са ти е дали по партийна линия, както ти дадоха и бизнеса. Тогава "нашите" хора по лесно завършваха! ... и бащата е завършил там и той като мина 60те почна да твърди небиалици! ... сигурно и аз ще почна като стана *** твоите години ! :)Така че дипломата ти без знания не струва и 5ст.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Милион пъти по-евтино ще е ако неколцина екотерористи просто бъдат... премахнати. Ще преразгледам инвестициите си в някои компании, които гледат не да печелят, но да угаждат на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Вече не си ми интересен - не умееш да губиш, което е сигурен показател, че не умееш и да печелиш. Все пак през 1982 г. си взех дипломата за инженер-химик от ВХТИ и те уверявам, че тогава не ги даваха лесно като сега... ;) Трудно ще ми разкажеш нещо за водата, парата и изотопите... ;) Неам нерви повече да се занимавам с тебе - отивам да метна една табла с жената и да гледам турския сериал - по ми е интересен от твоите глупости.Обратна осмоза може, теоретично задържа до 96-98% от примесите, но има много ниска ефективност - 20-30% от някакъв общ обем се пречистват напълно, после рязко прогресивно деградира мембраната поради много фактори. За такива огромни количества - милиони тонове, това само абсолютен глъм може да мисли за такъв процес, затова и никой не го коментира. За вкъщи или за една рота или батальон в полеви условия - това е процесът. За вода за пиене става, но дестилацията е най-доброто, измислено от природата. Тя така чисти от милиорди години водата на Земята от всякакви годости.Японците ще източат баките в океана, щото ако решат да изпаряват, ше фалират - требва да дигнат един нов АЕЦ само за това ток да им прави... ;)Толкоз от мен, вече за последно. Нататък си пишете с Креватникова... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
доволен съм, добре си преписал... но пак не си го разбрал. урок 2сега прочети урока за... нивата и дозите лъчение които може едно вещество да приеме... има формули :) да бе говорим че парата ще вдигне изотопи в атмосферата със сигурност, но това е друга тема... много си зле,пацеи по точка 4, що е изпаряват, а не е пуснат през една осмоза или филтър?... щом във водата няма радиация, а тя е само в изотопите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Веднага отговарям:1. Да, правя. Енергията е в неразривна връзка с материята, в известен смисъл енергията е функция на материята, поне според фундаменталната наука - коментира се при наличието на частица, предмет или система от тела. Квантовата механика хвърля някои дилеми кое от кое следва, но така или иначе, що касае нашата дискусия за радиацията, все още няма известен случай за наличие на опасното гама-лъчение без наличен материален източник - виж т. 2 отдолу.2. Правя разлика между радиация и радиоактивни материали - радиацията е вълново явление, поток от частици и електромагнитни вълни. Радиоактивните материали са класифицирани химически елементи, имащи вследствие процеси на разпад или полуразпад в ядрата на атомите си свойството да създават въпросното вълново излъчване.3. С дестилация отделяш химическите елементи, материята, която излъчва - източника на радиация. Съответно, енергията или радиацията се запазва в периметъра на източника. Нема нужда от глупости - не дават Нобелова награда на хора, чели учебници. Просто е като бел боб, или поне за завършил основно образование при комунистите.4. Екзактли! Целта на японците е да се освободят от милионите тонове вода, в която има опасни количества радиоизотопи. Ако изпарят водата, останалият концентрат може да се загроби като ординерния радиоактивен *** от АЕЦ. Проблемът е огромното количество замърсена вода, която няма къде вече да съхраняват. Както вече писах в другата тема, това е непосилен вариант заради огромните разходи за енергия.Това е смисълът на цялото упражнение.Продължавай да се разсмиваш - по-смешно не може да стане. Не съм предполагал, че точно с теб ще водя този спор, но този път ми стъпи на чержето... ;) :lol: Добре, че темата потъна назад и нема кой да ти види резила. Аз няма да те излагам, ако спреш да говориш за образование и да даваш квалификации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
лек пунктоационен еррор !изпари (запетайка) "радиацията" да остане в концентриан вид на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още