IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се хеликоптерните пари?

Заради тях обаче наследството от сегашната криза може да се окаже инфлацията

18:30 | 21.03.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Британският финансов министър вече обеща еквивалента на 15 на сто от БВП - около 330 милиарда паунда гаранции по заеми за бизнеса и още повече, ако е необходимо (а то ще бъде).

Във Франция президентът Макрон прави повече. Той ще похарчи достатъчно, за да е сигурен, че „нито една компания от какъвто и да било размер няма да фалира“.

Дания излезе със система за отпускане на гарантирани парични средства на всяка фирма, която загуби повече от 50 на сто от оборота си в резултат на вируса.

В САЩ вече започнаха да говорят за изпращане всекиму чек. И навсякъде се водят разговори за това как да се компенсират доходите на абсолютно всички, засегнати по какъвто и да е начин от карантина, блокиране или обща нищета. Това ще стане - в края на краищата, ако дадено правителство предприема действия (колкото и да са необходими), които унищожават дохода ви, то трябва да го замести.

Възможно е дори скоро да видим нещо, което някога се обсъждаше в тесни академични кръгове - дългов „юбилей”, който да помогне на всички. Може би просто чрез кредитиране на всяка сметка във Великобритания с 10 000 паунда. Ако имате дълг, той се приспада. Ако нямате, просто получавате парите, които да похарчите или спестите.

Може да се наложи да направим това и за компаниите - корпоративният дълг на САЩ към БВП е на исторически връх. Кой, може би ще попитате, ще плати за всичко това? Новият отговор е, че в момента никой очевидно няма да го направи. Централните банки просто ще напечатат парите и ще ги предадат на правителствата, които ще ги насочат към когото си поискат (както и да го наречете няма да сбъркате - хеликоптерни пари, модерна парична теория, монетизация, количествено облекчаване на хората и т.н.)

Новият управител на Английската централна банка Андрю Бейли вече е частично „на борда”. Той каза, че е ОК с печатането на пари за финансиране на правителствени инфраструктурни проекти. И ако той е ОК с това, защо не и с останалите? В крайна сметка наличието на платежоспособни компании и физически лица е толкова част от нашата икономическа инфраструктура, колкото и нов влак.

Без едното не бихме имали нужда от другото. Но това трябва да стане бързо. Няма време за протоколи, попълване на формуляри и мерки за предотвратяване на измами. Ще има теч. Ще бъде трескаво и ще ни вкара във всякакви дългосрочни проблеми. Но ще стане. В среда, в която всички молят за помощ, в която болката е истинска, и в която правителствата са успели да създадат академична рамка за хеликоптерните пари, във всеки джоб ще има новосъздадени пари.

Докато сме в средата на паниката е трудно да превърнем това в полезен инвестиционен съвет без да отбележим, че ужасната краткосрочна перспектива не означава, че дългосрочният период не съществува.

Не всичко е добре: В момента BP се търгува за 240 пенса! Но все по-любопитен брой акции сега са евтини и повечето в крайна сметка ще се възстановят. Междувременно тези от вас, които не притежават злато, наистина трябва да си набавят. Добивната индустрия не направи много, за да защити портфолиото ми тази седмица (всички отчаяно търсеха живи пари, а златото се продава лесно). Но нещата ще се променят.

Днес никой не се притеснява от инфлацията. Смята се, че дефлационните сили, вградени в икономиката, са такива, че тя никога няма да настъпи. Но отпечатайте и похарчете достатъчно пари и инфлацията ще се завърне. Всяка криза оставя наследство - тази също.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Ама и едни специалисти - икономисти сте се насъбрали тук, прочети коментарите, че да ти умре кoня от гъдел. На челна стойка под душа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
Е , след като монетаристите не успяха на ред е пак Лорд Кейнс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Ако еврото тръгне да потъва, трябва да сме *** и да не превключим към друга алтернативна валута, па дори и биткойн, това вече ще е революционно, и без това България държи най-много биткойни в световен мащаб, благодарение на корумпираните митничари:) А биткойн е електронното злато, тогава вече ще идарим всички в земята:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Винаги съм се чудел на тези радетели на "жълтото", т.е. на ограничените пари!По този начин ще създадеш небивала социална катастрофа, просто защото няма да има "пари" за всички, което ще породи социални бунтове и революции. Същото важи и за радетелите на биткойнчето, което също е ограничено и поради това - няма да бъде нужно на никого!Съгласен съм, че цялата пирамида е насочена "нагоре" (на там върми потока), а "за надолу" няма нищо ... е то затова се стигна дотук... и това е началото на краха! Не може ти постоянно да изземваш почвата под фундамента, и да искаш покрива на къщата да стои ... не - той първи ще падне, защото при крен на фундаментите, върхът най-много се отклонява от вертикалата - елементарна механика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Златен стандарт - няма да има! /злато не може да се създава(освен на хартия)/. Хеликоптерни пари и до сега се създаваха, но чрез банките отиваха в джоба на богатите. След това се чудеха, защо не идва така жадуваната инфлация и защо залежават стоки в складовете. Богатия, колкото и разточитителен да е не може да похарчи приходите си и натрупва богатство. Получава се свръх производств, но потенциалните потребители нямат пари да изкупят стоките. Новия подход е да се дадат парите на потребителите . Така производителите са доволни, че имат клиенти . Потребителите са доволни, че имат пари. Добре дошли в новия обществено-политически строй Комуно-капитализъм :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
България няма да преживее нов крах на финансовата ни система - този закон, който имаме изобщо няма да ни защити от предстоящата опасност... Направихме огромна грешка като го въведохме и ще платим цената за нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Така е хеликоптерни пари винаги е имало и ще има! Само че тези пари са запазени за най-богатите. Както и през 2008 пак ще им се даде на готово и в изобилие. Без да имат качествата да управляват , те са на върха и господстват . Никой не фалира, системата уж капитализъм, но не се разрешава да се рестартира и големите да се занулят закономерно. Социализъм за богатите е системата!Хората са отглеждани като кокошки. Едрия бизнес като фермери едри земевладелци. "Дава се само на коня, за да има трохи за врабчетата" - това е строя. Комунизъм, но лицемерно наречен капитализъм, за да може слабоумните да се опитват да захапят морковаФридман като цяло е ***(с изключения разбира се) и не заслужава да е известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
гулден, франк, марка, и пак франк, лира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Виж, прочети за борда. Много неща са. Валитите не те интересуват. Интересува те количеството пари и забраната към БНБ, да печата over.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
А какво ще стане ако всички основни валути са във хиперинфлация едновременно? Това се е случвало през 70-те когато всички основни валути са се сринали от порядъка на 50-90%, а $ е загубил 75% от 1970-1982. Злато нямаме достатъчно за златен стандарт ако това е въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още