IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Япония показва каква грешка е покупката на акции от държавата

Основното последствие е превръщането на пазара на акции в почти безполезен като място за оценка на компаниите и икономиката

18:32 | 12.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Токийската фондова борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на Токийската фондова борса. Снимка: Bloomberg

И двете институции твърдят, че са пасивни инвеститори, но те все пак избират кои индексни фондове да купят. Първата серия от ETF покупки на ЯЦБ се съсредоточи върху фондове, проследяващи индекса Nikkei 225 (на най-големите японски компании) и в резултат наду тези акции непропорционално спрямо останалата част от пазара. Когато ЯЦБ започна да купува фондове, покриващи по-широкия пазар, тя отново промени относителните цени на акциите.

GPIF взема много активни решения за уж пасивен инвеститор. Последната му прищявка са „устойчивите инвестиции“. Фаворизирането на инвестиционни фондове, които отговарят на актуалните приоритети на GPIF, неизбежно влияе на пазарите.

За разлика от нормалните инвеститори, правителствените субекти също така купуват акции с много по-малко отчитане на очакваните печалби. Това насърчава алгоритмичните търговци да се надиграват с ЯЦБ и GPIF, вместо да позволяват на човешкия фактор да прави аргументирани залози, заяви миналата година Никълъс Смит от изследователската фирма CLSA. В самозатвърждаващ се цикъл това допълнително обезкуражава традиционните инвестиции и прави пазара още по-лош оценител на корпоративните резултати. Забележка към Тръмп: Един от ефектите е увеличаването на волатилността, а не потискането й, особено за по-малките компании, които издават по-малко акции.

Други изкривявания изобилстват. Късите продажби са жизненоважен пазарен механизъм за определяне на цените. Въпреки това GPIF отказва да предостави назаем огромните си местни акционерни участия на къси продавачи и миналата година разшири тази забрана до близо 400-те си милиарда долара вложения в чуждестранни ценни книжа. Смит от CLSA също установява, че японските отрасли с висока степен на държавна собственост са по-малко конкурентни и по-враждебни за инвеститорите активисти, които искат да увеличат производителността и възвръщаемостта.

Не мислете, че притежаването на акции от американското правителство ще се окаже по-добро. Представете си, че още следващата година финансов министър на име Майк Блумбърг или Елизабет Уорън може да диктува на държавните фонд мениджъри какво да правят.

Най-голямото предимство на Америка насред кризата с Covid-19 - предимството, което ще прекара САЩ през това бедствие, ако нещо изобщо може - е креативността, предприемачеството и дисциплината на частната икономика. Би било огромна грешка за Вашингтон да пожертва това в името на краткосрочен пазарен отскок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Фед и сега сякаш пазарува акции.Пълно порно за инвеститорите като мен. Вече няма фундаменти, няма новини, всички учебници по финанси са за ***. Има само един пазар контролиран от могъщият бог Фед. Всичко това ме отблъсна от пазара. И започнах да изкупувам антики. Станах вехтошар, а едно време бях инвеститор.И все пак като един джедай, за винаги оставам джедай - искам или не. И ето тук аз казвам, и вярвам, че волята и силата на пазара и капитала, на свободата от тиранията е по силна от монопола на Фед и от политическите джуджета. И сп500 трябва или ще пробие или поне ще тества дъното от март. Казах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Мислех, че приноса на Тръмп към труда КАПИТАЛА на Маркс е новаторска, а се оказа, че не той , а японците са направили това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още