IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се призивите за военни облигации в САЩ

Последния път, когато Америка продаде такива, те бяха на практика данък върху спестителите

10:50 | 16.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джим Креймър е твърд в убеждението си. <em>Снимка: Getty</em></p>

Джим Креймър е твърд в убеждението си. Снимка: Getty

Такива призиви вероятно ще зачестят, със или без изрично визиране на военни облигации, особено ако се засили протекционизмът. „Мисля, че ще видите много по-голям фокус върху въпроса кой притежава американския дълг - съюзник ли е, или не?“, прогнозира един бивш висш централен банкер.

Вторият момент за размисъл е какво се случва с американските облигации. След Втората световна война правителството на САЩ намали дълга си чрез смесица от растеж и „финансова репресия“, стратегия за поддържане на дългосрочните ставки под преобладаващия инфлационен процент, създавайки отрицателна реална възвръщаемост на фона на инвестиционен контрол.

Допреди десетилетие беше трудно да си представим това да се случи отново на запад. Но както отбелязват Кармен Райнхарт и други икономисти, ехото от тази политика се появи след кризата през 2008 г. Регулаторните реформи накараха западните банки и пенсионните фондове да купуват повече държавен дълг, въпреки че количественото облекчаване доведе до отрицателни реални лихви.

Има голям шанс финансовата репресия да се засили през идните години. Това вероятно няма да доведе до използването на явен контрол върху инвестициите, цените и капиталите, какъвто бе приложен след войната. Но нищо не може да се изключи изцяло. Инвеститорите трябва спешно да прочетат отново проучванията на проф. Райнхарт, тъй като те показват, че финансовата репресия носи отрицателна възвръщаемост за притежателите на облигации. Тези масово закупувани военни облигации бяха по същество данък върху спестителите, който обществеността прие заради патриотичната кауза.

Това, от своя страна, очертава трети момент: американските икономически нагласи се променят със стряскаща скорост, за да включат повече държавна намеса. Един очевиден знак за това е опитът на Тръмп да използва военновременни правомощия, за да дава нареждания на промишлени компании като 3M. Друг знак е изключителният пакет за подкрепа от Фед на стойност 2,3 трлн. долара, насочен към компании и местни организации, като още по-голяма щедрост се очаква скоро.

Това ужасява някои наблюдатели. „Ние сме на път да променим из основи нашата форма на капитализъм и свободно предприемачество - как да си ги върнем обратно?“, оплаква се Скот Майнърд от Guggenheim partners. Но такива оплаквания са рядкост в момента. Призивът на Креймър не е само знак за патриотичните времена на държавен контрол. Той също показва колко пренебрежителни са станали спецовете спрямо планината от дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Тия само за пари мислят и все нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 4 години
Идеален си е ,то сега е ерата на всекви палячовци , шутове и пажове.Както и на ,,инфлуенсъри,, милиардери.Важно е бройлерите да кълват просото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 4 години
Да, абсолютна пародия е, но от време на време го гледам. Всеки път недоумявам как са го изтървали да води предаване :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Minka
преди 4 години
Не знам дали сте го гледали и слушали Креймър, но е изключително елементарен *** и слагач. *** пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още