IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата еврокриза може да тръгне от Италия

Това може да се случи, ако страната не е в състояние да обслужва дълга си и бъдещо правителство се изкуши да го просрочи

18:04 | 28.04.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Според Мюнхау обаче те грешат. Тези прогнози не включват глобалните мрежови ефекти от блокадите, дълготрайното въздействие върху сектори като транспорт и туризъм и възможна втора вълна от инфекции през зимата. Неговият сценарий предполага спад в БВП на еврозоната по-близо до 10 на сто тази година, като Германия се представя малко по-добре от средното, а Италия и Испания - по-лошо. Неговият сценарий също предполага, че германската икономика ще се възстанови умерено през 2021 г., а южните страни на ЕС - по-малко.

Комбинацията от нарастващ дълг и намаляващ БВП ще повиши съотношението на дълга към БВП в Италия от сегашните 135 на сто до между 160 и 180 на сто.

Мнозинството от членовете в управителния съвет на ЕЦБ винаги ще подкрепят икономиката на еврозоната в момент на криза. Мюнхау посочва обаче, че не би заложил на ЕЦБ да финансира до безкрай задлъжнелите страни. Спешните програми на централната банка на еврозоната ще приключат. Хората може да започнат да си припомнят грешката на езика на Кристин Лагард миналия месец. Президентът на ЕЦБ може всъщност да го е имал предвид, когато каза, че работата на банката не е да ограничава спредовете. В управителния съвет на ЕЦБ има доста хора, които вярват точно в това.

В даден момент рейтинговите агенции или инвеститорите могат да започнат да поставят под въпрос платежоспособността на Италия. Проблемът е не само в общата сума на непогасения дълг, но и в ниския темп на икономически растеж на страната. Това е третата рецесия в Италия от 2008 г. насам. Всеки път икономиката излизаше по-слаба. И така, какво ще стане, ако рейтинговите агенции стигнат до заключението, че Италия не може да обслужва дълга си и предприемат последващи понижения на рейтинга й?

Представете си, ако това се случи през 2021 или 2022 г., точно преди следващите парламентарни избори в Италия. Конте и неговото правителство са популярни в момента. Това ще продължи ли да бъде така, след като пълната дълбочина на рецесията стане очевидна? Матео Салвини, по-маргинализирана политическа фигура в италианската политика от миналата година насам, може да възвърне популярността си. Ако той спечели избори през 2022 или 2023 г., правителството му може да се изкуши да просрочи погашенията по дълга на Италия. Какво правим тогава?

Както всеки сценарий, и този зависи от несигурни събития, които се развиват в определена последователност. Той обаче е не по-малко вероятен от оптимистичния за V-образно икономическо възстановяване, на който се основава сегашната политика. Затова защо ЕС не желае да се застрахова срещу него?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
tetris12
преди 3 години
Ако не е от Италия ще е от някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
спри се бре, вече почваш да ставаш жалък! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
Петре Нейков, по някаква случайност, другаря Кхао Без Ум Чен, е най-активен на твои публикации. да не би това да си ти? ако не, извинявай за тежката обида. но в такъв случай изхвърли го този, не може да се направи разумен спор или разговор. войнстващата му отчайваща некомпетентност, разбива всякакви опити за смислен разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Инвесторе, изхвърлете другаря Кхао Без Ум Чен. има власт, а нищо не разбира. едно време такива властваха при комунизъма, сега при брюкселизъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
май пак ти затапих пенсионираната военна човка, хахахаха! ... тъъъпото е че е много лесно с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Инвесторе, за да станете сериозен източник на информация и да бъдете приемани сериозно от обществото, което се нуждае от истинска, добра и подкрепяща информация и анализи, и съвети, трябва да се освободите от хора, като този отдолу - другаря Кхао Без Ум Чан. такива люде всяват недоверие сред народа, защото кой би вярвал на другари като другаря Кхао Без Ум Чан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
бля-бля... от кога общите приказки станаха факти? цитирам: Италия си е такава откакто съществува. иначе нямаше да е Италия.кво значи това бе, пагон? римската империя броиш ли е? и ако не, що тогава като става дума за ЮК, е друга бира. ето за това ти кзвам че нема логика... и това е факт, работи с него!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Някои хора ми звучат като Станишката 2008ма година, когато тъпо и упорито твърдеше, че криза при нас нямало и нямало да дойде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
не очаквам да разбираш логиката, всеки път си конфликт с фактите. просто е закон при тебе. фактите са такива и такива, но нее мистър Блумбърг казва обратното или пък мистър Сорос. жал ми е за такива като тебе, хора без идентичност, безг ръбначни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 3 години
логиката ти е всеки път както ти пасне :))) и от където те духне вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още