IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Липсата на достатъчно доверие в азиатската страна и вината, която тя носи заради коронавируса, ще възпрепятстват усилията на Пекин да поеме лидерството от САЩ

20:46 | 14.04.20 г. 40
<p>
	Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Икономическите щети, причинени от коронавируса, също са удар върху глобалните амбиции на Китай. Страната вложи огромни суми в инфраструктурни проекти в Азия и Африка в рамките на своята инициатива „Един пояс, един път“. Целта е да се създаде обширна икономическа сфера на влияния на Китай, с което да придобие по-широки мащаби и геополитическата роля на Пекин.

Според американския Съвет по международни отношения обаче изглежда, че новият „Път на коприната“ удря на камък в страни като Пакистан, Индонезия, Малайзия и Мианмар. Вирусът е спрял потока от китайски работници и строителни материали към обектите от инфраструктурната инициатива в тези страни. 

САЩ също пострадаха сериозно от избухването на вируса. Някои очакват американската икономика да се свие с двуцифрена стойност през второто тримесечие, което би било най-лошото ѝ представяне след края на Втората световна война.

Големият брой американци вече загубиха своята работа, тъй като голяма част от икономиката спира да работи заради блокадата.

Наскоро приетият от Конгреса на САЩ пакет от стимули в размер на 2 трлн. долара значително ще увеличи дефицита на федералния бюджет, който се очаква да надхвърли 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това може да наложи огромни съкращения в разходите за отбрана и да доведе до оттегляне на американските военни сили по целия свят. Военноморските сили на САЩ изчисляват, че са им необходими 355 кораба, за да поддържат надмощието над съперниците в лицето на Китай и Русия. Но бюджетните ограничения могат да свият броя на корабите между 305 до 310.

Липсата на ефективна стратегия за ограничаване на вируса от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп доведе до повече от 21 000 смъртни случая в САЩ, като според някои прогнози този показател може да достигне 200 хил. В същото време политическото разделение в САЩ се запазва, оставяйки на страната малко възможности за отстояване на световното лидерство.

Ключовият въпрос е коя от двете суперсили ще пострада повече от пандемията в дългосрочен план. По отношение на политическото влияние изглежда, че Китай ще страда повече. САЩ разполагат с демократични съюзници в лицето на Япония, Южна Корея, Австралия и европейските страни, които могат да им помагат в трудни моменти. От своя страна, Китай разполага с редица приятели, но с малко надеждни съюзници.

В допълнение, САЩ са по-умели в преодоляването на кризи. След като пандемията приключи, Конгресът и многобройните изследователски институции със сигурност ще проучат грешките, допуснати от властите. И дори ако Доналд Тръмп загуби президентските избори през ноември заради пандемията, правителството на САЩ ще остане стабилно, а поуките ще бъдат приложени в следващата администрация.

Коригирането на грешки не е особена сила на Пекин. Откритата дискусия и анализът на минали грешки са трудни задачи за Комунистическата партия, ръководена от президента Си Дзинпин, тъй като признаването, че централното правителство греши, би подкопало авторитета на държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 4 години
... коментираш ... или си го ударил на идеология ...Доколкото имам спомен, този форум е за хора, които си вадят сами хляба, не цепят басма на никой, камо ли на комунистически Китай.Ако толкова те влече Китай ... ми емигрирай там, или в русия ... от 100 години чакат да дойде светлото бъдеще.Китай не е бъдещето, защото най-малкото е диктатура!Ако си комунист ... да те разбера, но ти пожелавам да те шибнат да бачкаш 16 часа за купа ориз, тогава друга песен ще запееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
be_google
преди 4 години
Кеф ми е да ви гледам жалките писаници , ама още по-ми е драго, че от вас нищо не зависи, как е възможно да живеете дори с такива глупости в главите си г-да костовски-герберисти??? Покажете ми поне една тема където коментарите са ви по темата и са нещо повече от бълвоч срещу другите?!!! КИТАЙ е БЪДЕЩЕТО на света за нещо по-различно от американската простотия и грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
be_google
преди 4 години
бих добил и че опорните точки на костовистите-гербери са повече смешни и се свеждат просто до обиди илчни нападки и така е вече 20 години в тоя форум, където мога да пиша само под статиите им. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
Ами именно заради това-всеки се натиска да купува американски долари,затова са и световен лидер.Кой им пречи на китайците да си печатат колкото искат юани,или на руснаците рубли?Никой,само дето няма мераклии да им купуват валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ааа, Поглед.инфо, един изключително "достоверен" източник, заедно с Бултаймс, Епицентър, Брадва, Секира, На всеки километър и подобни паpцали, бълващи фейк нюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Имаш ли капацитет да се съсредоточиш по темата или трябва да продължаваш да плещиш глупости, на които сам си противоречиш?Нали дълга бил десетки проценти над БВП? Ако грубо БВПто е 20 трилиона, как цитираните 338 трилиона кореспондират с "десетки проценти"??Между другото, друго икономическо гуру - Костя Копейкин от Варна го оценява на 500 трилиона...май е по-вярно, не мислиш ли?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Ето и линкаhttps://pogled.info/svetoven/amerika/realniyat-dalg-na-sasht-e-18-pati-po-golyam-otkolkoto-smyatahme.108607
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Филип Карсон -Шлесак който работи в в Алианс Бърстейн го оценява на 338тр,но няма страшно всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нещо си се объркал, ***, дълга на САЩ към БВП е 106%.Не ви учат да смятате като ви спускат опорките. Те са предназначени за по-друг тип публика и тук удрят на камък.И какво общо има дълга с лидерството?? Или друго не успя да измислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Как може да се смяташ за световен лидер след като дълговете ти са 10 ки% над БВП и се обслужват чрез печатането на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още