IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как силовите лидери ще използват коронавируса

За тях е лесно да се възползват от уплашените хора, които приеха накърняването на свободите си

13:10 | 27.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Орбан си разиграва коня на фона на пустата Будапеща. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Орбан си разиграва коня на фона на пустата Будапеща. Снимка: Bloomberg

В Бразилия Болсонаро призова магазините да отворят отново и уволни своя здравен министър заради това, че е твърде загрижен за социалното дистанциране. Първоначално Тръмп твърдеше, че вирусът ще изчезне „магически“ и призова избирателите да купуват акции. Путин направи показно изпращане на медицински материали за Италия и Ню Йорк преди най-накрая да признае, че и Русия е изправена пред сериозна криза.

Част от проблема може би е, че тези лидери тълкуват „силата“ като отказ да бъдат сплашени от една болест. Болсонаро поиска бразилците да се изправят срещу вируса „като мъже, а не деца“ и прогнозира, че той самият ще го пребори лесно „поради миналото ми на спортист“. Във Великобритания Борис Джонсън си стискаше ръцете с хора в болница с пациенти, заразени с Covid-19, преди самият той да се зарази.

Много силови лидери в демократичните страни са също така популисти, които експлоатират враждебността към „елитите“, към които се числят подозрителни герои като епидемиолози и държавни служители. „Антиваксърите“, които разпространяват конспиративни теории за ваксинациите, процъфтяваха по периферията на популистките движения из запада.

Ако популистките лидери продължат да оплескват справянето с пандемията, коронавирусът може да се обърне срещу техните политики - чрез дискредитиране на лидери, които объркват нещата, и засилване търсенето на експертиза, а не мъжкарско позьорство. Във Великобритания привържениците на Джонсън спряха да мърморят за "дълбоката държава" и се скриха зад на вид успокояващи фигури като главния медицински експерт на правителството. Въпреки очевидното си раздразнение спрямо Антъни Фаучи, Тръмп все още не се е почувствал достатъчно силен, за да уволни най-изявения си медицински съветник.

С развоя на събитията силовите лидери може да открият, че новата среда е още по-гостоприемна за техния стил на политика. Икономическото отчаяние често е враг на спокойния дебат и приятел на теориите на конспирацията, които помагат на популизма да процъфтява. Разширяването на държавното наблюдение, веднъж предприето, може да бъде трудно да се оттегли и би било мощен инструмент за потенциални диктатори.

Войната за поемане на вина, която се води между държавите - независимо дали това са САЩ и Китай, или Холандия и Италия - също подклажда национализма, който върви ръка за ръка със силовата политика. Администрациите на Си и Тръмп отклониха вътрешните критики, като посочиха врагове в чужбина. Тръмп се нахвърли върху „Китайския вирус“. Междувременно китайските официални медии посочиха, че чужденците несправедливо използват Китай за изкупителна жертва, което провокира порой от националистически коментари онлайн.

Силовите управници по света често изглеждаха слаби в ранните етапи на коронавирусната криза, но се опасявам, че те ще я превърнат в свое предимство в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
същото квото и с футболистите от Танганайка, те по принцип са полузатворена държава, кво очакваш да стане, неукиий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"Това явно е в рубриката платени публикации. "Публиикация , която носи пари е най важна ! Истината не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
И какво стана с футболистите в Беларус, където не са въвеждали карантина? Живи ли са още? А останалите данъкоплатци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
EmilK
преди 4 години
Разбирам, че на материал се дават по 40-50 лева. Но четете преди това поне малко.EC Vice-President: Hungarian Measures in Line with EU Regulations.Hungarys laws passed in connection with the novel coronavirus epidemic have not so far violated European Union regulations, European Commission Vice-President V
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
EmilK
преди 4 години
Това явно е в рубриката платени публикации. От януари до сега подкрепата в Унгария за Фидес е нарастнала с 5% - от 50% през януари, до 55% тази седмица. Сугурно унгарците гласуват за него от 2010 г. с пистолет опрян на главата. А "празната Будапеща" е три пъти по-пълна от София..Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още