IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да проправи пътя си към преизбирането чрез харчене

Републиканец, използващ похвати на демократите, може да е печелившата формула на изборите през ноември

08:20 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп може да вдигне фискалната летва. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп може да вдигне фискалната летва. Снимка: Bloomberg

Най-големият проблем на Тръмп не е, както той мисли, самата рецесия. Гласоподавателите знаят, че такъв спад се случва веднъж на век, в целия свят. Това, което ще накажат, е всяко колебание по отношение на помощите.

Републиканците в Конгреса са отворени за още помощи, но не са уточнили формата, а и не бързат. Мич МакКонъл, лидерът на републиканското мнозинството в Сената, описва законопроекта, който прие доминираната от демократите Камара на представителите, като „Левичарски списък с желания“. Някои искат да спечелят от намаляване на социалните разходи  или да играят твърдо срещу щатите. Други пък просто чакат посока от непроницаемия Бял дом.

Колкото повече се протака това, толкова по-малко избиратели ще могат да предвиждат поведението на републиканците в бъдеще. Следващите четири години могат да донесат нова вирусна карантина или най-малкото анемично възстановяване от сегашната.

В първия случай ще трябва да има нов кръг от помощи, тъй като хората ще останат у дома. Вторият може да изисква стимули за поддържане на икономиката. И в двата случая активното управление ще бъде от първостепенно значение. Партия, която показва доктринално малодушие, в страна, която може да заема почти без ограничения, ще има проблеми с оправданието си.

До ноември бавната реакция на Тръмп срещу вируса ще се е превърнала в исторически въпрос. Ключовите събития ще са навършили почти една година. Той вече може да посочи подобни грешки във Великобритания и на други места. Не че избирателите ще го извинят, особено ако се провали отново. Но те ще дадат приоритет на бъдещето. Те ще потърсят най-вероятния защитник на поминъка им в кризата на растежа и заетостта с неясен край. За да спечели, президентът трябва поне да постигне паритет с Байдън по този въпрос.

Ако това предполага изграждането от нулата на нова политическа идентичност, то няма да си струва. В крайна сметка 73-годишните мъже обикновено не се променят. Но Тръмп просто трябва да се придържа към кампанията си от 2016 г. Като се противопоставяше на тези привърженици на свободния пазар, които говореха за „човешки капитал“, президентът управляваше по техен образ.

Големите разходи за инфраструктура така и не се случиха, за разлика от намалението на данъка за високите доходи. Войната за Obamacare разстрои избирателите на време за междинните избори. Никой лобист не би могъл да поиска по-голяма дерегулация.

Преди пандемията изглеждаше, че Тръмп е изчерпал времето и възможностите да изпълни обещанието отпреди четири години. Сега той има още един шанс. Дизраели нямаше да се стресне от цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още