IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай иска Тръмп да бъде преизбран?

Щетите, които президентът нанася на американската мощ и глобалната демократична общност, превишават всяка вреда, която той нанася на Пекин

10:31 | 25.06.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп повече помага на Китай, отколкото му вреди. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп повече помага на Китай, отколкото му вреди. Снимка: Bloomberg

Администрацията на Тръмп не показа практически капацитет за ефективно управление на Covid-19 в рамките на Америка, да не говорим за глобалното лидерство, което Вашингтон обикновено упражнява при кризи с такъв мащаб. Тръмп може да получи заслуги за това, че промени националния разговор за Китай по-рязко от който и да е президент от Ричард Никсън насам, който трансформира отношенията от ограничаване към ангажимент, докато Тръмп вече направи обратното. Но изглежда Пекин осъзнава, че има малки шансове САЩ да поддържат ефективна стратегия спрямо Китай, докато той е на власт.

Има две причини за това. Първата е, че стратегията за дългосрочна конкуренция с Китай изисква степен на дисциплина и стабилност, които Тръмп очевидно не е в състояние да предостави. Втората е, че нов мандат за Тръмп със сигурност ще раздели и деморализира още коалицията от държави, която ще бъде необходима за посрещане на тази и други опасности за международния ред.

Нови четири години за Тръмп ще окажат допълнителен натиск върху крехките съюзи, за чието подкопаване той вече показа талант. Тези съюзи може да не се разпаднат директно, но ще бъдат допълнително изпразнени от съдържание. Втори мандат също така ще попречи на образуването на единен икономически фронт срещу Китай: Тръмп вероятно ще продължи многостранния си подход към търговските спорове, докато продължителната ерозия на СТО затруднява другите държави да държат Китай отговорен за своите нелоялни практики.

Междувременно Тръмп ще продължи да поощрява не-либералните сили в рамките на НАТО и други съюзи на САЩ - развитие, което Си Дзинпин и Владимир Путин само могат да одобрят - докато насъсква „добри“ съюзници като Полша срещу „лоши“ съюзници като Германия. И доколкото може да се позовем на книгата на Болтън, за САЩ ще бъде трудно да водят принципна кампания срещу агресивна диктатура, докато президентът им изпитва възхищение към системата на концентрационни лагери, които Китай изгради в уйгурската провинция Синдзян, и търси помощ от Си Дзинпин срещу неговите демократически съперници.

Да, политиките на Тръмп означават разходи за Пекин. Но те също налагат висока цена - във вид на изгубено време, отслабено единство и излишен хаос - на света, срещу който Пекин се изправя.

В тази връзка най-вредният аспект на втория мандат би бил сигналът, който ще изпрати към света. Всяка демокрация е подвластна на известна избирателна лудост, поради което повечето съюзници на САЩ могат да приемат единствен мандат на Тръмп като отклонение. Но ако Тръмп бъде преизбран, тогава изводът трябва да е, че Америка е направила стратегически избор - не отказ от привилегиите, които вървят с голямата мощ, а отказ от отговорността за компетентно лидерство. САЩ по този начин ще кажат на най-близките си приятели, че най-доброто, което могат да очакват е дипломатическа дребнавост, изтощителни скандали и безкрайни политически катаклизми.

Не можем да сме сигурни какво ще донесе едно президентство на Джо Байдън, разбира се. Новата администрация би се изправила пред същите структурни предизвикателства, пред които е изправена и настоящата. Но причината изборите през 2020 г. да изглеждат с големи последици е, че вече знаем какво се предлага от администрацията на Тръмп.

„В една нация се крие много разруха “, отбелязва Адам Смит в отговор на прогноза за упадъка на Великобритания - а може би и във външната политика на велика държава. Но не може суперсила да причинява до безкрай разруха на себе си и света, който е изградила, без последствията да станат съвсем реални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
При Китай, специално при ККП, нещата никога не са такива каквито изглеждат. Приказките, че Китай искали Тръмп да бъде преизбран, защото той ала бала, са за наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
забрайх че и наще псевдо евро атлантици ала Паси, Пешо с неговите цивилизационни избори, Плевнятa, изобще Костовистката СДСарска пaсминa и техните сегашни производни, също ще изпита проблемите на разпада на Империята ... ммм и то доста големи проблеми ше имат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ако Тромпета пак дое на власс, което силно се надявам, тва вече ше удуши доста повече тия ми ти "Deep State" не само у тех, а навсякъде по света всключително и "китайските демократи" с измислените им вируси , на Твитри митри и Фейбоклyци ше им бъде бая тегаво, както и на ТВ и новинките, думата НEГЪP пак ще се ползва, щот романи кат "10 малки нeгърчeтa" не стаат на "10 малки афро маймунчета", или Афро / Африканци, Холандци, Aмериканци, Руснаци тоже не стаа .... LGBT пееерастията ше бъде окончателно закрита и пeдaлитe ще бъдат пребити с камъни ако надигат нос, което е и прайлно. На мангуcтитe не им завиждам щот ше им се наложи да бачкат иначе ше има кютек без помощи и БХК .... Въобше хуаи раоти, но не за Америката тя и тъй и инак пак ше яде бахуратa, сори да са чели за Римската Империя, която потъна за 300г. а тия за 30г. щот са нешата се случват малко по бързичко ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
ivancholak
преди 3 години
Защото ако дойдат демократите, ще има войни навсякъде по света, вкл и световна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
Ми Блумберг, що се отказа да е президент, като знае всичко това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
трябва ли да ти припомня че тръмп е бил няколко пъти демокртат/независим/ републиканец.... баси Корнелия Нинова и данчо цонев не са сменял нтолкова често партиите си.... и да ми говорите как бил консерватор и против либералите... след като той е бил част от тях, е леко лицемерно като него! тръмп е обикновена политическа *** искаща власт... до сега друг такъв президент не са имали.... та питай пак за предишния!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
викаш все още си бият нееегрите,а?... аз ти казвам че тоя е най калпавия и най големия некадърник... ти, да съм видел предишния... и кво? предишния не беше много добър, но кво общо има със сегашния *** от който е най слабия им президент Ever?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
То пък предния президент беше много добър .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
нормално да искат това... единствената суперсила със слаб президент който прави щети за коиъо те могат само да си мечтаят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още