IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „войната“ на Тръмп с Китай препъва президента на САЩ в битката с коронавируса

Докато САЩ се борят за достъп до животоспасяващо оборудване, Белият дом изключва от списъка най-големия доставчик

12:24 | 28.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Mike Theiler/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mike Theiler/Bloomberg

Taylor не е единствената компания, която е принудена да търси потенциални доставчици от Китай. Недобросъвестни посредници и измамници също се опитват да се включат във веригите на доставка. Бил Хе, старши управляващ директор на FTI Consulting, който помага на клиентите да идентифицират надеждни доставчици в Китай, заявява пред Nikkei, че знае поне за една фабрика за обдишватели, която предупреждава купувачите да не се доверяват на никого, който твърди, че представлява въпросния производител, тъй като той не може да приема повече поръчки.

Митническият контрол също възпрепятства гладкия процес по доставка на ЛПС. В началото на април Китай затегна ограниченията върху износа на медицински принадлежности, за да се пребори с потопа от фалшиви стоки. Този ход обаче предизвика критики, защото забави процеса на износ на вече сертифицирани продукти и доставчици.

Митническият контрол от страна на САЩ също допринесе за забавянията, макар и в по-малка степен. В началото на май  FDA отмени решение за разрешаване на спешна употреба на респиратори N95, направени в Китай, съгласно писмо на FDA, изпратено до компаниите за здравни услуги. Агенцията изтегли разрешения за приблизително 60 китайски производители на маски, след като правителствените тестове установиха, че техните продукти не работят правилно.

Американските производители увеличават капацитета си в Китай - с подкрепата на правителството. Компанията 3M, един от най-големите американски доставчици на медицински принадлежности, заяви в началото на май, че "работи с администрацията на Тръмп, за да внесе общо 166,5 милиона респиратори от производствените си мощности в Китай и в други азиатски страни". Компанията заяви, че вносът вече е започнал и ще продължи през следващите месеци.

сащ4 сащ4

3M също ще удвои световния си производствен капацитет на респиратори до 2 милиарда броя годишно през следващите 12 месеца, включително за фабриките в Китай, според говорител на компанията. Освен това дружеството предупреди, че търсенето на респиратори N95 ще изпревари предлагането в обозримо бъдеще.

Настоящата криза показа колко немислимо е Вашингтон да се опита да се извади Китай от веригите на доставка.

Въпреки това администрацията на Тръмп засили враждебната си реторика срещу Пекин по време на пандемията и блокировките. Дори когато правителствените агенции работеха за осигуряване на доставките от Китай, Тръмп и неговите съюзници в Републиканската партия агресивно пропагандираха конспиративната теория, че новият коронавирус е излязъл от лаборатория в Ухан.

Основната спънка за скока на производството на ЛПС в САЩ са високите разходи. В момента продуктите, произвеждани в САЩ, продължават да бъдат по-скъпи от тези, които се доставят от Китай.

„Ако една компания реши да инвестира в нова фабрика, за да направи продукти, чийто еквивалент може да бъде внесен от Азия на по-ниска цена, преди да се ангажира, наистина трябва да помислим два пъти“, посочва Уилям Дзиао, икономист от Харвардския университет. "Тръмп наистина превръща пандемията в политическа кампания", посочва още той.

Пандемията успя да добави още пречки пред желанието на Белия дом да се отдели от Китай. Относителната сила на американската икономика преди пандемията означаваше, че страната е достатъчно устойчива, за да се бори в започнатата от нея търговска война. Това обаче вече може да е останало в миналото.

И докато словесната война между Вашингтон и Пекин продължава, липсата на достатъчно ЛПС хвърля сянка на загриженост върху САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
крива , крива , колко да е крива на мъск ракетата ... :))) ... вече има бустери на ракети дето летят за пети път , един бустер от новите го подготвя за старт за 2 месеца(роскомикс строи една ракета союз 12 месеца) , ония дни пусна 2 ракети в рамките на 16 часа , има по 4 старта на месец ... следиш ли подготовката в бока чика на sn5 ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Апокалипсис сега (на английски: Apocalypse Now) е американски пълнометражен игрален филм, станал скандален още с появяването си на бял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
"Относителната сила на американската икономика преди пандемията означаваше, че страната е достатъчно устойчива, за да се бори в започнатата от нея търговска война. Това обаче вече може да е останало в миналото." Ахъ.... Форд и Найк не могат да доставят нужните бройки дори за вътрешно потребление, а да се конкурират с китайските в международната търговия е фантастика. Царя е гол, дълговете нарастват, нужна е инфлация, а може би спиралата вече е започнала.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
На крива ракета космоса и пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още