IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж

Пекин използва същите стари инструменти, за да съживи удареното от коронавирус стопанство

17:33 | 17.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ниското потребление е проблем за Kитай. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ниското потребление е проблем за Kитай. Снимка: Bloomberg

Ефектът на вируса върху секторите на търговията на дребно и услугите удари потреблението, като официалните продажби на дребно намаляха с 11,4% през първата половина на годината.

Това подтикна Пекин да стимулира растежа чрез движени от дълга инвестиции, както направи вследствие на световната финансова криза. За пореден път стимулът беше воден от инвестиции в инфраструктура и недвижими имоти, като беше доминиран от склеротичния държавен сектор.

Китайските експерти изчислиха през миналата година, че в страната има най-малко 65 милиона празни апартамента след продължилия десетилетие бум на строителството.

Въпреки това инвестициите в недвижими имоти се повишиха с 1,9% през първата половина на 2020 г. на фона на общо намаление на инвестициите с 3,1%.

По-внимателното вглеждане в данните от четвъртък разкрива, че инвестициите на държавните предприятия през първата половина на годината са се покачили с 2,1%, докато тези на частните компании са спаднали със 7,3%.

Тази важни числа удобно отсъстваха от съобщението за пресата на английски език, предоставено на повечето международни инвеститори. Но това е в унисон с тригодишния план, одобрен наскоро от Си Дзинпин, за засилване ролята на държавните предприятия в икономиката за сметка на частните и чуждестранни бизнеси.

Близо 130-те хиляди държавни предприятия в Китай са проядени от неефективност, корупция и прахосничество. Но във време на национална криза те са незаменим източник на заетост и стабилност за управляващата комунистическа партия.

Тъй като вирусът продължава да бушува в голяма част от света, а отношенията със САЩ и други важни търговски партньори се влошават драстично, лидерите на Китай очевидно са решили да възродят старата стратегия за дългово базирани държавни инвестиции.

Преди десетилетие някои икономисти обичаха да описват китайската икономика като велосипед, който трябва да поддържа определена скорост, за да не падне.

Днес тя е по-скоро като велосипед, натоварен с огромни чанти с дългове, управляван от пиян човек и със стратегически конкуренти като САЩ, които се опитват да го съборят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Комунист и отчет, айде стига вицове!Кво пише в отчета се гласува от партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж... ...за разлика от повечето, които си потъват на свободен и устойчив ход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още