IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да спечели финансовата студена война?

Надеждата на комунистическата държава е САЩ да отчуждят от себе си своите съюзници

10:35 | 12.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Алтернатива на доминираната от САЩ мрежа е очертана в неотдавнашен доклад на отдела за инвестиционно банкиране на Китайската централна банка (КЦБ), написан от бивш валутен регулатор: Използвайте Cips (новата китайска трансгранична междубанкова платежна система), която урежда международни трансфери в юани и потенциално може да използва свой собствен протокол за съобщения. Главният икономист на КЦБ Гуан Тао също така предлага да се прекрати използването на долара за валутен контрол, а Пекин да придобие блокиращия статут на ЕС, за да поддържа търговски отношения със санкционирани от САЩ държави. „Добрият удар срещу противника ще ви спести стотици удари от него“, се казва преведения от Reuters доклад.

За да постигне нокаут обаче Китай ще трябва да се отдели от Swift, от Chips и от самия долар. Последното ще бъде особено трудно. Гладът на Китай за американската валута е такъв, че неговата банкова система има доларови задължения за 1 трилион долара, рискова експозиция за страна, която не се радва на суапова линия с ФЕД. Ситуацията може да се влоши. Някои съветници на американския държавен секретар Майк Помпейо обсъждат прекъсване на достъпа на хонконгските банки до долари: ядрена атака срещу 37-годишния фискиран валутен курс на местния долар спрямо зелената валута.

Извънредната привилегия на долара не е непоклатима. Коалиция от външнополитически противници на САЩ - Северна Корея, Русия, Иран, Венецуела, а сега Китай и Хонконг - може би няма да я разклати. Но какво ще стане, ако САЩ прекалят и собствените им съюзници въстанат? Европейците настръхнаха, след като президентът Доналд Тръмп възстанови санкциите срещу Иран. Те могат да се опитат да заменят кореспондентската банкова мрежа - и Swift съобщенията - с дигитално евро, базирано на криптография. Китай може да интернационализира своя цифров юан.

За банките, които попаднат в това менгеме, това е опасна зона. HSBC изпадна в немилост спрямо Китай след ареста на Мън през декември 2018 г. В мнение за официоза на китайската комунистическата партия през юли се казва, че банката е съучастник на САЩ и е изфабрикувала доказателства срещу Huawei. HSBC отрече колаборация с Америка и „заковаване“ на компанията. В изявлението си от 25 юли банакта заяви, че „обективните факти“, които е предоставила на Министерството на правосъдието, са били в отговор на исканията на ведомството. (HSBC не е страна по делото.)

Британският кредитор получава повече от една трета от приходите си от Хонконг и подкрепи противоречивия закон за националната сигурност, който Китай наложи наскоро на града. Въпреки това банката не може да си позволи да дразни допълнително Вашингтон. През 2017 г. HSBC приключи петгодишно отложено споразумение за наказателно преследване, след като плати на Министерството на правосъдието тогава рекордните 1,9 милиарда долара глоба за подпомагане на мексиканските наркокартели в прането на пари.

Пекин е въвлечен в търговски спор с Вашингтон и технологична битка със Запада като цяло, включваща и Huawei. Войната за пари обаче ще бъде най-решаваща. Професорът от университета в Сиръкюз Дейниъл Макдауъл твърди, че колкото повече САЩ упражняват несравнимата си финансова мощ, толкова по-малко от нея може да им остане. Точно това може да подтикне Китай към първи удар в тази студена война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Централните банки на САЩ и Китай неправилно емитират пари (съответно долар и юан).Заради грешката на централната банка, икономическият растеж в САЩ и Китай подсигурява за увеличени щети.Чрез търговско и друго противопоставяне, САЩ и Китай правят опит да реализират допълнителни ползи за спасение от катастрофална криза.При запазване на грешката на централната банка националният стопански крах е сигурна последица. Резултатът ще е: САЩ или Китай ще изпревари другата държава с начало на криза.За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още