IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадите в Европа се завръщат на фона на умора от ограниченията

Пандемията предизвика икономическа криза, която обаче не засегна всички, коментират наблюдатели

20:20 | 02.11.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Блокадите се завръщат в Европа - една по една държавите ограничават все повече дейности, но ситуацията е различна от пролетта, пише европейското издание Politico. Този път мерките са съпроводени и от съпротивата на хората.

"Изправени сме пред двама врагове: коронавируса и коронаумората", коментира преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Втората вълна настъпва в Европа и спешните отделения на болниците в много държави са пред или вече са препълнени. Това накара правителствата на Белгия, Франция, Германия и Великобритания да "затворят", а в Испания, Италия, Португалия и Австрия ограниченията са все по-големи. Но тези действия не се приемат от хората, които се боят повече от икономическите трудности. Много смятат, че сегашната ситуация е можело да бъде избегната - знак за липсата на ефективни действия на правителствата.

Пример е Италия. Страната беше една от най-сериозно засегнатите през пролетта. В лятната пауза повечето дейности бяха възстановени, но сега отново ограниченията са сложени. Това обаче не се приема без съпротива - в Неапол демонстрации накараха местните власти да се откажат от регионалната блокада. В Рим членове на нацистката партия "Форца Нуова" участваха в сблъсъци с полицията, протестирайки срещу обявения полицейски час и наричайки действията на правителството "санитарна диктатура".

Премиерът Джозепе Конте коментира, че разбираемо тези ограничения "провокират ярост и разочарования", но вижда и опит за умишлено предизвикване на протести.

Причината за тези протести е ясна: разпространението на вируса предизвика икономическа криза, която обаче не засяга всички, коментира Клифър Скот, преподавател по социална психология в Килския университет (в Стафордшир). Той посочва, че негативните последици от коронакризата се носят основно от младите хора и социалнослабите и предупреждава, че конфликтите ще бъдат все по-чести.

Италия не е единствената страна, където има социални протести срещу ограниченията. В Испания има ескалация на напрежението в редица градове, арести и ранени полицаи в Мадрид, Барселона и други големи градове.

В Брюксел също имаше протести срещу блокадата на града, а в Берлин опитаха да подпалят сграда на института "Роберт Кох" - федералната агенция, съветваща правителството в битката с разпространението на COVID. В германската столица имаше и протестен марш срещу ограниченията, налагани от властите.

Сред протестиращите в Берлин се появиха крайнодесни, скептици и вярващи в теориите на конспирациите, които обвиняват 5G мрежата за разпространението на вируса и се обявяват против ваксинирането срещу болестта.

Във всичко това се вижда дълбокото разочарование от начина, по който лидерите на Европа се справят с кризата, пише още Politico. Има отчетлив спад в доверието, което се беше повишило по време на първата вълна.

Един от пострадалите е британският премиер Борис Джонсън, който през април имаше одобрение от 67% от британците. Но днес 58% от тях не одобряват неговите действия. Преди седмици той обяви блокада в северните части на страната, особено тежко приета в Манчестър, спечелвайки си гнева на живеещите там. Според обвиненията Джонсън "наказва" тази част от страната, затваряйки я без достатъчна финансова подкрепа.

По-късно британският премиер обяви и пълна блокада на Великобритания, която ще продължи до края на ноември.

Италианският премиер Конте пък се радваше на одобрението на 70% от своите съграждани през пролетта, а днес по-малко от половината италианци се обявават в негова защита, въпреки че повечето подкрепят ограниченията. Според последните проучвания едва 25% от италианците са против предприетите мерки в борбата с разпространението на коронавируса.

Същото е положението и в Германия - голяма част от хората в страната одобряват ограниченията, но само през октомври Ангела Меркел е загубила 8 пункта от подкрепата си. Одобрението за германския канцлер е 51% и това всъщност е една от най-високите стойности в Европа.

Крайнодесните изглеждат големите печеливши от кридата, обявявайки се срещу ограниченията. В Италия лидерът на Ла Лига Матео Салвини вече се обяви, че се "бори за Италия и икономиката".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
COVID-19 кючек в болницата (ВИДЕО)https://m.fakti.bg/bulgaria/525167-covid-19-kuchek-v-bolnicata-video------------------------------------------------------------------------------ужс тая коварна болес, изтреби народа напрао мaйкaaт си eeбaaлoo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Не знам колко е трудно на човек да види, че тия по къси ***... вероятно са снимани лятото или ранна есен. Отделно, че така не изглежда ковид отделение.От друга страна - поведението им е на тотални диваци. Все едно е зоологическа градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
първата част със (цензура) като го четем я е постигнал , доста е запознат в детайл с всичко ... вероятно постига и нирвана ... :))) ... виж за втората част с бягането в чужбина е сложна работа , вероятно ще го спрат за проверка още на гарата и ще му забранят да се качва на влака с галошите и рубашката ... тъжна картинка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
georgi_shum
преди 3 години
Той ако осъзнаваше колко е зле... Щеше да се самои.знасили и да избяга в чужбина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
две маски на устата и тапа отзад ... *** смотан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хаха ... елементареният мозък се манипулира елементарно ... :)))това е минало покрай ковид отделение ... и идея си нямаш каква е организацията в тези отделения ... нито знаеш кога е снимано нито къде ... не е истина колко си зле баце ... :)))ватников нали те посъветва да си споделяш основно с капацитети в бултаймс и пр. прогресивно-конспиративни медии ... :))) ... там е възможно да си звезда , тук ти блести г*за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
педик , клипа е за кухи кофи като тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Монолозите на пенсиониран старшинка - впиянчен пред портрета на Малкото Пу и кълнящ по Белия свят пред чаша джанковица и резен ланшна сланина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Тръмп: Докторите ни получават повече пари, ако болен от COVID починеДокторите ни получават повече пари, ако някои умре от Covid. Знаете това, нали? А нашите доктори са изключително интелигентни, каза президентът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още