IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shockdown-ът на Джонсън раздели торите

Партията на премиера е заплашена от поредния бунт

17:51 | 01.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Само преди няколко дни Борис Джонсън беше обявил, че второ блокиране на цялата страна би било „катастрофа“. Вместо това той яростно защити стратегията си за справяне с пандемията с регионални ограничения. И същевременно обвини лидера на лейбъристката опозиция Кийр Стармър, че е „безсрамен опортюнист“, защото призовава за двуседмичен „вълнолом“.

През уикенда консервативният премиер се обърна - и веднага наложи четириседмична блокада. Не за първи път той пламенно отхвърляше нещо, само за да направи точно това няколко дни или седмици по-късно

За пореден път Джонсън направи „рязък обратен завой“, коментира Observer. „Shockdown“ беше заглавието на Sunday Mirror.

От четвъртък ресторанти, кръчми и магазини в Англия ще затворят отново - първоначално до 2 декември. Остават отворени само основни магазини като супермаркети и аптеки. Освен това има забрана за контакт между различни домакинства. Ваканционното пътуване е забранено.

За разлика от първото блокиране през март обаче детските градини, училищата и университетите този път ще останат отворени. Мерките могат да бъдат удължени след 2 декември в зависимост от ситуацията, заяви в неделя пред Sky News министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув.

 

Представители на засегнатите индустрии, логично, протестират. Това е "кошмар преди Коледа", заяви ръководителката на британската асоциация на търговците на дребно Хелън Дикинсън. Сега авиокомпаниите трябва отново да отменят големи части от своя полетен график.

 

Вирусолозите предупредиха за 85 000 смъртни случая


Последните предупреждения от страна на вирусолозите са били решаващи за блокадата. Тази зима може да има 85 000 смъртни случая, ако правителството не предприеме действия, гласеше мрачната прогноза. Досега Англия е преборила 46 000 смъртни случая от коронавируса по официални данни.

„Нито един отговорен министър-председател не може да пренебрегне посланието на тези цифри“, каза Джонсън. „Трябва да се подчиним на природата“. Вирусът се разпространявал по-бързо, отколкото в най-лошия сценарий на експертите, поясни премиерът. В момента Англия има около 22 000 нови инфекции на ден, смъртността вече е над 300 на ден.

Вирусолозите обаче настояваха за блокадата от повече от месец. Лейбъристката опозиция многократно призоваваше за „вълнолом“. Регионалните правителства в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия вече бяха въвели такива мини блокирания.

 

Но Джонсън дълго отказваше да затегне допълнително мерките - не на последно място, защото много консерватори се съмняват в полезността на мерките. Десните представители не искат да приемат възобновения застой на страната. Ако парламентът гласува за блокирането в сряда, се очаква бунт.

 

Министрите се държат като „пилета без глава“, критикува депутатът Дезмънд Суейн. Решението е "удар" за населението, пише бившият лидер на партията Иън Дънкан в свой материал за Sunday Telegraph. Правителството се остави да бъде командвано от вирусолозите, казва той. 


Решението е било взето в петък в най-близък лидерски кръг: освен самия Джонсън са присъствали министърът на финансите Риши Сунак, министърът на кабинета Майкъл Гоув и министърът на здравеопазването Мат Ханкок. В събота Джонсън първо информира кабинета чрез видео конференция в Zoom, преди да обяви мерките на пресконференция същата вечер.

Блокадите в Германия, Франция и много други европейски страни очевидно са допринесли за промяната на решението на Джонсън, така че случилото се от пролетта се повтаря. Дори и тогава Джонсън се колебаеше да наложи ограничения. Счита се, че забавянето е една от причините Англия да има най-много жертви в Европа днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още