IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин затяга законодателната хватка около опозицията

Управляващата партия осъзнава, че ще изгуби мнозинството си и не може да спечели честно парламентарните избори

10:55 | 14.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Задушаване на гражданското общество

Политическата опозиция на Русия отдавна е принудена да навигира в непрекъснато нарастващия списък с препятствия в своя опит да оспори почти 21-годишния режим на Владимир Путин - от обременителни законови изисквания до честия тормоз от страна на държавни и квазидържавни образувания.

Понякога нападенията са физически. Навални например, на когото не му беше позволено да се кандидатира срещу Путин заради предишна присъда за измама, която Съдът на Европейските общности е постановил, че е политически мотивирана, беше отровен със забранения военен нервен агент новичок през август, докато водеше кампания в Томск в подкрепа на инициативата за интелигентно гласуване. Той обвинява руската държава за атентата, след който беше 18 дни в кома. Той все още се възстановява в Берлин, където е лекуван. Кремъл отрече да е участвал в отравянето.

Преди опита за убийството му Навални многократно беше арестуван, за да му се попречи да участва в протестни шествия. Той преживя и нападение, заради което е частично сляп с едното око. Службите на неговата Фондация за борба с корупцията (FBK), която редовно публикува разследвания за държавни служители и видни руски бизнесмени, са многократно проверявани от службите за сигурност.

Съдилищата и законите на Русия нанасят най-широка вреда. Федерацията за борба с корупцията на Навални, която беше определена като „чуждестранен агент“ през октомври миналата година, сега е в ликвидация след дело за клевета, заведено от Евгений Пригожин, бизнесмен, чиито връзки с Кремъл му донесоха прякора „Главният готвач на Путин“ и американски санкции. Съдът нареди на организацията да му плати глоба в размер на 29 млн. рубли.

Според Екатерина Шулман множеството предложени нови закони, насочени към опозиционните политици, предполагат, че подходът към изборите през следващата година може да бъде подобен на изборите в град Москва през 2019 г., когато решението да не се включват почти всички кандидати на опозицията в бюлетината предизвика най-големите протести от почти десетилетие.

По време на гласуването, което беше първият обект на инициативата за интелигентно гласуване на Алексей Навални, „Единна Русия“ загуби една трета от местата си в градския съвет и мнозинството и се крепи на косъм. На местните избори този септември, освен победите в Томск, инициативата помогна за прекратяване на мнозинството на „Обединена Русия“ в градския съвет на Новосибирск, третият по големина град в Русия.

Към притесненията на Кремъл преди парламентарното гласуване догодина се добавят и продължаващите протести в Хабаровск, град в далечния изток на Русия, срещу ареста и смяната на популярен местен управител, които се провеждат ежедневно през последните четири месеца и половина.

В същото време тази есен Владимир Путин със загриженост наблюдава как протестите срещу фалшификацията на изборите свалиха президента на Киргизстан, и недоволството в Беларус, заради което кризата в страната се задълбочава. Предложените закони са отговор на „Единна Русия“ срещу тези заплахи, твърдят групи за граждански права. Таня Локшина, помощник-директор за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch, казва, че законодателството ще наложи „нови драконовски ограничения върху независимата гражданска дейност“.

Москва отдавна твърди, че чужди държави, по-специално САЩ, финансират руски организации и лица, които се стремят да дестабилизират страната, да свалят Владимир Путин и да провокират „цветна революция“, насочена към сформирането на прозападна администрация. Руски лоялни на Путин депутати често посочват правилата на САЩ за регистрация на чужди лобисти като пример.

Руският парламент обсъжда и законодателство за ограничаване на свободата на протест и публикуването на съдържание в интернет. Първият ще даде на Москва правото да ограничи достъпа до YouTube, Facebook и Twitter, които се използват широко от опозиционните политици за публикуване на предизборни материали и набиране на обикновено по-млади поддръжници.

Вторият ще затвори последната останала вратичка за несанкционирани улични протести. Понастоящем се изисква административно одобрение за публични митинги. Като начин да заобиколят това граждани измислиха схема, при което един протестиращ държи плакат за няколко минути, а после го предава на следващ, който стои на опашка. Новият закон, внесен в парламента от депутат от "Единна Русия", би поставил извън закона тази практика.

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"честно" печелят изборите само глобалисткосоросоидните марионетки ... ако не спечелят , значи има намеса на Путин ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
абе, тъъъп пагон. Кво одобрение ... Байдън е ИЗБРАН от американците! Клоуна си замина завинаги, разбирам че искаш да приличаш на него и да шиеш млади каки, но не може! Ти си скапан бивш военнен дето за нищо не става освен пазач на паркинг ! Разбери, не си като Китеника и никога няма да бъдеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ако бъде одобрен Байдън ще бъде най-корумпирания президент, избран по нечестен мошенически начин.Тръмп беше подкрепен от 75 млн. избиратели. Сред тях липсват - холивудски звезди, бляклайфметърси, студенти не искащи да си плащат заемите, фейсбукгугълтуитър нищоправци, корумпиране чиновници и феберци. кои останаха? кой тогава трябва да бъде наречен клоун? стояне...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Казваш като Костинбродския случай? Аз мога да намеря свидетели които твърдят, че ти си ......(каквото ти дойде на ума). Трябва ли всички да повярват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
защото не видях заветната "руска намеса" на изборите ве Стоене ? Преди имаше руски намеси, а са що нема ?? Клоуна не твърди нищо, адвокатите твърдят това с доказателства, с камери, със свидетели. Как съм успял да ги свържа .... просто давам акъл на опозицията как да вземе властта от Джуджаро макар че той не я държи, а други я държат както и Путин още на власт. Опозицията в Руслямистан треа се поучи от либераслите у Сашево, у нас се гласува по същия начин, аз не виждам проблем а ти ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
И защо мислиш, че това което пишеш е истина? Защото клoyнът тръмп твърди така или защото Байдън е по-неудобен на рашастана? Нито един американски съдия не счете твърденията на смeшникa за основателни. Даже върховният съд, където републиканците(и лично той) са назначили повечето съдии не пожела да разглежда небивалиците му. А между другото статията е за путин, как успя да я свържеш със САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ами то американските демократи не можаха честно да ги спечелят, за тва бухаха бюлетини на мавзолея и леко подправяха гласовете в сърварите, Новинарките 99% за него, банкери, актьори, умрели от 1875та даже гласуваха за него .... та Опозицията срещу Джуджаро може само да се поучи от "напредналите демокрации" в случая, подготвят си подпечатани бюлетини, бъзикат гласовете, събуждат мрътвите да гласуват и те и тек тагай ше стане раотата, нема се отчайват е ако бъдат хванат ще бъдат позорно и зверски нaeбaaни на площада ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още