IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин затяга законодателната хватка около опозицията

Управляващата партия осъзнава, че ще изгуби мнозинството си и не може да спечели честно парламентарните избори

10:55 | 14.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Заради икономиката

На последните парламентарни избори през 2016 г. опозиционните партии оказаха малко влияние. Оттогава обаче много неща се промениха. По това време и Путин, и партията му имаха огромна подкрепа на фона на нахлуването в и анексирането на полуостров Крим две години по-рано. Днес подкрепата за партията му е само 31%, показват данните на държавната социологическа агенция VCIOM, след като достигна рекордно ниско ниво от 30,5% през август.

Повечето недоволни избиратели посочват икономиката като причина да оттеглят доверието си. Още преди пандемията руската икономика беше притисната от западните санкции, наложени заради анексирането на Крим. Потъна и цената на петрола, който формира основен дял от износа, заради което страната изпадна в тежка рецесия. Реалните доходи на хората спадат в пет от последните седем години.

Тази година се очаква БВП на Русия да се свие с 6%, прогнозира Световната банка. Москва се опитва да се справи с разпространението на Covid-19 със спорадични блокади и непоследователни карантинни мерки.

Въпреки че руските доходи спадат с 8% през второто тримесечие на тази година, най-големият срив за повече от 20 години, правителството отказа да увеличи финансовите стимули, които са много по-малки в сравнение с другите големи европейски държави. Според проучване, проведено през октомври от Левада Център, единствената независима социологическа агенция в страната, 43% от гражданите заявяват, че смятат, че страната върви в грешна посока спрямо 23% през 2014 г.

„Всеки от тези нови законопроекти има смисъл само в контекста на изборите, разбира се. . . [Единна Русия] се изплаши “, казва Леонид Волков, ръководител на регионалната мрежа на Алексей Навални. „Това не е нищо ново: просто обичайното им презрение към гражданите на Русия“, допълва той.

Климов допълва, че очаква законите да бъдат приети преди края на годината, за да влязат в сила преди септември 2021 г. „Това е изключително важно - ние се стремим да приложим набор от планирани мерки за правна реакция преди началото на предизборната кампания през 2021 г. Това не е случайно“, казва той.

Макар че спечелването на обикновено мнозинство не би било тежък удар за „Единна Русия“, то би я принудило да влезе в коалиционно правителство с други широко прокремълски, но на моменти непредсказуеми партии, като комунистите или националистическата либерално-демократична партия. Това би отнело контрола на Кремъл по отношение на законотворчеството. Това също би усложнило и всякакви потенциални маневри за наследяване, ако Путин реши да се оттегли през 2024 г. Четвъртият му мандат като президент ще приключи тогава, но конституционните промени, прокарани през парламента тази година, му позволяват да се кандидатира за още два шестгодишни мандата.

„Това доста неистово законодателно действие показва нервността в съзнанието на кандидатите на [управляващата партия]“, казва г-жа Шулман, която миналата година беше освободена от длъжност като член на президентския съвет на Путин за гражданското общество и правата на човека заедно с трима други откровени служители, които разкритикуваха правителственото отношение към протестите в Москва.

Тя добавя: „Посоката и намерението на тези репресивни политически политики показват какви са предполагаемите заплахи: лоши чужденци, чуждо влияние и възможни масови протести и митинги, както и YouTube. . . алтернативната телевизия, която застрашава монопола на държавните телевизионни канали“.

Остават по-малко от 10 месеца до изборите и Ксения Фадеева от Томск, която казва, че набира средства от местни източници, се чувства обидена от тази законодателна атака. „Разбира се, да ме определят като „чуждестранен агент“ е неприятно и дори обидно за мен“, казва тя. „Да, може би някои представители на електората могат да бъдат отблъснати от това..., но основното е да убедим нашите поддръжници да отидат да гласуват. Трябва да продължим да работим както винаги“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"честно" печелят изборите само глобалисткосоросоидните марионетки ... ако не спечелят , значи има намеса на Путин ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
абе, тъъъп пагон. Кво одобрение ... Байдън е ИЗБРАН от американците! Клоуна си замина завинаги, разбирам че искаш да приличаш на него и да шиеш млади каки, но не може! Ти си скапан бивш военнен дето за нищо не става освен пазач на паркинг ! Разбери, не си като Китеника и никога няма да бъдеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ако бъде одобрен Байдън ще бъде най-корумпирания президент, избран по нечестен мошенически начин.Тръмп беше подкрепен от 75 млн. избиратели. Сред тях липсват - холивудски звезди, бляклайфметърси, студенти не искащи да си плащат заемите, фейсбукгугълтуитър нищоправци, корумпиране чиновници и феберци. кои останаха? кой тогава трябва да бъде наречен клоун? стояне...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Казваш като Костинбродския случай? Аз мога да намеря свидетели които твърдят, че ти си ......(каквото ти дойде на ума). Трябва ли всички да повярват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
защото не видях заветната "руска намеса" на изборите ве Стоене ? Преди имаше руски намеси, а са що нема ?? Клоуна не твърди нищо, адвокатите твърдят това с доказателства, с камери, със свидетели. Как съм успял да ги свържа .... просто давам акъл на опозицията как да вземе властта от Джуджаро макар че той не я държи, а други я държат както и Путин още на власт. Опозицията в Руслямистан треа се поучи от либераслите у Сашево, у нас се гласува по същия начин, аз не виждам проблем а ти ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
И защо мислиш, че това което пишеш е истина? Защото клoyнът тръмп твърди така или защото Байдън е по-неудобен на рашастана? Нито един американски съдия не счете твърденията на смeшникa за основателни. Даже върховният съд, където републиканците(и лично той) са назначили повечето съдии не пожела да разглежда небивалиците му. А между другото статията е за путин, как успя да я свържеш със САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ами то американските демократи не можаха честно да ги спечелят, за тва бухаха бюлетини на мавзолея и леко подправяха гласовете в сърварите, Новинарките 99% за него, банкери, актьори, умрели от 1875та даже гласуваха за него .... та Опозицията срещу Джуджаро може само да се поучи от "напредналите демокрации" в случая, подготвят си подпечатани бюлетини, бъзикат гласовете, събуждат мрътвите да гласуват и те и тек тагай ше стане раотата, нема се отчайват е ако бъдат хванат ще бъдат позорно и зверски нaeбaaни на площада ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още