IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо щурмът на Капитолия е реален опит за преврат?

Целта на Тръмп беше да се задържи на власт и в продължение на месеци той се подготвяше за това, според анализатор

08:11 | 13.01.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

През 2020 г., когато рейтингът му се понижи, Тръмп постави основите на „голямата лъжа“, заради която няма да спечели изборите. Оттогава той говори, че бюлетините са „фалшифицирани“, както и че може да загуби само ако „те“ откраднат изборите. „Те“ са вътрешен враг, който Тръмп произведе с размах, за да се изправи срещу противниците му: демократи, либерали, глобалисти, радикални социалисти, комунисти, движението Black Lives Matter, основните медии, Джордж Сорос, различни други „глупави“ мъже и жени, дълбоки държавни бюрократи и дори републиканци в Конгреса.

След като стана ясно, че Байдън печели изборите, Тръмп отказа да отстъпи. Той не спираше да лъже за резултата пред своята база и останалата част на Америка, привлече Рудолф Джулиани и юридическия му екип, за да оспори резултатите, и преследва държавни служители в опит да ги сплаши, за да отхвърлят или да променят броя гласове.

Тръмп нареди на вицепрезидента Майк Пенс да блокира официалния процес за удостоверяване на изборите в Конгреса, който е извън неговата конституционна власт. Когато Пенс отказа, Тръмп събра хиляди свои привърженици, за да „спре кражбата“ на Капитолийския хълм.

Какво обаче осуети опита на Тръмп за самопреврат? Попречи му отказът на необходимите му институции да го последват. Първо, военните и други части на правителството се противопоставиха на усилията на Тръмп да персонализира своята власт. Второ, големите медии съобщаваха фактите истинно. Социалните медии маркираха постовете на президента за изборите – макар и със закъснение, а накрая му блокираха профилите.

Трето, съдебната система и съдилищата също удържаха, вкл. и Върховният съд, като отхвърлиха жалбите на президента за отмяна на легитимните изборни резултати. Четвърто, държавни и местни служители също устояха на натиска. Накрая, в законодателната власт вицепрезидентът изпълни конституционната си роля, както и лидерът на мнозинството от републиканския Сенат и по-голямата част от Сената.

Единствените два елемента, които се обединиха зад опита за преврат на президента, бяха шепата сенатори и по-голямата част от републиканците от парламента, както и неговата народна подкрепа под формата на бунт - тълпата, щурмувала Капитолия.

Добрата новина за САЩ е, че автопревратът на Тръмп се провали. Лошата новина е, че неговите поддръжници все още вярват на историята за фалшификацията. Милиони хора все още смятат, че изборите са откраднати. Те все още подкрепят личността на Тръмп, а не Републиканската партия, и мнозина са готови да предприемат по-нататъшни действия от негово име.

Както и при други опити за преврат, които историята познава, действията на президента поставят страната на ръба на гражданска война. Тръмп не отмени резултатите от изборите, но точно както го беше замислил, той наруши мирния демократичен преход на изпълнителната власт.

Ако Голямата лъжа не бъде напълно опровергана, можем да очакваме повече опити за подриване на конституционния ред от поддръжниците на Тръмп, прогнозира Фиона Хил. Действията на президента разрушиха демократичните норми на Америка, изостриха нейните политически разделения и изложиха живота на хора на риск. Петима души загинаха по време на събитията на Капитолийския хълм, вкл. представител на Капитолийската полиция. Много от членовете на Конгреса, подкрепили усилията на Тръмп, също бяха изложени на риск.

Ако искаме да възстановим демократичните норми и да гарантираме, че това няма да се повтори, тези конгресни републиканци ще трябва да поемат лична отговорност за действията си в подкрепа на опита за преврат на Тръмп, посочва Хил. Те трябва да кажат истината на своите избиратели за изборите и за това, което президентът се опита да направи през януари 2021 г. Дължат го на хората, които представляват, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Какъв метеж какъв преврат какви пет долара, няколко хиляди подивели НЕВЪОРЪЖЕНИ буумери щурмуваха Капитолия , отмъкнаха 5 лаптопа и един подиум , Тръмп им извика националната гвардия и ги изнесоха от тамХайде стегнете се , тва да беше Майдан да се изкефи човек, а то си беше голямата екскурзия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Money
преди 3 години
Да, остават шест дни и Тръмп нищо няма да постигне в тези шест дена... Генералният щаб на Американската армия заяви, че осъжда метежа на Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Аа, всички цветни революции трябва да се уважатат!Т'ва арабска пролет, т'ва Грузия, Армения, Майдана в Украйна!Е тия като ги затвориха за карантина,ще си изгубят уменията - трябва да тренират с тълпите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Да. Реален опит за преврат обаче на "демократите". А инструментите, които използват са *** привърженици на превъзходството на бялата раса, които са твърде глупави да разберат, че пеерасофашиститее умишлено ги подтикват към престъпления. Разделението в САЩ е изцяло плод НЕ на национализма, а на либералния *** фашизъм облечен в дрехите на демократическата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още