IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога?

Обещанията да се държат републиканците отговорни ще бъдат тествани, когато демократите вдигнат данъците и втвърдят регулациите

21:02 | 19.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп я подкара през... голф игрището си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп я подкара през... голф игрището си. Снимка: Bloomberg

Amazon спря да предоставя хостинг услуги на социалната мрежа Parler, а Google и Apple изтеглиха приложението ѝ от своите магазини. Това обаче се случи само след като крайнодесни поддръжници на Тръмп го използваха, за да планират щурма срещу Капитолия и да качат постове, които „недвусмислено насърчават и подтикват към насилие“.

Междувременно от Stripe заявиха, че повече няма да обработват плащания за кампании на Тръмп, а Професионалната голф асоциация на Америка премахна от календара си за 2022 г. игрището на Тръмп. И двете стъпки удрят по джоба му, но идват месеци след като той започна с фалшивите твърдения за опорочени избори.

Корпоративните обещания относно политическите дарения също така могат да доведат до много по-малко, отколкото изглежда. JPMorgan Chase, Citigroup, Facebook и Microsoft спряха всички дарения на своите политически комитети. Но тези общи обещания идват удобно в началото на следващия изборен цикъл, когато малко кандидати активно събират средства. Те може да не бъдат спазени.

Нито пък правят разлика между хора и партии. Демократите спечелиха изборите и защитиха резултатите. Що се отнася до Републиканската партия, абсурдно е да се мерят с еднакъв аршин Мит Ромни и Лиза Мурковски, които публично се разграничиха от Тръмп, с опортюнистите в Конгреса, които отказаха да удостоверят изборите.

Освен това американското корпоративно влияние върху изборите далеч надхвърля даренията за отделни кандидати. Индустриалните групи, представляващи банкери, агенти по недвижими имоти, автодилъри и търговци на бира на едро, бяха сред най-големите дарители на тези 147 републиканци. Откакто Върховният съд отмени ограниченията за „независимите“ корпоративни разходи за избори, големите плащания отиват директно в рекламата, а не към кандидатите.

Сега много компании твърдят, че гледат отвъд чистите печалби към по-голяма социална цел. Следващите няколко месеца ще изпитат това. Демократите искат да повишат данъците и да регулират по-строго, но те контролират Конгреса с нищожно мнозинство. Главният изпълнителен директор, с когото се срещнах през 2018 г., беше щастлив от данъчното облекчение на Тръмп, въпреки че то бе опаковано заедно с хвалебствия за расисти насилници. Колко от тези, които правят благочестиви изявления днес, биха направили същата сделка отново?

В момента те са готови да променят позицията си, като едва ли сред тях ще има мъдри. Така че инвеститорите трябва да се намесят. Миналата година акционерите подадоха само 76 предложения с искане за по-добро разкриване на лобистки и политически дарения, спрямо 101 през 2019 г., според консултантската компания Georgeson. Това трябва да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Айдеее, ловът на вещици започна (както предвидих, нарекох го "нещо като лустрация"). Хвърляне на обвинения -> внушения -> насъскване на тълпата -> Low social score -> изолация и смачване. Не очаквах да започне толкова скоро. А статията дори отправя обвинения, че толкова са се забавили с това. Даа, мрачни времена настъпиха в Америка. Лошото, че това ще се разнесе по целия свят. Какво ти "ще". Тези времена вече настъпват. Имате ли сертификат за ваксиниране? Остава за по просто да ни маркират направо по челата. Ще се вижда от всички и веднага. Ако последното казано ви навява някакви асоциации за нещо, което сте чували или чели, това не е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога? От Бидона направо ще са на електрическият стол!Малкият и средният де, гигантите отново ще са на +30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Колко от тези, които правят благочестиви изявления днес, биха направили същата сделка отново?-Всичките до един ... Бизнеса няма място в управлението на една държава, започне ли да се меси.... заеееи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още