IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примамването на американските компании обратно в САЩ от Китай ще бъде трудно

Битката обаче трябва да се води, тъй като алтернативата е да се предаде титалата „икономически център на света“ на авторитарен съперник

16:04 | 05.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но това не означава, че САЩ трябва да се откажат от битката, а само че ще напредват бавно.

Първото нещо, което Байдън и САЩ трябва да опитат, е да оставят повече неща на щатите и градовете. По време на фазата на бърз растеж в Китай централното му правителство делегира много правомощия на местните лидери, като ги награждава за постигане на целите за растеж и определяйки специални икономически зони, които се ползват с благоприятни регулаторни и данъчни условия.

Политиката на САЩ неизменно би била различна, тъй като лидерите се избират вместо да се назначават, а даването на статут на специална икономическа зона може да е политически рисковано. Вместо това федералното правителство би могло да предостави пари на разположение на щатите и градовете за прилагането на местните индустриални политики. Местата, които са успели в решоринга на веригите за доставки от Китай, ще получат повече пари в бъдеще. От резултатите от различните икономически експерименти пък могат да бъдат извлечени уроци, които да бъдат възпроизведени в цялата страна. По принцип това би пренесло модела на финансиране на науката чрез субсидии в индустриалната политика. Местните власти могат да използват парите за изграждане на инфраструктура, създаване на специализирано образование, за да се отговори на специфичните нужди на компаниите, предоставяне на стимули за преместване на бизнеса и подкрепа на университетите или каквото им хрумне.

Тази стратегия също така ще освободи САЩ от необходимостта да "избират победители" при решаването към кои индустрии и кои вериги на доставки да се насочат. Такива усилия често се провалят и са обект на интензивно политизиране. Очевидното решение е да се диверсифицира.

За няколко индустрии обаче федералното правителство ще трябва да се намеси директно от съображения за националната сигурност. Ваксините и други продукти, свързани с пандемията, са очевиден пример. Друг са полупроводниците, които обикновено се считат за ключови за отбранителната индустрия. Усилията да се убедят компании като Samsung и TSMC да открият заводи в САЩ може да постигнат известен успех.

Отвъд това САЩ наистина трябва само да натрупат ресурси. При ниски и спадащи нива на раждаемост ще е необходимо рестартиране на мащабна имиграция, за да се запази и увеличи размерът на вътрешния пазар - решаващ фактор за компаниите, когато избират къде да се установят. Трябва да се обърне внимание и на недостига на жилища, който прави прекалено скъпо правенето на бизнес в американските технологични центрове. Инфраструктурата и образованието пък са вечни приоритети.

Така че пътят за връщане на веригите за доставки от Китай ще бъде дълъг и труден. Но това е битка, която трябва да се води. Другото, което остава, е да се предаде титлата „икономически център на света“ на авторитарен съперник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
когато чайниците премахнат сисстемата "996 работни часа" тогава нещата с производството ще започнат да се нормализират . дотогава всеки ще предпочита там да изнася всякакъв неквалифициран труд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Асане, в хАмерика го правят бе... в китай го сблабят само, анадъмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 3 години
iPhone къде го правят още - в Поднебесната или в хАмерика?Дончо беше много притеснен, че нямало как да се прави в щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
*** несмислен, нали по собстрените си класации САЩ са 1-ва икономика!Как за няколко месеца се срина с -30% и кусур процента пак по собствените си данни.5-6 университета, от които 2-3 технически нищо не значат на общият фон.Ама си **** ***, не мож го разбра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
Де.би, що тогава Бункерното старче, Лавров, Песков и куп други слуги на въпросното старче си пращат децата да учат там бе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аман от разни плямпачи, дето не са си подавали носа от Полски Тръмбеш, иначе много ги разбирали нещата.Пенсийо, я виж колко са американските униеситети в топ 20 или топ 100 на света и после скимти тук!САЩ и Британия са номер едно по висши училища, всеки с акъл и пари иска там да учи, то поредните заучени тъъпанарщини пак изсипва! От последия 1 век 95% от изобретенията идват от САЩ, включително и компютъра/интернета, от които църкаш сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Примамването на американските компании обратно в САЩ от Китай ще бъде трудно Ако не се пренапише измамната им образователна система, имитираща образование и прибираща маса пари - невъзможно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още