IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландската независимост не може да бъде осуетена чрез трикове

Юнионистите трябва да опитат да спечелят спора чрез честен и реалистичен дебат

19:01 | 07.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но докато независимостта е разделителната линия в шотландската политика (и гласът на юнионистите е разделен между три партии), сривът на SNP може би е пожелателно мислене. Забавянето означава и загуба на по-възрастни гласоподаватели, които са по-склонни да подкрепят Съюза, докато по-младите хора са твърдо за скъсване.

Във всеки случай това не е жизнеспособна дългосрочна стратегия. SNP ще използва упоритостта на британския парламент в своя полза, като знае, че нито едно правителство в Лондон не може безкрайно да отказва да проведе нов референдум. „Нещо ще изникне“ не е стратегия, торите се нуждаят от план Б.

Има два възможни пътя. Първият е очевиден. Макар юнионистите да искат да имат положителен аргумент, най-силната им емоционална карта е страхът. При Брекзит обаче страхът загуби пред мотото „Да си върнем контрола“, след като национализмът взе връх над икономиката. Шотландците гледат на Брекзит и като на по-разрушителна икономическа политика от всичко, което SNP може да предложи, и са привлечени от шанса да се присъединят отново към ЕС след евентуалната независимост.

Въпреки това икономическите перспективи на Шотландия се влошиха след срива в приходите от петрол в Северно море. Освен това условията на Брекзита биха изправили Шотландия пред твърда граница с Англия, която е най-големият й пазар. Консервативните  привърженици на Брекзит вярват, че икономическият агрумент може да бъде по-ефективен с по-малко и по-прости послания.

Но този подход се нуждае от конкретен план, който води до другия път. Тъй като британският парламент трябва да разреши нов референдум, той е в състояние да определя условията и може да се поучи от ключовата тактика на брекзитърите за отказ да се уточни как ще работи Брекзит - ход, който лиши опонентите им от полета за атака.

Обединеното кралство може да се съгласи на гласуване, но само след като SNP представи подробна програма за независимост, която включва въпроси като валутата - колко скоро ще се смени лирата с еврото; бъдещите отношения с Англия; как ще се наложат правилата на единния пазар на английската граница; и дори предложенията за финансиране на Националната здравна служба или други публични разходи. Шотландците ще бъдат принудени да се съсредоточат върху реалната промяна и да претеглят значителните разходи за промяна на статуквото.

Няма гаранция за успех. Шотландците може да са преминали точката, от която няма връщане. Но това поне ще предизвика честен, реалистичен дебат, който ще съпостави два вида бъдеще и ще предотврати пожелателното мислене, което послужи толкова добре на брекзитърите.

Това е рисковано, но ако SNP запази влиянието си, не може да се избегне нов вот. Шотландия не може да бъде държана безсрочно против волята си. Съюзът не може да бъде поддържан чрез отлагане или конституционни врътки. В крайна сметка той може да бъде спасен само чрез аргументи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Какво има да му мислят? В крайна сметка винаги е по-добре да си независим при положение че очевидно исторически си "друг" и явно общата работа не въврви. В крайна сметка 400г не са чак толкова много. Излизането от ЕС беше огромна грешка. Сега англичаните немогат формално да пречат на Шотландия да се присъедини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ако под "тролене" имаш предвид твоите коментари в сайта съм склонен да се съглася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Мнозина искат по-агресивно очертаване на начините, по които Шотландия печели от Съюза (ваксина срещу Covid, например)Троленето е в пълна сила. Тук таме вмъкват по някоя тъпотия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Шотландската независимост не може да бъде осуетена чрез трикове Freedom for Scotland !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още