IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за голям рестарт на международната финансова система

30-годишният дългов суперцикъл, който подхрани неравенството, илюстрира нуждата от промяна

21:29 | 22.03.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Високата собственост на държавен дълг в тази среда от части от финансовата система, като банки и застрахователи, може да причини значителни загуби. В този случай рекапитализацията на части от финансовата система трябва да бъде включена като част от установяването на новия международен финансов ред. По същия начин въздействието върху пенсионните активи също трябва да бъде разгледано и подготвено.

На второ място, институциите трябва да договорят някаква форма на котва - било то фиксиране на валутите помежду им, обвързването им с централна електронна валута или може би електронни специални права на тираж, международният резервен актив, създаден от МВФ.

Както беше подчертано по-горе, един от ключовите двигатели на неравенството през последните десетилетия е способността на централните и търговските банки да създават безкрайна ликвидност и нов дълг.

Това създаде донякъде спекулативни икономики, прекалено разчитащи на евтини пари (независимо дали ипотечен или друг дълг), които след това финансираха серийни балони при цените на активите. Макар че тези балони са неизменна част от историята, техният размер и честота се увеличи през последните десетилетия.

Както Фед констатира в свое изследване от 2018 г., всеки основен клас активи през 20-те години от 1997 г. до 2018 г. е нараснал средногодишно с темп по-висок от този на номиналния БВП. В дългосрочен план това не е нито здравословно, нито устойчиво.

При наличието на ликвидна котва световната икономика ще се приближи до по-чист капиталистически модел, в който финансовите пазари се връщат към основната си роля за откриване на цените и насочване на капитала на база икономическия фундамент, а не нивата на ликвидност.

Така растежът трябва да стане по-малко зависим от създаването на дълг и повече от ръста на производителността и печалбите от световната търговия и иновациите. В тази среда неравенството в доходите трябва да намалее, тъй като ползите от по-високата производителност ще бъдат по-широко споделяни.

Основната причина, поради която много западни икономики сега разчитат прекалено на потреблението, дълга и жилищните цени, е настоящата вътрешна и международна монетарна и финансова архитектура. Едно „голямо рестартиране” предлага възможност за възстановяване (до известна степен) на икономическата справедливост в западните и други икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 1
evtimvz
преди 3 години
Reset или Restart означава както зануляване на дълга, така и зануляване на спестяванията. Хората го усещат и купуват злато и други активи с реална стойност -например земя, но не и жилища. Покачване на цената на жилищата означава девалвация спрямо реални активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Restart-ът в технически смисъл се предшества от Reset или от ... Crash.Всекина на който му е забивал компютър или телефон го знае.Напоследък организаторът на Давоския форум проповядва идеи за ресет. Той и последователите му твърдят, че това ще донесе ползи "за широките народни маси". Мерси, но не. Аз съм от тези, които знаят какви "ползи" ностя подобни начинания. Друг е въпросът ако системата е пред crash. Тогава, след срива, рестартът е неизбежен. Така че ако някой иска да направи рестарт, той трябва първо да направи едното от двете неща - или да занули системата или да я срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Нищо не пречи растежа да не зависи от дълга. Това беше Германски модел и се следваше много години, но беше унищожен от ЕС. Доста долнопробна и подвеждаща статия. Щяло да има равенство по-голямо равенство, опорки... опорки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
И ний сме дали нещо на света, ноухауто от 96-97г......хиперинфлация и който оживее...с тия неравенства за миг ставаме всички по-по-най равни....зануляване и всичко от начало....нищо ново под слънцето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
А, забравих - и прословутата "зелена сделка" на евро-***-бюрократите, заради която най-вероятно токът ще се превърне в лукс "стока" и ще ни накарат да мръзнем зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Никога няма да се случи. Това е начин за връщане към добрия, стар капитализъм. По-скоро светът, както винаги се е случвало, няма да се върне назад и да повтори стар модел, а ще се катурне към ГЛОБАЛНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ, разбира се по "китайски модел", тъй като ще съществуват и свръх богатите. Това, което се случва в момента на борсите, е моделът на бъдещето! И няма да има връщане назад. Следва въвеждане на ББД, различни масови програми за безработица, строене на социални жилища и прочие тъпизми. Теслата ще бъде новата ладичка и разбира се т.нар "mobility as a service", MaaS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
опрощаване на дълг.Защо?прощава Господ, ние не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Време е за голям рестарт на международната финансова система Пеше, а не бъркаш ли в превода.Restart или RESET ?!Що мисля да е второто и всинца заедно ще се грижим за охлаждането на супата!Виж твоите чорбаджии ще са много заети.Да броят.Самоубийците, умрелите от мизерия и караваните с камиони плячка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още