IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за голям рестарт на международната финансова система

30-годишният дългов суперцикъл, който подхрани неравенството, илюстрира нуждата от промяна

21:29 | 22.03.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Високата собственост на държавен дълг в тази среда от части от финансовата система, като банки и застрахователи, може да причини значителни загуби. В този случай рекапитализацията на части от финансовата система трябва да бъде включена като част от установяването на новия международен финансов ред. По същия начин въздействието върху пенсионните активи също трябва да бъде разгледано и подготвено.

На второ място, институциите трябва да договорят някаква форма на котва - било то фиксиране на валутите помежду им, обвързването им с централна електронна валута или може би електронни специални права на тираж, международният резервен актив, създаден от МВФ.

Както беше подчертано по-горе, един от ключовите двигатели на неравенството през последните десетилетия е способността на централните и търговските банки да създават безкрайна ликвидност и нов дълг.

Това създаде донякъде спекулативни икономики, прекалено разчитащи на евтини пари (независимо дали ипотечен или друг дълг), които след това финансираха серийни балони при цените на активите. Макар че тези балони са неизменна част от историята, техният размер и честота се увеличи през последните десетилетия.

Както Фед констатира в свое изследване от 2018 г., всеки основен клас активи през 20-те години от 1997 г. до 2018 г. е нараснал средногодишно с темп по-висок от този на номиналния БВП. В дългосрочен план това не е нито здравословно, нито устойчиво.

При наличието на ликвидна котва световната икономика ще се приближи до по-чист капиталистически модел, в който финансовите пазари се връщат към основната си роля за откриване на цените и насочване на капитала на база икономическия фундамент, а не нивата на ликвидност.

Така растежът трябва да стане по-малко зависим от създаването на дълг и повече от ръста на производителността и печалбите от световната търговия и иновациите. В тази среда неравенството в доходите трябва да намалее, тъй като ползите от по-високата производителност ще бъдат по-широко споделяни.

Основната причина, поради която много западни икономики сега разчитат прекалено на потреблението, дълга и жилищните цени, е настоящата вътрешна и международна монетарна и финансова архитектура. Едно „голямо рестартиране” предлага възможност за възстановяване (до известна степен) на икономическата справедливост в западните и други икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
И когато AI стане реалност просто ще те елиминират понеже няма никакъв смисъл от теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
ББД го тестваха в Дания или Норвегия за 1 година и НЕ работи модела.Просто нищо не те кара да се напрягаш ако имаш всичко необходимо :)Напредък нула, дебелееш по цял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Затова не емитираме нищо а ползваме крипто и то такива валути който не могат да се печатат :) Купувай bitcoin/bnb/litecoin и няма нужда да емитираш нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
reset и restart са съвсем различни неща. Най-общо казано на телефона ти не му работи wifi мрежата или някое приложение не тръгва рестартираш и се оправя.... докато при ресет зануляваш всички настройки и трябва да се гласят наново нещата ..... може да си забравил паролата за вифи или нещо друго. Reset е по лошо от Restart и със сигурност reset отнема няколко пъти повече време докато си настроиш нещата отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Хората никога не са били равни. Аз мога да рисувам ти не можеш. Аз мога да смятам бързо ти не можеш и т.н. Има красиви и грозни жени. Не са еднакви нали. Може грозната да има пък 2 пъти по високо IQ. Неравенството не е лошо и трябва да се използва за да прогресира човечеството за да може да пребори всички болести, глада и да живее по дълго. Какъв е смисъла всички да са гладни понеже населението нараства а ние нямаме свободна зема за отглеждане на реколта. Не е ли по добре да има по богати които да инвестират в нови технологии (вече се прави) и да имаме изкуствени храни със 100% същите атоми като на тези които бихме гледали на земеделската земя ? Говоря за 100% същите атоми в същата подредба... да не ми пишат разни зелени антиваксъри и анти ГМО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Абсолютно вярно, в момента се тества ББД много усилено, на глобално ниво. Генерират парични агрегати М1, а М3 се помпат зверски. Ще се върнем в епохата на феодализма така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
тая ковид пушилка затва ли я пуснахте? build back better..кристално ясно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
perin
преди 3 години
Длъжниците няма да си върнат дълга, а спестителите няма да си получат спестяванията, голямо равенство ще настане и голям морален пробив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 3 години
Сегашното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети.При запазване на злокобната процедура, всички сме със съдби на жертви.Спасението на съответна държава от нови щети може да се постигне с подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Всъщност в момента тече експеримента с универсалния базов доход. В Щатите на всички по $1400 у нас сигурно ще е по 600 лв. Зануляване /Рестарт/ на всичко, което си правил до сега - добро или лошо. Всички равни и само някои по-равни. Всъщност - Зануляване на средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още