IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се времето за европейски въглероден клуб

САЩ трябва да се присъединят към инициативата, коментира Financial Times

11:16 | 01.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Следователно е от съществено значение да се изправят чуждестранните производители пред същите финансови санкции за въглеродни емисии като производителите от ЕС. CBAM прави това. Механизмът дори може да бъде стълб на зелената индустриална политика чрез въвеждане на пазарни награди за благоприятни за климата иновации. Ето защо традиционните свободни търговци като Швеция и Холандия, със силния си интерес към иновативно неутрално въглеродно производство на стомана и химикали, подкрепят мярката.

Добре замисленият CBAM би обложил целия внос според разходите, които производството на същите стоки би струвало в рамките на ЕС. Това ще позволи на вносителите да компенсират всякакви санкции от въглеродните такси в собствените си страни. Най-елегантното решение би обвързало митото с разходите за въглерод по схемата за търговия с емисии на ЕС (ETS). Това трябва да задоволи изискването на Световната търговска организация да се третират еднакво местните и чуждестранните производители. Автоматичното актуализиране на тарифите при промяна на ставките на ETS би обезсърчило регулаторния арбитраж.

В деня след посещението на Кери в Брюксел Европейският парламент одобри CBAM с подобни точки. ЕК следва да надгради своето предложение. Но има подводни камъни. Ако например разрешите на вносителите от страна с високи емисии снижено въглеродно мито заради използването на зелена енергия, държавата може да заобиколи механизма, като насочи своята възобновяема енергия към износителите, същевременно запазвайки мръсната енергия за домашното производство.

Отвъд техническите аспекти ЕС трябва да възприеме CBAM като геополитически инструмент. Основната функция на механизма е да служи като стимул за други страни да въведат свои собствени цени за въглерода, така че механизмът да не се прилага между тях. Колкото повече страни има в този „въглероден клуб“, толкова по-голяма е цената да се остане извън него.

Това е наградата, която планът на ЕС за CBAM предлага на САЩ. Вашингтон трябва да я сграбчи, като се ангажира с подобен механизъм и с общ въглероден клуб с Европа. Канада, Норвегия, Великобритания и други без съмнение ще се присъединят. Това би паснало идеално на програмата на Байдън за подпомагане на средната класа чрез зелен преход, като същевременно се противостои на опортюнизма на Китай.

През април Байдън ще бъде домакин на виртуална глобална среща на високо равнище относно изменението на климата. Това е идеалното време да се обяви въглероден клуб, в който всички са добре дошли и че на онези, които стрянят от това предизвикателство за поколението, няма да им бъде позволено да си разиграват коня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Бързорастящи (1м/ден) Бамбукови Хибриди и/или Кафяви Водорасли Гигантски Келп - най-бързорастящият Организъм на Земята, консумират единствено вода и въздух (с колкото се може повече СО2 в него), произвеждат в изобилие Кислород и Въглеводороди, и могат да предложат гигантски добиви от Биомаса за производство на 100% Карбон-Неутрални БиоГорива като Прахово Гориво за Газо-Прахови Горелки (wtsab.com) и Турбини, Биогаз, БиоЕтанол, БиоМетан ( + евтин Водород от БиоМетана - чрез Стийм Реформинг ), Пелети, Горивно & Готварско Олио + БиоДизел, плюс още над 100 вида стерилно-чисти храни, фуражи, торове, брашна, протеини, масла, пулпове, влакна, строителни и др. материали, на почти нулева себестойност и при най-ниската възможна стартова инвестиция. Чиновниците все още не са проумели, че нисковъглеродната икономика не само изисква сериозни инвестиции, но и генерира невъобразими печалби, несравними с нищо друго.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://biodizel.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Какви устойчивости при водорода?Водородната икономика е най, ама най най голямата глупост, на която тези брюкселски зелки са способни да измислят. Може би единствената по-голяма глупост е въглеродната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
да зечекна пак , в турция са построени 1,6ГВт геотермални електроцентрали (77 съоръжения) за около $3,5-4млрд . да , има преференциална цена за изкупуване на токът от тях , но тя важи за по 10 години . останалите до края на експлотационният срок на съоръженията (средно60-70-80г) ще си е на пазарен принцип . потенциалът на държавата е изчислен за около 4,5ГВт . копаенето на кладенец до 1км дълбочина е около $300 за всеки метър , а за до3км дълбочина е около $1000 на метър . в ЕС има фондове за съфинансиране на подобни проекти . потенциалът в БГ е за около 3ГВт . у нас добрите геотермални полета са на около 1500м дълбочина . на по-дълбоки места са правени много нарядко изследвания . защо не се организират подобни инициативи , при условие че сме земетръсна зона и минават разломи през БГ не ми е ясно . вместо това се финансират ядрени гигаватови безумия за десетки милиарди , които ще натоварят допълнително цените на токът на бъдещите поколения векове наред . а за слънчевата и вятърната енергия въобще пък не ми се започва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
да не вземе некой в министерство на енергетиката или на промишлеността да се изненада 2030г ... :))) ... или ревльовците от синдикатите да църкат , че незнам си колко хиляди оставали на улицата ... те , 10 години аванс за преквалификация има и за въвеждане на нови технологии . на други места по света 2030 ще са приключили с внедряването на въглеродно неутрални и устойчиви процеси и ще са забравили какво е това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още