IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали застаряващото население е чак толкова лошо за икономиката?

Промяната в поведението на възрастните и технологиите ще се отразят положително на производителността, според анализ

12:30 | 22.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Може би идеята, че възрастните хора са пестеливи поне в Обединеното кралство се основава на поведението на тези, които са достигнали зряла възраст по време на строгите военни години и след това са се пенсионирали с фиксирани доходи. Различно е обаче поведението на онези, които са достигнали зряла възраст през 60-те години, постигнали са своите пикови доходи през 90-те години и са получили наследство от предишното поколение (най-често имоти) в началото на този век. На всичкото отгоре тези хора не са склонни да се пенсионират напълно, както предишните поколения.

Изглежда че това по-младо поколение възрастни има различно отношение и по-гъвкава разходна мощ. Възможно е също така, ако компаниите наистина започнат да мислят за създаване на продукти, които тези по-гъвкави потребители искат, разликата между техните разходи и разходите на по-младите поколения да изчезне.

Един от основните маркетингови принципи е, че най-добрият начин да се продават неща е да бъдат накарани младите хора да ги искат. Един друг добър начин е да бъдат накарани хората с пари да ги искат. Може да не е толкова забавно да продавате продукти на хора над 50-те, но пък би било по-доходоносно.

Други добри новини със сигурност идват под формата на заплати и производителност. Ако приемем, че няма да се повиши производителността, продукцията очевидно ще намалее, когато трудоспособното население спада. Защо обаче да мислим, че производителността няма да се повиши? Възможно е лесното наличие на евтина работна ръка в световен мащаб (дължащо се до голяма степен на отварянето на Китай и реинтеграцията на Източна Европа към глобалната икономика) не само да създаде десетилетна дефлация, но и да покрие растежа на производителността за десетилетия (кой ще инвестира в технологии, когато има евтина работна ръка?).

Може ли бъдещата липса на евтина работна ръка да обърне тази тенденция? Производителността може да скочи - нещо, което прави жалкото мърморене за съотношенията млади/възрастни и коефициента на зависимост напълно излишно. Ако работникът от 2040 г. може да произведе три пъти повече от този от 2020 г. заради развитието на технологиите, какво значение има, ако той трябва да произвежда за още двама харчещи възрастни?

Заплатите трябва да скочат, отчасти поради нарастването на производителността и отчасти поради увеличената сила на договаряне на младите. Свикнали сме с идеята, че сривът на раждаемостта и застаряването на населението непременно са нещо лошо. Те може и да не са чак толкова лоши.

Очевидните разходи са високи (здравеопазване и социални грижи), но ползите се пренебрегват.

Ако трябва да се притесняваме за нещо, това е динамиката на дългосрочните инфлационни импулси, които вече се натрупват в икономиката, тъй като заможните възрастни харчат, а трудолюбивите млади хора изискват повече пари, за да произвеждат стоките, които харчещите купуват. Хубаво е да поддържате портфейлите си готови за тогава.

Има много борсово търгувани фондове, които ви позволяват да инвестирате точно в темата за застаряващото население. Има и някои интересни индивидуални акции, които са добри дългосрочни притежания и също интерпретират положително застаряващото население, например на Smith & Nephew, които произвеждат системи за заместване на износени стави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
населението на света потъмнява устойчиво в резултат на демократичните ценности , които тъмните люде на признават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
А промененият етнически състав?Това вече не е ли **** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още