IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пределните данъци в САЩ могат да достигнат военновременни размери

Така излиза, когато към предложенията за данъчни повишения на Байдън се прибавят и всички останали данъци

15:46 | 28.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Добавете 13,3% щатски данък в Калифорния или 14,776% в Ню Йорк и пределният данък може да достигне някъде между 56,7% и 69,8%. Допълнителни предложения за ограничаване на стойността на изброените отстъпки, включително вноските за благотворителност, биха повишили ефективните данъци още повече. Освен ако не бъдат индексирани с инфлацията, тези високи данъчни ставки с течение на времето ще впримчат все по-голям дял от данъкоплатците.

Но има още по-тежки данъци, които се предлагат. Неотдавнашните разкрития на ProPublica, базирани на информация от данъчните за декларациите на най-богатите, показаха, че някои от тях плащат малко данък върху доходите. Това подхранва убеждението, че укриването на данъци от заможните хора е широко разпространено, но ProPublica подвеждащо третира нереализирания ръст в стйоността на активите сякаш е доход, в опит да набере подкрепа за данък върху богатството.

Някои намериха фалшива утеха в това, че данъчните предложения на Байдън все още не включват данъци върху имуществото и даренията, освен елиминирането на „актуализирането“ на базата за капиталовата печалба при смърт за суми над 1 милион долара. Но по време на кампанията Байдън предложи да се повиши пределната ставка на данъка върху имуществото на 45% от 40%, като същевременно се настоящият праг на освобождаване за суми под 11,7 милиона долара на човек с някаква необявена сума, заедно с големи редукции за освобождаването от данъци върху даренията.

Предложенията за елиминирането на „актуализирането“ на базата могат да доведат до 68,9% комбинирана ставка върху капиталовата печалба плюс данък върху недвижимите имоти за много успешни инвеститори, предприемачи и собственици на малък бизнес. Имотите на жителите на Ню Йорк ще подлежат на допълнителен данък от 14,776% върху дохода и 16% данък върху имуществото, което означава общ данък от 80,7%.

Малко малки фирми или ферми биха могли да издържат при тези предложени данъци. Активи ще трябва да бъдат продадени, за да се съберат паричните средства за плащане на данъка. Работни места ще бъдат загубени заради ликвидации. Много пенсионни планове и семейни активи трябва да бъдат занулени. Данъкът обикновено се дължи в брой девет месеца след смъртта, с първоначални вноски за големи вложения в предприятия и ферми.

Статистиката на данъчните от 2018 г. показва, че горният 1% от данъкоплатците (над 540 хил. долара доход) са платили 40,1% от всички данъци върху доходите на физическите лица; топ 5% (около 218 хил. долара доход) плаща 60,3% (долните 50% плащат по-малко от 3%). Колко по-голям дял от 60% ще задоволи призивите богатите да плащат своя „справедлив дял“?

Много от най-заможните хора в САЩ казват, че са за по-високи данъци върху богатите. Но те имат своите предели. „Ако трябва да платя 20 милиарда долара, всичко е наред“, сподели веднъж Бил Гейтс. „Но когато кажете, че трябва да платя 100 милиарда долара, тогава започвам да пресмятам това, което ми остава.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
"...Статистиката на данъчните от 2018 г. показва, че горният 1% от данъкоплатците (над 540 хил. долара доход) са платили 40,1% от всички данъци върху доходите на физическите лица; топ 5% (около 218 хил. долара доход) плаща 60,3% (долните 50% плащат по-малко от 3%)..."...ProPublica подвеждащо третира нереализирания ръст в стйоността на активите сякаш е доход, в опит да набере подкрепа за данък върху богатството...."На какви ли не манипулации и лъжи са готови левичарите, само и само да се доберат до парите на най-продуктивната част от обществото и да си прахосат за собствените си схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още