IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин забравя какво направи Китай отново велик

Икономическото чудо не беше триумф на държавата, а на оттеглянето й

13:37 | 01.09.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Той продължава да натяква това послание. В речта си по повод 100-годишнината от основаването на Комунистическата партия през юли, Си призна приноса на „китайския народ“ за икономическите постижения на нацията, но така и не използва думите „предприемачество“ или дори „бизнес“. Вместо това той каза, че „без Комунистическата партия няма да има нов Китай и национално обновление“.

Като всеки политик Си тук претендира за заслуги за добрите новини, надявайки се, че това ще излъска имиджа му. Но това е фундаментално погрешно. Разбира се, силното управление на икономиката от страна на правителството през последните 40 години е неоспоримо. Но такъв е и фактът, че икономиката започна да се надига, едва когато партийните кадри освободиха хватката си върху нея.

Икономическото чудо на Китай не беше триумф на държавата, а на оттеглянето й, започвайки, когато Дън Сяопин премахна комуните и забраните за частни предприятия през 80-те години. Това освободи голямата предприемаческа енергия на китайските фермери, работници и бизнесмени, които отговориха с експлозия на индивидуалната инициатива, която стимулира растежа и богатството.

Плашещата част от програмата на Си е връщането на манталитета от вида, че кадрите знаят най-добре. Спомнете си какъв беше Китай, когато комунистическата партия управляваше всичко - изолиран, технологично архаичен и безкрайно беден.

Ясно е, че Си няма да поведе Китай към нов голям скок напред. Но идеята му, че той и неговите другари са по-умни както от инвеститорите, така и от пазара, изпраща грешни сигнали към китайската общественост, точно в момента в развитието на страната, когато предприемаческият гений е най-необходим. Създаването на компания вече е рисковано начинание - защо да поемате риска, ако това може да ви направи уязвими за политиките на Си?

Може би вече виждаме негативните ефекти. Едно скорошно проучване показа, че повече от 42% от завършилите колеж предпочитат работа в държавни предприятия - увеличение с 6 процентни пункта спрямо година по-рано - докато делът на тези, които предпочитат частния сектор, е спаднал до едва 19%. Това означава, че най-големите таланти в Китай се насочват към най-неефективните компании и далеч от по-продуктивните и иновативни.

Това може да бъде обнадеждаваща новина само за икономическите конкуренти на Китай. Програмата на Си разкрива перспективата ръцете на партията отново да се стегнат около врата на Китай. Си трябва да осъзнае, че неговият народ, а не неговата партия, трансформираха Китай. Докато не го направи, фондовите инвеститори няма да бъдат единствените, които се борят за въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
колкот и да преписваш пропаганда особено срещу тия, аре за Путин знаеме че изял леля си, ама тука просто ви е мноо висока топката Пешо IQто ви е too low за такъв тип пропаганда, чайниците там не се поддават на некви пееерастии от Бльомбург щот просто хората са на 5 бона години и са много над такива идиотщини. "Си бил забрайл" та той е копал с мотиката на полето повече от колко целата ви преписваческа пассмина до 9 колено бе алоу, забрайл бил .... "The Governance of China" Кой не го е чел мое си напрай труда ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още