IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-трудното за глобалната данъчна сделка предстои

Това споразумение трябва да заработи, което изисква преговори за допълнителни договори на международно ниво

08:14 | 07.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След тежко лобиране, особено от Вашингтон, сега се очаква Дъблин да се присъедини към международното споразумение. Ирландия обаче е поставила условия, вкл. да може да предложи корпоративния си данъчен режим с ниска ставка на по-малки компании, които не попадат в ръководената от ОИСР данъчна сделка, според трима служители на ЕС, коментирали пред медията при условие на анонимност.

Трудната част

Все пак трудните преговори за това как трябва да работи тази глобална сделка предстои да се водят. Четирима представители на ЕС посочват, че очакват подробности за глобалната минимална корпоративна данъчна ставка да бъдат разкрити до края на октомври. Комисията също така планира да изготви своя собствена версия на 15 -процентната данъчна ставка до края на годината, така че всичките 27 държави да могат да започнат да правят необходимите вътрешни промени някъде през 2022 г.

Въвеждането на глобален данък за 100-те най-големи компании в света ще изисква всички участващи държави да подпишат международно споразумение, за да се гарантира, че печалбите могат да бъдат разпределени по целия свят без правни сблъсъци. ОИСР се надява това споразумение да бъде подписано преди юли 2022 г.

Такъв бърз график обаче може да бъде труден в САЩ, където Конгресът все още се бори за мащабния законопроект за социална политика, който включва актуализации на вътрешните данъчни правила на страната, за да се съобрази с глобалната сделка.

Американските политици спорят за детайлите, вкл. точката, която позволява на федералното правителство да облага с данък корпоративните приходи в чужбина. Някои политици са загрижени, че промените в този лихвен процент могат да го изведат над 15 процента в световен мащаб и така САЩ да станат неконкурентоспособни в сравнение с други страни.

Вътрешната политика, включително продължаващите партийни различия относно начина, по който тези глобални данъчни правила трябва да бъдат преработени, също може да затрудни Конгреса да приеме части от цялостната сделка.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Конгресът може да приеме разпоредбите, свързани с глобалната минимална корпоративна данъчна ставка без републиканска подкрепа. Усилията да се определи кои други правителства могат да облагат с данък най-големите компании в света вероятно обаче ще се нуждаят от двупартийно одобрение в Сената на САЩ.

Републиканските депутати вече предложиха да не подкрепят сделката. Продължаващите борби за това как отделните държави могат да облагат с корпоративни гиганти също трябва да бъдат преодолени преди предложеното данъчно обновяване да влезе в сила.

Вашингтон иска държавите с вътрешни цифрови данъци да ги отменят, въпреки че представители на ЕС подчертаха, че ще направят това едва след като окончателната сделка - обхващаща и двете части на предложенията на ОИСР, влезе в сила. Най-ранният срок за това е 2023 г.

Цифровите налози са насочени към големите технологични компании като Apple и Google, но обхващат и по-малките фирми. Политиците в САЩ искат точно те да бъдат премахнати от обхвата на едностранните мерки на държавите.

Европейските служители признават, че националните им данъци в крайна сметка ще бъдат премахнати, но правителствата все още не са се договорили как да разделят данъчните приходи по новата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Проектът "Зелен Трилион" ще ликвидира напълно данъчната и банкова системи в днешния им вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още