IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото потребителско търсене в САЩ вещае икономическо забавяне

Натрупването на запаси вероятно ще се обърне с отслабването на притесненията за веригата на доставките

21:02 | 07.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това чувство, смята Стърн, всъщност е изпреварващ индикатор, защото предсказва потребителските разходи. „Следя обявите за разпродажби онлайн и пристигащите по пощата, и всяка продажба се удължава. В противен случай търговците на дребно просто няма да получат обемите“, споделя тя.

Ако не получат този обем, те ще имат много неща, особено дълготрайни стоки като уреди, които все още ще залежават през януари. „Мисля, че търговците на дребно и на едро са надценили това, което хората ще се втурнат да купуват“, посочва тя.

Никой не иска да разваля празничното настроение или оптимистичното предположение, че въобще има такова.

Но какво да кажем за всички пари, които населението има в банкови сметки или ценни книжа с висока цена? Според Стърн „единствените, които имат спестявания, са хората с по-висок доход и те могат да изберат да не харчат сега. Нивата на потребителския дълг са доста високи. Това важи особено за младите хора - имаше значително увеличение на заемите за тази възрастова група."

Имаше увеличения на заплащането на почасовите работници, като тези в складовете на Amazon или магазините на Walmart. Но инфлацията, която дойде с възстановяването, изяде повечето от тези повишения.

А допълнителните парични потоци от държавни помощи към хората със средни и по-ниски доходи пресъхнаха през последните месеци. След като достигнаха връх от близо 500 милиарда долара през март, те паднаха до малко над 200 милиарда долара до октомври.

Демократите в Конгреса и администрацията на Байдън се надяваха да включат някои щедри програми за трансфери в пакета „Да изградим по-добре”, който сега се опитва да си пробие път през Конгреса. В момента тези помощи биват съкращавани в преговорите. Каквото и да излезе, може да бъде допълнително орязано от бъдещ републикански Конгрес.

Обществеността също така знае, че предстоят увеличения на данъците и то не само за милиардерите. Плащанията по спонсорирани от правителството студентски заеми, които представляват значителна тежест за младите потребители, бяха отложени в началото на пандемията. Това отлагане изтича през февруари и не се планира удължаване на срока му.

За мен всичко това предполага, че няма да е необходимо много по отношение на повишаване на лихвите или цените на енергията, за да се обуздаят всякакви „животински духове“ сред широката публика. А през януари ще има големи намаления в магазините в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още