IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с френския Доналд Тръмп

Крайнодесният кандидат Ерик Земур "краде" подкрепата за Марин льо Пен и обвинява имигрантите за липсата на идентичност на Франция

08:13 | 10.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ерик Земур. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ерик Земур. Снимка: Bloomberg LP

Ерик Земур често е описван като френския Доналд Тръмп. Крайнодесният кандидат се присъедини в битката за президентския пост във Франция и се очаква да бъде една от заплахите за Марин льо Пен, пише в коментар CNBC.

Преди издигането на кандидатурата на Земур нагласите във Франция бяха, че основният претендент на сегашния президент Еманюел Макрон ще е Марин льо Пен. Двамата ще премерят сили в директна битка на втория тур. Но сега резултатите могат и да бъдат изненадващи.

За Еманюел Макрон присъединяването на Земур всъщност е много удобно - той много вероятно ще "краде" от вота за Льо Пен.

Проучванията показват, че на този етап Земур ще привлече 14% от вота на избирателите през април 2022 година. Льо Пен ще подкрепят 19% от избирателите. Но има много време и нагласите могат да се променят, защото Земур е нов в политиката и няма тежести. Вероятно това ще се окаже привлекателно за крайнодесни избиратели, разочаровани от политиката на Марин льо Пен.

Това, което може да натежи обаче са заведените множество дела с обвинения за подбуждане към расова омраза.

63-годишният бивш журналист, доскоро работещ в Le Figaro, Ерик Земур е познат във Франция основно със своите антиимигрантски призиви, заради което са и препратките към Доналд Тръмп. Самият той обаче повече харесва сравненията с Борис Джонсън, който също е бивш журналист. Все пак пред френски медии Земур коментира, че Тръмп е успял да обедини работническата класа и патриотично настроената буржоазия. "Това е нещо, за което мечтая вече 20 години", посочва още той.

Бащата на Земур - Роже, е родом от Алжир, но е берберски евреин и с френско гражданство, пристига във Франция по време на Алжирската война за независимост (1954-1962 година). Съпругата на Земур Милен пък е от Тунис, но също е с еврейски произход.

В началото на декември Земур сформира и своя партия с името  Reconquête ("Отвоюване"), отбелязвайки че Франция "трябва да намери себе си" и своите изгубени ценности. Често бившият журналист е споделял мнението, че имиграцията е модерната болест на Франция, обвързвайки ръста на имигрантите в страната със заплахите срещу жени.

Политическите анализатори във Франция са раздвоени за кандидатурата на Земур. Според част от тях неговата звезда изгрява сега, но бързо ще залезе, точно заради липсата му на опит, както и едностранните му възгледи - атаки срещу имиграцията, елитите, медиите, политиците, търговските обединения, религиозните власти и ЕС. Той няма какво да предложи за други сериозни проблеми, като например пандемията от коронавируса., макар да смята, ме страхът от вируса е преувеличен.

За друга част от наблюдателите двамата крайнодесни кандидати "могат да се изядат един друг" и да видим на втори тур Макрон и кандидата на френската десница Валери Пекрес.

Пекрес беше съветник на Жак Ширак и заемаше няколко министерски поста в правителствата на Франсоа Фийон. Тя спечели с голямо мнозинство вътрешнопартийните избори, в които претендент за кандидат на републиканците беше Ерик Сиоти.

Кандидатът на левицата - кметът на Париж Ан Идалго, сякаш няма големи шансове в тази президентска битка.

Двама крайнодесни кандидати притесняват и някои от привържениците на антиимигрантската политика. Вече даже се чуват призиви в хода на кандидатпрезидентската кампания единият от тях да се откаже, за да има повече шансове за другия.

В момента Еманюел Макрон изглежда сигурен победител на първи тур с 24% от гласовете на избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Политиката на Макрон не е ли антиимигрантска и антимюсулманска? Автора забравили че, преди няколко месеца всичките мюсулмани по света горяха плакати с образа на Макрон? Като прибавим и желанието на Макрон за Велика Европа, единствения който си прилича с Тръмп е именно той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нищо общо с чичо Дони, много му е редка ливадата на тоя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още