IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският тест за Шолц: Кризата в Украйна разкрива разделението в Берлин

Новият премиер на Германия зае мека линия по отношение на Русия, което предизвиква напрежение

13:37 | 18.01.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външният министър на Германия Аналена Бербок. Снимка: <em>Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Външният министър на Германия Аналена Бербок. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Износът на оръжие за Украйна – болна тема

Липсата на единна позиция на Германия по "Северен поток 2“ ще допринесе за предизвикателствата, пред които е изправена Бербок, докато тя влиза в контакт с Лавров, смятан за един от най-страшните дипломати на световната сцена.

Преди пътуването си до руската столица външният министър вече беше подложен на натиск по време на посещение в понеделник в Украйна, където беше изправена пред критики заради отказа на Германия да разреши доставки на оръжие, особено на оръжия за противовъздушна отбрана, до Киев.

Бербок коментира, че иска „да подчертае, че не водим никакви преговори за Украйна без да включим Украйна“ и че Русия няма право да казва на Украйна да не се стреми към членство в НАТО, но тези забележки не са достатъчни, за да успокоят гнева.

През почивните дни Посланикът на Украйна в Берлин Андрий Мелник коментира, че украинският народ е "изключително разочарован" от германската позиция, а украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в понеделник по време на пресконференция с Бербок, че доставени оръжия ще се използват само за защита на украинската територия срещу потенциална руска атака.

Бербок обаче потвърди отказа на Берлин да изпълни искането и подчерта, че поради „историческа отговорност“ Германия не може да достави никакви оръжия в кризисните зони. Шолц подкрепя външния министър по този въпрос и посочи, че предишното правителство на Ангела Меркел, ръководено от консерватори, също е отказвало да изнася оръжие за Киев.

Подобряване на отношенията

За много западни сили посещението на Бербок и безпокойството на германската коалиция означават, че Москва може да види възможност да посее разделение между Германия, най-голямата и най-богата страна членка на ЕС, и други съюзници в НАТО, които се борят да запазят единството пред лицето на руските заплахи.

Появата на Бербок в руската столица рискува да изпрати съобщение, че Берлин се грижи повече за двустранните си отношения, включително икономическите връзки, отколкото за ситуацията по границата между Украйна и Русия. Струпването на войски в граничния регион продължава, като в понеделник се съобщава, че руски сили са започнали да пристигат в Беларус за съвместни военни учения.

Русия винаги се е стремяла да раздели западните съюзници и в понеделник руското външно министерство излезе с дълго изявление за посещението на Бербок, в което стана ясно, че срещата ѝ с Лавров ще бъде използвана за представяне на отношенията с Германия като силни въпреки напрежението в областта на сигурността. Министерството смело твърди, че „искането за подобряване на отношенията с Русия присъства в германското общество“.

„По време на разговорите между министрите се предвижда да бъдат обсъдени състоянието и перспективите на руско-германските отношения, формирането на график на политическите контакти, практическите аспекти на изграждането на сътрудничество в търговско-икономическото, културно-хуманитарното и историческо- мемориални сфери”, посочва се от руското външно министерство.

Изявлението се стреми да ласкае Берлин, тъй като в него се подчертава, че Москва „счита Германия като влиятелен играч на международната арена, важен съсед за нас, с който отношенията на Русия винаги са запазвали специален характер“.

Рот от SPD казва, че се надява посещението на Бербок да бъде "прелюдия към по-нататъшни преговори" за деескалация на ситуацията на украинската граница. Той обаче признава, че мисията ще бъде трудна и ще има сблъсък на „различни култури на дипломация“.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
sando1610
преди 2 години
Колко трябва да си наивен да си мислиш ,че Русия и Германия са във лоши отношения ,просто ей за такива *** като тебе ги правят тия циркове и медиите да имат материал за писане. Германците дадоха ясен знак на Украйна ,че оръжия няма да получат и точка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Авторката какво се напъваш с това разделяне на съюзници Пропагандата си е пропаганда ,ама студа и реалността са си съвсем друга работа Та тая чалната германка бързо осъзна това Е малко я е срам да си признае ама ще и мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още