IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в злато не бързат да продават въпреки перспективите пред лихвите

Точката за продажба на натрупаните активи още не е достигната, според анализатор

10:48 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Краят на ерата на лесните пари обикновено трябва да означава лоши новини за златото. Точно сега обаче мениджърите на фондове, които инвестират в злато, запазват активите си.

Във време, когато акциите и биткойнът – често рекламирани като дигитално злато, потъват, докато хлабавата парична политика отива към своя край, борсово търгуваните фондове се оказват устойчиви.

Въпреки очакванията за многократно повишаване на лихвените проценти в САЩ тази година, залозите, че реалните лихвени проценти ще останат отрицателни и желанието за защита срещу инфлацията подкрепят привлекателността на златото като убежище, пише Bloomberg.

злато злато

Кристоф Шмид, който оглавява екипа на DWS Group, е сред тези, които не бързат да продават, заради което и цените на златото не спадат.

„Не бих очаквал нашата позиция по златото да се промени в обозримо бъдеще“, казва Шмит, който държи 8% от средствата на групата в ценния метал. „Не виждаме драматична промяна в средата на лихвените проценти“, допълва той.

Повечето анализатори прогнозират лоша година за златото поради опасения за разпродажби, както се случи през 2013 г., след като Федералният резерв сигнализира за затягане на паричната политика. Цените остават близо до двумесечен връх, а притежанията на борсово търгуваните фондове са доста над обемите отпреди кризата с Covid-19.

След като спаднаха най-много за шест години през 2021 г., цените на кюлчетата злато се покачиха леко този месец. Това е впечатляващо представяне в сравнение с някои други активи.

Глобалните акции изтриват 6% към миналата седмица, а биткойн загуби около една пета от стойността си поради опасения, че предстоящото повишаване на лихвите на Фед ще подкопае настроенията на инвеститорите.

Притежанията на злато на борсово търгуваните фондове намаляха през последните шест месеца, но при този темп на спад ще им трябват около седем години, за да се върнат до нивото, наблюдавано в началото на 2020 г., отчита Bloomberg.

Една от основните причини, поради които паричните мениджъри се придържат към златото, е защото виждат, че реалната доходност остава отрицателна, тъй като Фед се бори да затегне политиката достатъчно, за да издигне лихвените проценти над инфлацията.

Загрижеността за високата инфлация също помага на златото. Индексът потребителските цени в САЩ се покачва с най-бърз темп от четири десетилетия през декември.

„Очакваме златото да достигне по-големи върхове и да отчете по-силни спадове в бъдеще поради количеството ликвидност, създадено през последните няколко години“, казва Майкъл Куджино, президент на Permanent Portfolio Family of Funds в Сан Франциско, който е инвестирал една четвърт от активите, които управлява, в ценни метали.

Златото също може да се възползва от потенциално по-слабия долар, тъй като инвеститорите намаляват позиции в американски компании, според Патрик Фруцети, портфолио мениджър в Rose Advisors в Ню Йорк.

злато злато

Ако инфлацията отслабне по-бързо от очакваното или доларът се засили, това също ще натежи на метала, а решенията на Федералния резерв също имат своето влияние.

Перспективата за покачване на реалните лихвени проценти накара някои инвеститори да се откажат от златото. Ръс Кьостерих от BlackRock Inc. миналата година каза, че е намалил почти всичките си инвестиции в злато заради перспективите за нормализиране на реалните лихви с укрепването на икономиката.

Още много вода обаче трябва да изтече, преди реалната доходност отново да стане положителна и ръстът на лихвите да стане такъв, че да накара Тоби Нангъл от Columbia Threadneedle Investment да разпродава злато. „Не се чувствам по-склонен да изграждам повече златни запаси, но и все още не сме достигнали точката за продажба“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още