IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин триумфира в Украйна, бандитският му стил ще си спечели нови фенове

В такъв случай заграбването на земя, военните заплахи, лъжите и убийствата ще изглеждат като техники на победител

16:17 | 02.02.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Западният свят може и да е разделен относно това как да процедира с Владимир Путин, но със сигурност всички можем да се съгласим с едно нещо. Президентът на Русия е лошият герой в последната драма, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Всъщност не. Една от най-разкриващите и депресиращи характеристики на международната политика е съществуването на култ към Путин. Има значителна група от световни лидери и влиятелни политически фигури, които силно му се възхищават. Неговият фен клуб е международен, обхващащ Азия, Близкия изток, Америките и Европа.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, имаше предвид нещо, когато отбеляза през 2018 г.: „В света има търсене за специални лидери, суверенни и решителни... Русия на Путин беше отправната точка".

Когато Путин за първи път се очерта като лидер на Русия през 1999-2000 г., той изглеждаше като аномалия - силов националист в ерата на глобалисти технократи. Ангела Меркел, бившият канцлер на Германия, веднъж посочи, че Путин се опитва да прилага техниките на 19 век в различна епоха.

Но с предизвикателствата пред демократичните ценности в целия свят Путин все повече прилича на човек, който е предвидил бъдещето на международната политика, а не е реликва от миналото. Руският лидер привлече фенове и подражатели, които се възхищават на неговата безмилостност, на готовността му да използва насилие, на мачовското му неспазване на „политическата коректност“ и на неговия автократичен стил на лидерство. Както каза наскоро руският коментатор Дмитрий Тренин: „Путин е предкомунистически лидер... Той е цар”.

Една голяма опасност от настоящата криза в Украйна е, че ако Путин се окаже победител, неговият стил на лидерство ще си спечели още по-голям престиж и последователи по целия свят. Заграбването на земя, военните заплахи, лъжите и убийствата ще изглеждат като техники на победител.

Путин вече послужи като модел за ново поколение автократични лидери и популисти, включително в Европа и САЩ. Доналд Тръмп трябваше да бъде по-въздържан относно възхищението си от Путин, но някои от близките сътрудници на бившия президент на САЩ бяха по-открити. След анексирането на Крим през 2014 г. Руди Джулиани (адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк – бел. прев.) похвали Путин: „Той взема решение и го изпълнява бързо... Това е то лидер". По време на настоящата криза около Украйна Тъкър Карлсън, най-влиятелният коментатор на Fox News (клоняща към Тръмп медия - бел. прев.), открито подкрепяше Путин.

Виктор Орбан, премиер на Унгария и самозван шампион на „нелибералната демокрация“ в ЕС, посети Путин тази седмица. В миналото Орбан твърдеше, че ЕС трябва да признае, че „Путин направи страната си отново велика“. Подобно на Путин, Орбан се позиционира като защитник на малцинство в Украйна – в неговия случай етническите унгарци.

Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хахах, кои са светът, бе - смахнатите нищoжества като тебе ли? То може и така да ти се струва зад оградата в Карлуково, но това е защото ти дават по-щадящи лекарства !!! Само да ти напомня, че в края на вторият мандат на обонгото, Путин имаше по-висок политически рейтинг от него - В САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Медузин, точно обратното, сеетът се обедини срещу него. Многото привърженици на *** са само сред безмозъчните лузъри, дето все Запада ви е виновен, че сте неудачници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Нормално е Путин да печели все повече привърженици сред нормалните хора и дори нормалните политици по света. И измежду "феновете" му са хора като него, не политици, а ДЪРЖАВНИЦИ, които защитават интереса на своите страни и народи - като великият Тръмп и достойният Орбан. Така е в света на достойните хора - големите се уважават помежду си. А кои бяха и са в момента в "другия лагер"? Живoтното обонго. Алкохoликът юнкер, който не изтрезняваше по цели месеци и сътрудниците му го влачеха по червения килим. Рошавият дегенeрат джонсън в Британия. Дeб-илната урсула, която се проваля на всеки пост, на който я сложат... и за наказание се качва все по-високо. Верният и паж - палячoто Мишел, който още не знае, че трябва да отстъпва мястото си на дама. Той поне веднъж в живота си е избран за селски смет, урсулата никога не е печелила изборна длъжност. Макарон, който се натиска с полуголи чepнокожи и дойде на власт след безпрецедентен натиск над избирателите. И за капак новият "президент" на САЩ, заграбил властта сред безплатно манипулирани избори, промъкнал се в Белият дом като крадец, криещ се като плъх зад петметрови стени от народа си, спъващ се по стълбите, забравящ началото на изреченията си, преди да ги доизкара докрай. Как може нормален човек да подкрепя тая сгaн? Виждаме и тек - в коментарите - кои са срещу Путин и на страната НЕ на американският и европейските народи - а на бeзмoзъчните им управляващи - Кyхаов, Опъpпаната ватенка, Стоенчик и още неколцина - все някакви окаяни СОП-ове с IQ 25% по-голямо от номера на обувките им, дето ако този някога ИНВЕСТИЦИОНЕН сайт приемаше регистрации след изпит за финансова и икономическа грамотност, нямаше да се промъкнат тук и след 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Говорите разумно, но някои от пишещите тук са в стихията си да изливат злоба по отношение на Путин. Без всякакви аргументи. Колкото по-нищожен човек, толкова по-често с повод и без повод споменава Путин. Аман от комплексари. Да, голям е Путин и Русия случи на президент в тези трудни за нея времена. Затова и той толкова нерви злосторниците-политици по света.Кошка бросила котять это Путин виноват.Всеки ден Путин си намира някакъв повод, дори и дребен, за да срита англосаксонските *** и техните ***. Дори ей така, рутинно, без да влага злоба, просто за да им напомни,че пътят им към бунището на историята е неминуем и мъчителен !!!И нещо друго: Русия няма участие в моралния упадък на ЕС!Politiken: Критиките към Русия въвлякоха Европа в политическо тресавище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Авторите на статиите тук трябва да престанат да превеждат чуждестранна пропаганда на конвейр. И да си спомнят думите "информативно" и "безпристрастно". Имам чувството че чета статии от жълт вестник - преувеличения, злобен език и много емоции... но малко информационно съдържание. Да наречеш президента на една от трите доминиращи държави бандит е проява на лош вкус. Но как трябва да наречем президента на друга от тези държави, който се хвали пред света че е убил с дрон физик, защото ръботел за чужди интереси. Е, коя е думата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 2 години
не се стрескай! Докато стигне твоето ниво, ще минат поне 200 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Инвестора всеки ден е длъжен да качва все по малоу.мни статии ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Бадън нарече путинубиец, ти до бандит го принизяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ако и църни - дъ бест! Ако и после войнички - super the Best!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
Нобелова награда за мир му се полага ... или и тя май е само за глобосоросоиди ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още