IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпускат ли данните за БВП на САЩ бум в капиталовите разходи?

Има несъответствие между размера на търговския дефицит и привидната слабост при корпоративните инвестиции

18:39 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дълбоко в икономическите данни за САЩ е заровено нещо, който е важно за инвеститорите, пише Матю Клайн за Financial Times. Според данните за платежния баланс, които обхващат търговски и други трансгранични трансакции, американските потребители, бизнес и правителство заедно са похарчили около 800 милиарда долара повече, отколкото са изкарали през 2021 г.

Националните данни за спестяванията и инвестициите по сектори обаче показват, че разликата между приходите и разходите е само около 300 милиарда долара. Това оставя "статистическа грешка" от около 500 милиарда долара, или приблизително 2,5 процента от БВП. Това е най-голямата регистрирана досега разлика между двата измерителя на дефицита по текущата сметка на САЩ.

Има само три обяснения. Едното е, че данните от платежния баланс надценяват дефицита по текущата сметка. Като алтернатива може да се окаже, че националният доход е надценен или вътрешните разходи се подценяват. Въпреки че и трите са възможни, най-вероятното обяснение е, че корпоративните капиталови разходи се подценяват, може би с до 15 процента.

Бюрото за икономически анализи (BEA) обикновено отдава цялото статистическо несъответствие на трудностите при оценката както на корпоративните печалби в САЩ след данъци и дивиденти, или „нетните спестявания“, така и на инвестиционните разходи. Смята се, че данните за държавните бюджети, доходите и разходите на домакинствата, износа и вноса, както и чуждестранните инвестиции, са по-малко податливи на грешки.

Според последните официални данни предприятията са генерирали около 1 трлн. долара печалба след данъци и дивиденти от операциите си в САЩ през 2021 г. и са похарчили само 420 млрд. долара нетно за капиталови разходи (без амортизацията).

През 2019 г. както „нетните спестявания”, така и „нетните инвестиции” бяха почти 700 млрд. долара. Следователно цифрите показват, че „нетните спестявания“ са се увеличили с близо 50% в сравнение с 2019 г., докато „нетните инвестиции“ са намалели с почти 40%.

В резултат на това „нетното отпускане на заеми“, или спестяванията минус инвестициите, от американските предприятия, което е равно на техния комбиниран принос към салдото по текущата сметка на САЩ, видимо е нараснало от приблизително нула преди пандемията до почти 600 млрд. долара през 2021 г.

Но това би било крайно несъвместимо с данните за платежния баланс, ако се приеме, че числата за спестяванията на домакинствата и държавните заеми са като цяло точни – а те вероятно са.

Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още