IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако парите се игнорират, те си отмъщават

Не можем да управляваме икономиката чрез паричното предлагане, но и не можем да го пренебрегнем

18:32 | 06.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

"Инфлацията винаги и навсякъде е паричен феномен". Милтън Фридмън отбелязва това през 1963 г. По това време малко макроикономисти са съгласни с него. Двадесет години по-късно голяма част вече мислеха така. Но след нови двадесет години отново повечето не са съгласни. Днес, почти още две десетилетия по-късно, икономистите пак трябва да приемат парите сериозно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Ако парите се игнорират, те си отмъщават. Както наскоро попита Рей Далио от Bridgewater: „Къде са разбирането на историята и здравият разум относно количеството пари и кредити, и размера на инфлацията?“

Идеята, че има връзка между паричното предлагане и инфлацията, е много стара. Когато хората държат повече пари, отколкото желаят, те ще искат да се отърват от тях. При всеки друг актив това би понижило цената му. Но номиналната цена на парите е фиксирана: доларът си е долар. Корекцията идва чрез по-високи цени за всичко останало - или инфлация.

След изключителната монетарна експанзия през 2020 г. със сигурност виждаме това. Според Центъра за финансова стабилност паричният агрегат „Divisia M4“ (индекс, който претегля компонентите според тяхната роля в транзакциите) е нараснал с 30 процента през годината до юли 2020 г., почти три пъти по-бързо от всеки подобен период след 1967 г. Такова нещо не се случи след финансовата криза от 2008 г. Тогава мнозина се притесняваха от разширяването на паричната база. Но това нямаше значение, защото не засегна по-широките агрегати.

Голям урок от историята е, че ако икономистите смятат, че разбират как работи макроикономиката, то те грешат. През 30-те години на миналия век общоприетото мнение беше, че икономиката се самостабилизира. През 60-те години се смяташе, че инфлационните очаквания и парите нямат значение. През 80-те години мотото беше, че само парите са от значение. В началото на новото хилядолетие се мислеше, че кредитната експанзия няма да дестабилизира финансовата система. През 2020 г. парите отново бяха без значение.

Отново и отново се влюбваме в наивни истории. Искаме да вярваме, че икономиката е прост механизъм, но не е така.

През 1975 г. британският икономист Чарлз Гудхарт заяви, че „всяка наблюдавана статистическа закономерност има тенденция да се срива, след като върху нея се окаже натиск за целите на контрола“. Неговото прозрение беше приложено към провала на монетаризма да управлява икономиката. Но Фридмън едва ли е бил изненадан. Той твърдеше, че парите засягат икономиката със „закъснение, което е едновременно дълго и променливо“. Но той не вярваше в направляването на икономиката. Тези, които вярваха, преминаха към таргетиране на инфлацията.

Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 2 години
Да де, ама тогава ще трябва да се бачка. Пък тия със заемите и печатането не мо'ат (друго). Реалната икономика отдавна е мит. Когато е съществувала е имало т. нар. индустриални революции. Сега - ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
alphaomega
преди 2 години
Решението е просто но никой няма топки да го приложи на практика. Свиване на правителствата с 99%, премахване на армиите, спиране на печатарството и връщане към златния стандарт. А пък вземането на държавен дълг да се забрани със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Що бе, у 00 ще имат пряко приложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Сега тези свърх заплатени финансови анализатори дето говореха за "временна" ни "незначителна" инфлация (и го повтаряха цяла година) да си скъсат дипломите и да ги изядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още