IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново е зад желязна завеса

Сега страната е тоталитарна колкото Китай, но без функционираща икономика

13:17 | 09.03.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Владимир Путин е запален изследовател на руската история. Миналото лято той публикува дългото есе „За историческото единство на руснаци и украинци“, което беше и манифест за война. Но на фона на всичките си исторически разсъждения Путин пропуска един решаващ повтарящ се модел: ролята, която неуспешните войни са изиграли за смяната на режима в Русия, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. 

Поражението в Първата световна война създава условия за руската революция от 1917 г. Унижението на Москва в руско-японската война от 1904-05 г. също помага за провокирането на революция, макар и неуспяла. Кримската война от 1853-56 г. довежда до смъртта, вероятно след самоубийство, на цар Николай I. В по-нови времена изтощителната война в Афганистан допринесе значително за разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

СССР загуби около 14 хил. войници за десетилетие боеве в Афганистан. Руското правителство призна, че е загубило почти 500 души, убити през първите няколко дни от инвазията си в Украйна. Реалните цифри вероятно са значително по-високи. Людмила Нарусова, руски депутат, говори за една руска рота от 100 войници със само четирима оцелели. А най-лошото от битките вероятно предстои.

И така, може ли военен провал отново да свали руското правителство? Повечето експерти, с които говорих, пише Рахмън, смятат, че това не е вероятно - поне в краткосрочен план. Бен Ноубъл от University College London е „скептичен към твърденията, че Путин скоро ще бъде свален чрез дворцов преврат – или че съществуващият елит може да бъде отстранен чрез масови протести“. Доминик Ливен, експерт по разпадането на царска Русия, също предупреждава да не се разчита на бърз разпад на системата на Путин.

От друга страна, благодарение на западните санкции икономическите щети за Русия, нанесени от войната в Украйна, ще настъпят много бързо. Печалбите от последните 20 години могат да бъдат заличени за седмици. Майкъл Бърнстам от Станфордския университет смята, че замразяването на активите на руската централна банка ще причини бърз колапс на търговските банки и веригите за доставки, свеждайки големи части от икономиката до бартерни сделки.

Градската средна класа на Русия свикна със света на Ikea, iPhone, кредитните карти Visa и мини-почивките до Европа или Персийския залив. Този свят вече го няма. Много от олигарсите, които подкрепяха Путин, за да запазят богатството си, загубиха своите международни бизнес империи и яхти.

Изчезнаха и трудно извоюваните свободи и връзките с външния свят. В много отношения Русия вече е по-изолирана, отколкото по време на Студената война, когато поне беше възможно да се пътува в Източна Европа, а съветските отбори участваха на Световното първенство по футбол и Олимпийските игри. Сега Русия е изхвърлена от международни спортни състезания, а Аерофлот отмени международните полети, освен до съседен Беларус. Тази изолация вероятно ще продължи, докато продължава войната или окупацията на Украйна.

Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
И сега стена ще вдигаме ли? Да викнем Яценюк - той има опит! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
"Майкъл Бърнстам от Станфордския университет смята, че замразяването на активите на руската централна банка ще причини бърз колапс на търговските банки и веригите за доставки, свеждайки големи части от икономиката до бартерни сделки." . . . Аха... Именно - нефт, газ, метали и суровини срещу каквото е нужно за пазара в Русия. Първа стъпка към търговия в рубли за руския износ... ;) Майтап бе, Уили... ;) Рашките ше ручат газ и нефт, а Европа колите си... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
така също и в ОАЕ, Египет и Малдивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти подиграваш ли се с картите Мир? Ами те са актуални само за гастърбайтерите от цитираните страни . Ползват се от руснаци само в Турция. само Турция от целият свят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ойее, вече преборихте запада ...муахайахааа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
крас
преди 2 години
РУСКИЯТ НАРОД, ОТДАВНА Е ЗАГУБИЛ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТТА СИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА РУСКАТА ДЪРЖАВА!!! Ръководената от равина БЕРЛ ЛАЗАР еврейска ерес на ХАБАТ е превърнала РУСИЯ чрез представителите си ШАЛОМОВИЧ - ПУТИН и МЕНДЕЛЬ -МЕДВЕДЕВ в хазарски каганат. ПОДАБНА Е СИТУАЦИЯТА И В УКРАЙНА КЪДЕТО БОГОЛЮБОВ И ИГОР КОЛОМОЙСКИ СЪЗДАДОХА И СТОЛИЦАТА НА ХАСИДИТЕ - ДНЕПРОПЕТРОВСК!! В този град нес е спокойтно , няма руски обстели и нападения. В НЕГО Е ИЗГРАДЕН НАЙ ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА МИНОР И СИНЕГОГА "ЗЛАТНАТА РОЗА". Как приемат случващото се в Русия местни евреи които с идването на Путин на влас бяха наритани и пратени при майките им?!! С ОГРОМНО БЕЗПОКОЙСТВО!!! Те са потърпевшите на наложените от чужбина промени довели до налагането на тази ХАСИДСКА ерес ,олицитворяваща неонациската идеология !!! НЕЩАТА СА МНОГО ПО СЛОЖНИ ОТКОЛКОТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ!! Вижте какво представлява днес столицата на ХАЗАРСКИЯ КАГАНАТ - Днепропетровск с неговия МИНОР и СИНЕГОГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Кисимов
преди 2 години
Удължиха валидността на картите Мир до 2028 а някои банки въведоха безсрочна вечна карта. Карты Мир принимаются в России и Крыму, а также в таких странах как Республика Армения, Абхазия, Южная Осетия, Беларусь, Казахстан, Кыргызстан, Узбекистан, Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още