IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората често действат против собствения си интерес?

Ролята на статута, неверието в експертите и опростяването са сред обясненията на този феномен

15:40 | 03.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От 2016 г. странна поредица от събития оспорва вярата ни в политическата рационалност. Първо популизмът (предимно вотовете за Brexit и Доналд Тръмп), след това пандемията и сега инвазията на Владимир Путин в Украйна разкриха скритите преди това знаци на погрешното мислене. Хората продължават да действат очевидно против собствения си интерес, от гласувалите за Brexit (който ги прави по-бедни) през антиваксърите (рискуващи да умрат) до руската държава (която унищожава благосъстоянието на своите граждани), пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Всъщност, може би емблематичният политик на нашето време Тръмп показва несравнимо разбиране за човешката ирационалност, сякаш е погълнал цялата поведенческа икономика. Междувременно опонентите на тези движения, като мен, не успяват да предвидят техните следващи нелогични избори. Тук се опитвам да идентифицирам най-големите ирационалности и от двете страни.

Първа е заблудата на личния интерес: схващането, че хората винаги ще избират своята собствена икономическа полза. От времето на Карл Маркс до 2016 г. беше широко разпространено мнението в стил „икономиката, глупако“ – аналитична грешка, която продължавах да правя. Почти единственият аргумент на кампанията за оставане в ЕС преди референдума във Великобритания беше, че Brexit ще направи страната по-бедна.

Но проучване на учените Роджър Ийтуел и Матю Гудуин, проведено след референдума, показа, че повечето поддръжници на напускането се интересуват повече „от възприеманите заплахи за тяхната идентичност и национална група“. Най-накрая разбрах, че когато хората трябва да избират между статута си, доходите или самия живот, мнозина избират статута, което предполага, че руският елит може да предпочита европейската война пред отстъпление, унищожаващо статута.

На следващо място са заблудите около експертното мнение. Става очевидно, че много хора не разбират как работи то и изискват сигурност и прецизност, които това мнение обикновено не може да предложи. Експертите не винаги са прави. Те просто грешат по-рядко от не-експертите. Но хората отхвърлят експертното мнение, като посочват грешката на единичен експерт.

Нещо друго, което е недобре разбрано: експертизата се развива с времето. Нашето разбиране за ковид се променя, докато експертите научават повече. И накрая: експертите са по-добри в това да обяснят случилото се, отколкото да правят прогнози. Така че ние знаем повече за механиката на климатичните промени, отколкото за бъдещата им траектория.

Когато бъдат помолени за предвиждания, експертите предпочитат да изложат набор от възможни сценарии. Но това е твърде блудкаво за някои хора. Виждаме търсенето на сигурност в споровете за безопасността на ваксините или ядрената енергия. Начинът да се мисли по тези въпроси е чрез оценка на относителния риск: приемането на ваксина срещу ковид представлява малък риск, значително надвишаван от ползите. По същия начин бъдещите рискове от ядрената енергия вероятно са по-малки от настоящите опасности от изменението на климата. Но относителните рискове изглеждат трудни за разбиране.

Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Както повечето от много време вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Точно за партизанщина говорим, както казва и тоя кюпър. Той сам я демонстрира. Когато гласуваха за Тръмп, нормалните американци защитаваха интересът си на нормални американци. Той по-скоро да разследва защо ЕС играе играта на САЩ в пълно противоречие със собствения си интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Говорителя на Путин рече, плащането в рубли ще се разпространява и над други стоки. Слава Украине! Хероям - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
принципно темата е дълга и сложна, но моето мнение е че хората си действат по своя интерес, просто доста често са заблуждавани и манипулирани ... и тук някъде се задейства стадния инстинкт и човека спира да мисли в дълбочина...а и няма време! другата причина да избереш сдъвканата информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
И аз така мисля. Не са изследвани в дълбочина много взаимовръзки, които да разкрият по-всеобхватно мотивацията на хората да действат по посочения начин. Напр. ако аз предупредя мой клиент, че е изтекъл фатален срок относно негови действия по едно гражданско производство, и той подмине това мое професионално предупреждение и действа, като изисква подновяването му от съда, то той губи време, нерви, пари и пропуска и други фатални срокове в съответното производство. Накрая обаче, вместо да си признае грешката, решава, че за пропускането на фаталния срок му е виновен всеки друг, но не търси вината в себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
слаба статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
няма как да вярваш на система , която се "грижи за твоя интерес " ... все едно да вярваш на банката , която "искрено" желае ти да спечелиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още