IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората често действат против собствения си интерес?

Ролята на статута, неверието в експертите и опростяването са сред обясненията на този феномен

15:40 | 03.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разбира се, много хора не приемат експертното мнение по причини, свързани със статута: експертите може да са наясно с нещата, но са арогантни. Популярна алтернатива на експертизата е „симплизмът“ (опростяването – бел. прев.): вярата, че сложните проблеми имат прости отговори. Симплистите не могат да приемат, че някои обяснения може да са верни и все пак твърде сложни, за да ги разберат обикновените хора. Предпочитат да обвиняват, да речем, лошите елити, отколкото неразрешимите обществени каузи. Те се придържат към своите възгледи каквото и да става, както застъпниците за Брекзит отказват да признаят, че той е провал.

Симплистите харесват теориите на конспирацията. Всяко събитие може да бъде обяснено по задоволително прост начин, като се обвинява човек или група, които се приема, че могат да се възползват от него, от вещица преди 400 години до Джордж Сорос днес. Има трогателна вяра в силата на злодеите от елитите да координират свързани по невероятен начин конспирации.

Има я и партизанщината. Както Стивън Пинкър твърди в скорошната си книга „Рационалност“, повечето хора не искат да бъдат рационални: те просто искат тяхната страна да спечели спора. Когато се опитват да разберат света, първият им въпрос е: кого подкрепям?

Избирайки своята страна, някои хора одобряват нарушаването на нормите - от невчесана коса до арогантни криминални прояви - което приравняват с автентичността.

Хората също така подкрепят политиците, които разказват забавни истории. Това предимство на думите пред доброто управление прониква и в американската левица, която понякога е обзета повече от безчувствената реч, отколкото от дискриминационните социални структури.

Когато хората оценяват персонажи извън собственото си общество – Путин, да речем – те често използват принципа „враг на моя враг“. Много западни десни харесваха Путин, защото той се противопоставяше на техните врагове: феминистки, гейове и Хилъри Клинтън. Понякога обаче врагът на вашия враг е просто военнопрестъпник.

Когато политическите лидери бъдат атакувани, партизаните отговарят с отклоняване на темата. Така че всяка критика към Тръмп води до атаки спрямо Джо Байдън. Но отклоняването на темата се основава на заблудата „две грешни страни показват кое е правилно“, а освен това обикновено е несъизмеримо по степен: и Тръмп, и Байдън имат дефекти, както и всичко останало, но единият от тях може да унищожи демокрацията в САЩ, докато другият е просто посредствен.

Сега, когато обясних ирационалността, хората със сигурност ще я загърбят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Както повечето от много време вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Точно за партизанщина говорим, както казва и тоя кюпър. Той сам я демонстрира. Когато гласуваха за Тръмп, нормалните американци защитаваха интересът си на нормални американци. Той по-скоро да разследва защо ЕС играе играта на САЩ в пълно противоречие със собствения си интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Говорителя на Путин рече, плащането в рубли ще се разпространява и над други стоки. Слава Украине! Хероям - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
принципно темата е дълга и сложна, но моето мнение е че хората си действат по своя интерес, просто доста често са заблуждавани и манипулирани ... и тук някъде се задейства стадния инстинкт и човека спира да мисли в дълбочина...а и няма време! другата причина да избереш сдъвканата информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
И аз така мисля. Не са изследвани в дълбочина много взаимовръзки, които да разкрият по-всеобхватно мотивацията на хората да действат по посочения начин. Напр. ако аз предупредя мой клиент, че е изтекъл фатален срок относно негови действия по едно гражданско производство, и той подмине това мое професионално предупреждение и действа, като изисква подновяването му от съда, то той губи време, нерви, пари и пропуска и други фатални срокове в съответното производство. Накрая обаче, вместо да си признае грешката, решава, че за пропускането на фаталния срок му е виновен всеки друг, но не търси вината в себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
слаба статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
няма как да вярваш на система , която се "грижи за твоя интерес " ... все едно да вярваш на банката , която "искрено" желае ти да спечелиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още