IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Виктор Йоцов: Ще трябва да свикнем да живеем с по-високи цени

Овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията, коментира финансистът

11:57 | 02.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем с по-високи цени, тъй като в световен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доц. Виктор Йоцов. 

Според него овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията.

„Тя е дори до известна степен закъсняла, защото опасенията, че натрупаната ликвидност и тези огромни дългове, които се поеха – това нещо в крайна сметка идва сега под формата на инфлация. Именно затова аз считам, че овладяването на цените на енергоносителите няма да е достатъчно, за да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре“, коментира той.

България все още е нетен износител на зърно и продоволствена криза у нас не би следвало да се очаква, но глобално погледнато ще има региони, които вероятно ще гладуват, прогнозира финансистът.

Няма никакво съмнение, че лихвите ще тръгнат нагоре, изтъкна доц. Йоцов. „Не е възможно, при положение, че инфлацията съвсем скоро ще стане двуцифрена, в САЩ, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена“, посочва той.

 

На практика близо половината от валутните резерви на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните действия в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по необходимия внос много намаляха и това накара руските управляващи да предприемат драстичния ход за разплащане в рубли, коментира Йоцов. 

„Идеята е да се съхранят валутните резерви – тези приходи, които ще идват, ще бъдат защитени от санкциите“, допълни той.

Според Виктор Йоцов искането за разплащане в рубли е и вид пропаганда. По думите му в по-дългосрочен план става въпрос и за доминацията на долара на международните финансови пазари – нещо, срещу което както Русия и Китай, така и други страни са против.

„Една такава стъпка – енергоресурсите вече да не се котират в долари и търговията да не се извършва в долари, силно ще намали търсенето на долари и ще отслаби долара като световна резервна валута“, смята той.

Според финансиста по казуса с разплащането в рубли ситуацията е „кой ще мигне пръв“, а крайното решение на Русия ще бъде да спре износа. „Очевидно на този етап никой не иска да се стига до това, по различни причини, но и двете страни не го искат. И въпросът сега е чия пропаганда ще надделее“, посочи още той.

Управляващите в Русия искат да разширят този тип трансакции отвъд енергоносителите, каза доц. Виктор Йоцов.

„Житото, метали, други суровини. Свидетели сме на разговори между Китай и страните от Арабския полуостров да се извършват тези трансакции вече в юани. Между Индия и Китай, между Индия и Русия също се говори да се търгува в техните валути. Има един доста силен стремеж от тази група страни да се откъсне от влиянието на долара. Това не трябва да се подценява“, изтъкна той.

„Ние сме в една ситуация, в която сега се караме на Китай да не помага на Русия, за да може да се справим с Русия, за да може да се справим по-късно и с Китай“, коментира той.

Въпреки че страните от ОПЕК бяха доста настойчиво помолени, те отказаха да увеличат добивите на петрол, което също сигнализира, че има промяна в отношението към Америка, подчерта Йоцов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
SSS55
преди 2 години
Преди две седмици по БНТ даваха архивни кадри от 1984г. Произведен е първият телевизор портативен за 420лв. Аз като завърших висшето си образование започнах с 125лв. Месечна заплата. Можете да смятат. Между другото и аз останах изненадан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Кога е бил тоя комунизъм , я ни кажи ?Аз нито спомени имам за такова време , нито съм чел пък някога да го е имало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
То и Настрадин Ходжа така научил магарето си да не яде ,ама то за беля умряло баш като се научило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ти през "комунизма" си бил на бащъ си у дисагите , дрисък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
То ясно, българите ще свикнем, ама гледам италианци, испанци и французи трудно свикват. Оня ден Драги едва се измъкна от ресторанта заради едни гладни италианци, крещяхо му някакви неприятни работи на излизане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Никой в ЕС не ще руски природен газ, ва8тенка- не разбра ли вече...ЕС се преориентира към замяна на руския природен газ с ВОДОРОД- ако още не си го схванал, руската енергийна хегемония в ЕС ПРИКЛЮЧИ, да не говорим, че в документите на руското енергийно министерство през 2013г. е посочена като основна заплаха за продажбата на руски природен газ от газпром НЕ шистовия газ, а именно ГАЗОВИТЕ ХИДРАТИ, от които България разполага със собствено находище;0 ЕС пак ще извади от ръкава си такова асо, на което руски мрънкалници можете само да мрънкате- ама как така, ама защо така, ама не е рентабилно, ама вашето производство е скъпо; ама нямате технологии; ама как ще го пренасяте/ транспортирате и други такива изключително важни за руската пропаганда руски опорни точки, чиято цел е само да разколебаят процесите и ЕС да се върне на употребата на руски природен газ, за да клекне на вашият руски нацист в кремъл;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Це зрада русофоби, це зрада! Не може да се размине човек от вас по пътищата, лакоми сте за горивото на аххресора! Дори Володимир, вместо по майчиния му език Владимир викате, но не викате: Зельенъский !! Не ставате за нищо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
wag1111
преди 2 години
колкото по-високо става заплащането, толкова по-високи ще стават и цените. Покачването на заплататите, ще доведе до допълнително покачване на цените и още по-малка конкуренция на създадения продукт за пазара Общо взето сега цените са още ниски. В Германия в момента съветват хората да започнат да си намаляват разходите и въобще и не обмислят вариянт за увеличение на дохода(въпреки протестите). Едно от предложенията на правителството е дори да си продават собствените автомобили и да ползват само градския и междуградския транспорт, общо взето намаляване на консумацията, защото почнаха да осъзнават какво се задава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 2 години
глууупости, цените не са високи, примерно през комунизма бяха поне два пъти по високи от сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още