IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CFA програмата се бори да възстанови статута си

Финансовата програма се затруднява да бъде в крак с област, в която нови технологии, бизнес модели и регулации се появяват почти ежедневно

21:39 | 04.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Институтът обвинява най-вече пандемията за скорошния спад в търсенето, като блокадите в Китай доведоха до отменени изпити на най-големия пазар за тях. Хора навътре във финансовата индустрия казват, че изпитите са станали по-малко релевантни, тъй като учебната програма се затруднява да бъде в крак с област, в която нови технологии, бизнес модели и регулации се появяват почти ежедневно.

Логиката диктува, че пандемичните локдауни в крайна сметка ще приключат. A Крис Уиз от CFA Institute казва, че учебната програма „трябва“ и ще се развива по-бързо. Децентрализираните финанси (базирани на блокчейн технологиите), програмирането и премахването на Libor (лондонският междубанков лихвен процент) са сред над 20-те допълнения към учебниците за 2022-2023 г. Но решаването на тези проблеми няма да спре тенденцията за спад в статута на CFA.

Дори Бринсън, най-отявленият привърженик на CFA, който бихте могли да срещнете, казва, че знанието, което финансовите му анализатори са придобили чрез програмата, е било само „25-33 процента“ от причината да ги наеме.

Истината е, че това, което е в учебниците, никога не е имало много голямо значение; важни бяха издръжливостта и характерът, необходими за успешното полагане на изпитите. До неотдавна 20-часовите дни на работа и учене бяха подвизи, достойни за възхищение, а между онези, които бяха понесли тези жервти, с лекота беше изковано братство.

Но светът се променя. Този вид издръжливост вече е по-малко вероятно да се възхвалява открито и е още по-малко вероятно да привлече милениалите (родените между 1981 и 1996 г. – бел. прев.), които натискат работодателите си за защитени уикенди и гарантирани дни отпуск.

„Ако поставите нашите учебници пред милениалите, те ще ги възприемат като обезсърчително трудни“, признава Уиз, добавяйки, че институтът се опитва да съкрати учебната програма, без тя да губи задълбоченост или обхват.

Бъдещото търсене на CFA програмата ще бъде допълнително подкопано от отмирането на традиционните портфолио мениджъри и инвестиционни анализатори, двете позиции, които традиционно наемат най-много притежатели на дипломата. А стратегията на Уолстрийт за набиране на персонал от по-широка мрежа от училища означава, че CFA званието вече ще е по-малко необходимо за отваряне на врати, които „повечето“ училища не могат.

Аз вече направих своя залог. Преди десет години облепих всяка повърхност в моята кухня с бележки с формули и дефиниции. Имах ярки, необясними сънища, че съм в капана на клетка от Excel. Дотолкова CFA бе влязла в главата ми, толкова много означаваше за мен придобиването на тази титла. Но преди няколко години реших, че годишната такса от 275 долара не си струва и се отказах да използвам квалификацията, завършва Лора Нунън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още