IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган е вбесяващ, но незаменим съюзник

Турският президент изнудва проекто членове на НАТО, но си има своите слаби места, които алиансът може да изтъргува

14:07 | 15.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Защо да не изхвърлим Турция от НАТО? Звучи като страхотна идея - особено след няколко питиета след среща на високо равнище, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Няма съмнение, че Реджеп Тайип Ердоган е вбесяващ съюзник. След като наскоро оттегли възраженията си срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, турският президент веднага породи нови съмнения - намеквайки, че турският парламент няма да ратифицира споразумението освен ако Швеция не екстрадира 73 души, които Турция обвинява в тероризъм.

Предаването на който и да е на милостта на съдебната система на Ердоган е трудна задача за всяка демокрация. Селахатин Демирташ, кюрд и водещ опозиционен политик, е в затвора от 2016 г. – въпреки решението на Европейския съд по правата на човека, че той трябва да бъде освободен и че лишаването му от свобода е „просто политически параван“.

Неговият случай не е изолиран пример. Осман Кавала, бизнесмен и филантроп, беше осъден на доживотен затвор без право на замяна през април по обвинения в заговор за преврат. Слабостта на доказателствата срещу него доведе до протести от страна на западни правителства, правозащитни групи и Европейския съд по правата на човека. Седмина други, обвинени заедно с Кавала, включително Хакан Алтинай, виден учен, бяха осъдени на 18 години затвор по изключително съмнителни доказателства.

Поведението на Ердоган повдига неудобни въпроси за НАТО. Алиансът казва, че се основава на защитата на демокрацията и човешките права. Но хвърлянето в затвора на политически опоненти по скалъпени обвинения е типично за Владимир Путин. Всъщност лидерите на Русия и Турция отдавна поддържат близки отношения.

Приемането на Финландия и Швеция в НАТО би било голям удар за Путин. То би означавало, че НАТО ще включва всички държави на Балтийско море с изключение на Русия. Блокиращата тактика на Турция отразява цинично пренебрежение към прибалтийските държави - членки на НАТО като нея, които са изправени пред екзистенциална заплаха.

Желанието на Ердоган да изнудва НАТО относно Финландия и Швеция също така поражда съмнения за това как Турция може да се държи при бъдещи кризи. Член 5 - гаранцията за взаимна отбрана в основата на съюза, която би била задействана от руска атака - зависи от единодушно гласуване.

Така че няма ли НАТО да е по-добър без Турция? Категорично не. Изгонването на Турция, дори и да беше юридически възможно, би било стратегическа катастрофа. Черно море е ключов път към Средиземно море и света както за Украйна, така и за Русия. Ако украинското зърно някога си проправи път от пристанищата на страната до световните пазари, то ще премине през Черно море - а Турция контролира входа на морето.

Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Tи, че не си много добре с историята е факт, ама поне 5 години назад не помниш ли какво се е случвало? Ердоган свали самолет на Путин, застреляха руски дипломат в Русия, Ердоган нашамари Вагнер в Сев. Африка, Ердоган нашамари руската техника в Армения, Ердоган продава и подарява оръжие на украинците, Ердоган е и Турция е освен предентен за влияние в централна Азия, където конкурент е Оркия. Не знам какъв приятел на Русия сънуваш, ама друг (освен може би китайците) който така умело да цака ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Догодина Турция влиза в БРИКС, както (паметливите помнят) аз предвидих и единственото което ще ви остане, е да квичите. Турция открито се държи като съюзник на Русия в тая криза у нищо чудно сама да напусне НАТО след поражението на укропия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
поредната тъъъпа статия... разсъждавата все едно ердоган е вечен и безсмъртен. Турция ще я има и след него..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 1 година
Както и да си въртите г*за все ще е отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още