Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Colliers: Местните инвеститори остават ключови в ЦИЕ

За 2017 г. България е най-ликвидният пазар в региона спрямо мащабите си, сочи доклад на компанията за недвижими имоти

Colliers: Местните инвеститори остават ключови в ЦИЕ

Снимка: Pixabay

Делът на инвестициите в Централна и Източна Европа (по-конкретно в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България), които се финансират от местни компании или такива от съседни държави, е скочил с 32% през 2017 г., сочи доклад на компанията за недвижими имоти Colliers International.

Данните от него показват още, че трансакциите, идващи от съседни държави, са се увеличили повече от три пъти и вече достигат до 7 на сто от рекордните 13,1 млрд. евро за региона.

Според Марк Робинсън, специалист проучвания в Colliers за региона, местните инвеститори са се активизирали бързо и това е допринесло за смекчаване ефекта от миналогодишния спад на инвестиционните обеми, генерирани от южноафрикански и азиатски фондове, на фона на 2016 г.

“Възможно е през 2018 г. южноафриканските компании да продължат да се оттеглят, за сметка на повишаване на активността на азиатските, които вероятно ще реализират сделки с портфолиа от имоти или сливания и поглъщания на фирми”, коментира още Робинсън.

От Colliers посочват, че бъдещият растеж на местните инвестиции ще зависи от привлекателността на местните активи и от възможностите за достъп до тях. Компанията смята, че възвръщаемостта на първокласните активи в столиците е атрактивна, най-вече в сравнение с държавните облигации, и с изключение на Прага и Букурещ, подобна на дивиденти от ценни книжа.

Още по темата

Докладът сочи още, че книжата на селектрираните публични дружества, които инвестират в имоти, към момента носят доходност от близо 4%.

През 2017 г. се наблюдава намаление на обемите, реализирани от азиатски и южноафрикански фондове, спрямо предходната година, която беше рекордна. Същевременно обаче се запазват здравословни нива съответно от 1,4 млрд. евро за азиатските и 1,8 млрд. евро за южноафриканските фондове.

“Третият източник на капитали през 2016 г. – самият регион ЦИЕ, е с най-впечатляващи резултати през миналата година – 32% ръст, с което допринася за общия резултат (от местни и трансгранични инвестиции), възлизащ на 3,3 млрд. евро”, гласи докладът.

От Colliers подчертават, че трансграничните инвестиции достигат най-високите си стойности - 7% от общите инвестиции в региона. Общият обем за шестте страни, включени в изследването, достига 13,1 млрд. евро. Той надвишава предишния рекорд от 2007 г. от 13 млрд. евро.

На 220 млн. евро възлизат нетните парични потоци в ЦИЕ през 2017 г. Това се дължи на 32% скок на активността на регионалните купувачи. Принос има и спадът в продажбите в размер на 1,2 млрд. евро от регионални инвеститори и строителни компании. Анализът сочи, че данните показват наскоро започналата активност в инвестиционни покупки от страна на южноафрикански и азиатски фондове.

През 2017 г. се наблюдава интересна тенденция. След като в периода 2014-2015 г. САЩ бяха крупен нетен купувач на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, през миналата година те са се превърнали в нетен продавач на имоти на стойност 2 млрд. евро. От своя страна, Европа и Великобритания в частност са запазили тенденцията да бъдат нетни продавачи през 2017 г.

Дългосрочни перспективи

Възходът на местните инвеститори в дългосрочен план е положителен за инвестиционния пазар на имоти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. Основни фактори за това са стабилността на инвеститорите и фактът, че познават в дълбочина местната конюнктура.

Обемите, реализирани от местни инвеститори през 2017 г., са най-високи в Полша, където достигат 421 млн. евро. На второ място се нарежда Унгария със 708 млн. евро. България е трета със своите 110 млн. евро, а след нея се нарежда Румъния с 35 млн. евро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарът на бизнес имоти у нас: Ръст преди затишие?