IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в логистични площи са нараснали с 12% за година

На 72% от пазарите, изследвани от CBRE, доходността от луксозни логистични площи е намаляла

21:34 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общите инвестиции в луксозни логистични площи до третото тримесечие на 2017 г. са достигнали 85,8 млрд. долара, което е повишение с 12% на годишна основа, показва доклад на CBRE.

Доходността от луксозни логистични активи през третото тримесечие на миналата година е намаляла на 72% от пазарите, изследвани от CBRE, а на 17% от пазарите е останала непроменена спрямо третото тримесечие на 2016 г.

Доходността от луксозни логистични площи през третото тримесечие на 2017 г. е намаляла със средно 35 базисни пункта на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка, като повечето европейски пазари отчитат спад. Доходността е отбелязала най-голямо понижение в Париж-Лион (-75 базисни пункта до 5%) и в германските големи градове (-50 базисни пункта до 4,5%).

Американският индустриален пазар продължава да изпитва затруднения с ограничено ново предлагане и нарастващи наеми, което тласка капиталите към по-добре представящи се пазари като Сиатъл, Оукланд, Лос Анджелис/Ориндж каунти, Ню Джърси, където доходността достига между 4% и 4,25%.

Инвестициите в луксозни логистични площи в страните от Азиатско-тихоокеанския регион са нараснали с 51% на годишна основа през третото тримесечие на 2017 г., докато доходността се е свила с 29 базисни пункта на годишна основа до 6,68%. Търсенето от електронната търговия е било силно в Китай, Южна Корея и Индия, където много инвеститори са се възползвали от структурните промени в поведението на клиентите.

Предвид изобилието на индустриален капитал на глобалния пазар и силния апетит за логистични площи засилената инвестиционна дейност се очаква да продължи и през 2018 г., като някои пазари вероятно ще преживеят ново свиване на доходността.

Сред потенциалните рискове от CBRE посочват новите регулации, които биха оказали въздействие на международната търговия, и политиката за лихвените проценти.

Над 1/3 от инвеститорите смятат логистичните площи за най-привлекателния имотен сектор спрямо 28% за многофамилните жилища и 18% за офис площите. Американският индустриален сектор е имал най-голяма годишна възвръщаемост от 12,8% през третото тримесечие на миналата година в сравнение с останалите видове имоти – 5,72% за офис площите и 6,07% за търговските площи. „Инвеститорите могат да очакват стабилен приток на капитали заради силното търсене, което до голяма степен е подкрепено от растежа на електронната търговия и търсенето на логистични центрове от „последната миля“, казва се в доклада на CBRE.

Компанията посочва нарастваща тенденция към трансгранични инвестиции в индустриални имоти, особено от Азия. Вътрешното богатство в Китай нарасна значително в последните години и китайските инвеститори се стремят да разнообразят портфолиото си с инвестиции в чужбина. До третото тримесечие на 2017 г. китайските инвеститори са вложили над 773 млн. долара в американски недвижими имоти, което възлиза на 89% от общите им инвестиции в САЩ през 2016 г.

Азиатският капитал се насочва и към Европа. През юни 2017 г. китайският държавен фонд China Investment Corporation се съгласи да купи паневропейската логистична компания Logicor от Blackstone за 12,25 млрд. долара. Притежаваните от компанията 13,6 млн. кв. м висококачествени логистични активи се простират в 17 страни, като 70% от тях са съсредоточени във Великобритания, Германия, Франция и Южна Европа.

На Стария континент Великобритания е привлякла 9,4% от общите глобални инвестиции в индустриални имоти през третото тримесечие на 2017 г., възлизащи на общо 8 млрд. долара, или повишение с 25% спрямо същия период на предходната година. Следва Германия с инвестиционен обем от 4,3 млрд. долара до третото тримесечие на 2017 г., повишение с 26% спрямо третото тримесечие на 2016 г.

Европейският пазар се възползва от икономическия растеж, преструктурирането на снабдителната верига и развитието на електронната търговия. Търсенето остава силно, а обемите на новото строителство растат бързо, отбелязва CBRE. Въпреки големият брой нови проекти на пазара в момента почти няма предлагане на големи и модерни складови площи. В резултат на това цената на наемите продължи да расте и тенденцията обхваща все повече европейски пазари. Търсенето на съществуващи градски индустриални имоти ще продължи да расте в отговор на фокуса върху „последната миля“ (последната отсечка от веригата за доставка на стоки, която включва пътя от транспортния център до крайния клиент). Този вид инсталации ще привличат все повече капитали, прогнозират от CBRE.

Глобалната доходност от луксозни логистични площи вероятно ще продължи да намалява през 2018 г. заради ограниченото предлагане на подобни площи. Предвид известната политическа несигурност в Европа и САЩ в последно време инвеститорите могат да проявят предпазливост тази година. Въпреки потенциалните рискове обаче растежът на логистичния сектор вероятно ще продължи на фона на нарастването на електронната търговия и появата на лостичните площи от „последна миля“. Това ще продължи да стимулира глобалното търсене, поради което CBRE очаква в обозримо бъдеще изобилието от капитали на пазара да поддържа високи обемите на трансакциите в сектора на индустриалните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още