Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Почти четвърт от новите молове в Европа са в Русия

Турция остава най-активната строителна площадка на търговски центрове, макар и дейностите да се свиват значително за една година

Почти четвърт от новите молове в Европа са в Русия

Снимка: архив Ройтерс

Почти една четвърт от новооткритите търговски центрове в Европа през първата половина на годината са в Русия, показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

За периода януари-юни откритите молове в страната са малко над 200 хил. кв. м. В цяла Европа общата площ на новооткритите търговски центрове достига 863 хил. кв. м, което е с 18% по-малко на годишна база, сочат данните на компанията.

Що се отнася до търговските центрове в строеж, лидер е Турция с малко над 1,5 млн. кв. м площи, които се очаква да бъдат открити до края на тази и през следващата година. Русия е втора с 1,4 млн. кв. м.

Активността в търговския сегмент е по-висока в Централна и Източна Европа в сравнение със Западна Европа благодарение на динамичните пазари на Русия и Турция, сочат още данните. Завършените молове през първото полугодие са малко под 500 хил. кв. м в Централна и Източна Европа – с 27% по-малко спрямо същия период на миналата година, и 370 хил. кв. м в Западна Европа, което е почти без промяна на годишна база. Площите в строеж са съответно 3,673 млн. кв. м и 1,701 млн. кв. м., като отчитат спад от 7% и 19% на годишна база.

Строителството на търговски центрове е поляризирано и варира от държава до държава и от град до град, посочват от компанията. Като цяло броят на новооткритите обекти намалява, но за сметка на това водещите градове увеличават дела си в общото строителство от 25% през 2016 г. до 41% през първата половина на 2019 г., подчертават консултантите.

Значителен е спадът на активността в Турция, въпреки внушителните площи в строеж. След като през 2018 г. строителната активност в страната намаля с 50%, през първата половина на 2019 г. свиването се ускорява до 87%.

Строителната активност в Русия остава стабилна, като нови проекти през следващата година ще се откриват най-вече в регионалните градове – Екатеринбург, Перм, Киров и други.

В Испания силните фундаменти, като например нарастващите потребителски разходи и солидното представяне на туристическата индустрия, подкрепят строителната активност в търговския сегмент. Предстои откриването на обекти с обща площ почти 355 хил кв. м, като 42% от обема се концентрира в региона на Мадрид.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

8
 
3
 
2
Вся власть Советам! до: Императорът
преди 1 година
Никак не е странно. В развитите държави молове са се строяли преди 30-40 години, сега да се построи нов е събитие. В по-изостаналите държави наваксват. Нормално в най-изостаналата да наваксват най-много.
3
 
10
 
1
преди 1 година
Малко е странно 1/4 от новите МОЛ-ове да са в страна, чието население - според соpocоидната пропаганда - мре от глад... или в най-добрия случай има пари за хляб, но като си купи хляб - няма ни копейка за дрехи.

Още от Анализи
Как пандемията се отрази на жилищните пазари в големите мегаполиси?