Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Строителството изпраща успешна година, но се ослушва за нова криза

Общият обем на строителната продукция в България достига почти 7 млрд. лева към края на първата половина на годината и продължава да се увеличава

Строителството изпраща успешна година, но се ослушва за нова криза

Снимка: архив Ройтерс

Строителният сектор в България изпраща още една добра година. Частните инвестиции продължават да растат, а държавата и общините се активизират с ключовите инфраструктурни проекти.

Общият обем на строителната продукция се увеличава с над 16% през първата половина на 2019 г. спрямо същия период на предходната 2018 г., показват данните на Камарата на строителите в България (КСБ). Най-силен е ръстът при сградното строителство – малко над 21%, благодарение на засилената активност в жилищния сегмент.

Увеличава се и стойността на обявените от държавата и общините обществени поръчки за периода. Сключени са с една трета повече договори на двойно по-голяма стойност, показват още резултатите от анализите на Камарата.

Поне що се отнася до държавните инвестиции, строителният сектор е оптимист до края на програмния период (2014-2020 г.). В частния сектор, обаче, ситуацията в голяма степен ще зависи от развоя на събитията в Европа и по света и евентуалното назряване на нова криза. Отделно през 2020 г. приключва и програмният период, а до структурирането на новите оперативни програми финансирането за мащабно строителство на инфраструктура ще пресъхне.

Рискът от спукване на свръхнадут балон е по-скоро малък, предвид че обемите на строителството са все още далеч от тези, отчетени през пиковата 2008 г. Очаква се забавяне и корекция на пазара на имоти, която в един момент ще забави и строителството. Дойде ли, обаче, нова сериозна криза, доверието на потребителите – единственият работещ вътрешен икономически двигател, ще забуксува и това може отново да подкопае сградното строителство, което има значително по-висок дял в общата строителна продукция.

Строителната продукция в България расте

Общият обем на строителната продукция в България достига почти 7 млрд. лева към края на първата половина на годината, което е с 16,3% повече на годишна база, показват данните на КСБ. Почти две трети от обема и се формира от сградното строителство, като продукцията в този сегмент нараства с 21% на годишна база. Останалата малко над една трета е за инженерното строителство, в което влиза и инфраструктурата, като ръстът на годишна база достига 10 на сто.

През първото полугодие са обявени и общо 1120 обществени поръчки в сферата на строителството за 3,356 млрд. лева, показват още данните на КСБ. Броят остава почти без промяна, но стойността им се увеличава с 8,6% на годишна база.

Сключените договори са 1209 за същия период на стойност 1,785 млрд. лева. Броят на сключените договори за строителство се увеличава с 31,3%, а на стойността нараства повече от два пъти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
32
 
5
red6 до: Бидонойл
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Дрънци. Паниката е всъщност следствие на реалната причина за криза. А тя е дисбаланс - надценяване или подценяване на нещо. Trend is your friend, until it bends :) Та реално паниката е, като масово се осъзнае каква е всъщност реалността. И тогава идва приземяването.

В момента оставяме настрана брокерските и банкерските дрънканици - че пазара бил определял колко да струват НИ, било търсене и предлагане, цените били справедливи, бля бля... Имаш изходна продукция на 200-300-400 е/м2, която се продава на 1к+ Тука говорим за 100%+ печалба, това и наркодилърите не го постигат... Оставяме настрана даже и качеството на самата сграда, колко "държава" получаваш за тая си "инвестиция", околната среда и всички други съпътстващи публични услуги. Купуваш един актив, който при сегашния тренд на населението вероятно ще губи стойност, не само, че няма да се вдига. Бонуса, за тия дето са се нагювичили с кредити на 80%+ ще е още по-весело. Лихвите едва ли ще стоят толкова ниски вечно :) Все ще дойде един момент, когато едни чичаци ще преценят, че тия ниски лихви всъщност повече влошават нещата, отколкото помагат, крепейки зомби фирми и институции над водата...

Та, отплеснах се. Кавраков може и малко да звучи като развален грамофон, но има истина в думите му. В НИ има големи дисбаланси, има и социален елемент, понеже покрива над главата е първична нужда и не се знае кога и на къде ще избие парата.
2
 
19
 
4
Blueberry до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Бинго! Не е случайно и че най-голям е ръстът на заплатите на брокерите на НИ.
36
 
4
 
3
Бидонойл до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Кризите тръгват от това, че голям брой хора започват да се самонавиват за предстояща криза и така всъщност те самите я подхранват. Обикновената рецесия, или няколко случайни фалита обикновено биха отминали без последствия, но паниката на хората е това, което ги превръща в дълбока криза. Сигурно си мислиш, че правиш услуга на "невежите" като ги "подготвяш" за настъпването на криза, но всъщност така ги психираш и ефекта е точно обратен. Освен ако целта ти не е именно такава.
1
 
34
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
накрая ще се окаже че целия ръст на БВП било в строителството, 2/3 в сгради ... липсва ми оня сладур дето повтаряше, един град смехо-икономика ! :D
4
 
37
 
1
преди 8 месеца
А, криза.. България е остров на стабилността, и нея криза не я лови.

Още от Анализи
Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза