IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс, Джобс и Мъск в едно

Лудият японец, който гледа в бъдещето

14:40 | 06.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да осъществи своите визии, Масайоши Сон никога не се спира пред нищо. През 1973 г. Сон е 16-годишен и израства в южния японски град Тосу. Той има мечта: да се срещне с шефа на McDonald's за Япония Ден Фуджита, на когото се възхища. И така - Масайоши Сон решава да направи очевидното: той се обажа в офиса на Фуджита. И получава очаквания отговор: отхвърляне.

„Разговорите на дълги разстояния бяха скъпи по онова време, а вероятно съм се обадил 60 пъти", спомни си Сон през есента в разговор с Bloomberg. Други тийнейджъри биха погребали мечтата си. Но Син направи неочакваното: Той се качва на самолета за Токио и влиза в офиса на Фуджита. „Кажете му следното: не ме гледай, не говори с мен. Аз просто искам да видя лицето му само за три минути", припомня си Сон разговора си със секретарката на Фуджита.

В крайна сметка Фуджита всъщност се предава и разговаря със Сон четвърт час. Според Сон му е дал и ценни съвети: „Не гледай индустриите от миналото, погледни индустриите на бъдещето: компютрите". И Сон го е послушал. Днес той е шеф на Softbank, една от най-големите японски телекомуникационни и технологични компании.

В земята на изгряващото слънце, той има култов статут, какъвто например имат в САЩ бившият шеф на Apple Стив Джобс, основателят на Microsoft Бил Гейтс или директорът на Tesla Илон Мъск. "Маса", както го наричат японците, е най-богатият човек в Япония, според Forbes. А със Softbank 60-годишният предприемач е създал размножаваща се корпорация, която изгражда роботи и участва в стартиращи фирми, както и в международни мултинационални компании.

Заедно със Саудитска Арабия, Apple и други компании Сон пуска през 2016 г. най-големия инструмент за технологични инвестиции в света. Предполага се, че са му трябвали само 45 минути, за да убеди кронпринца Мохамед бин Салман бин Абдулазис в нуждата от този фонд - Vision Fund. Но почти 100 милиарда долара за него не са достатъчни . „Хората казват, че това са твърде много пари, а аз казвам, че са твърде малко", каза Сон през октомври. Той иска да събере още 900 млрд. долара и да ги инвестира в "най-малко" 1000 компании през следващото десетилетие, поясни Сон пред японския вестник Nikkei.

Именно такива мегаломански изявления спечелиха на Масайоши репутацията на лудетина.  Един луд, който залага на бъдещето – така се описва самия той. Междувременно Сон безспорно е най-големият технологичен инвеститор в света. Той притежава американския телекомуникационен гигант Sprint и британския производител на чипове ARM, който придоби за 32 милиарда долара. Сон вложи 5 млрд. в китайската звезда Didi Chuxing, който може  би планира мега-IPO през тази година, и 4 милиарда долара в американския производител на чипове Nvidia. Той вложи средства и в Uber. И иска да има дял в застрахователната група Swiss Re.

Сон мисли в големи, почти галактически стандарти. Нормалните главни изпълнителни директори имат петгодишна стратегия. Сон има 300-годишен план за Softbank. Илон Мъск изстреля Tesla в космоса. Той иска да премести тежката индустрия на луната. Сон иска да увеличи продължителността на живота до 200 години. И в друг аспект той той има визия, подобна на тази на Мъск. Подобно на шефа на Tesla, шефът на Softbank смята, че изкуственият интелект скоро ще надмине човешката цивилизация. Мъск нарече този сценарий „най-голямата екзистенциална заплаха" за човечеството. Сон, от друга страна, го счита за благословия.

"Имам само една вяра: сингулярност", каза той на конференция в Ню Йорк през есента. Това е моментът, в който компютрите ще бъдат по-умни от хората. Определено това ще се случи в този век, вярва японецът: „След 30 години броят на интелигентните роботи на Земята ще бъде 10 милиарда" - толкова голям, колкото и световното население, счита Сон. По думите му те ще „заменят не само повечето работници, но и много работни места в сферата на услугите. Каква тогава ще е работата на човечеството? Каква ще е стойността на нашия живот“, пита шефът на Softbank.

Във всеки случай той иска да бъде подготвен за тази промяна на цивилизацията. Ето защо той стартира своя Vision Fund. „Всяка индустрия, която някога е създадена от човечеството, ще бъде предефинирана, защото инструментите, които създадохме в миналото, бяха по-лоши от човешкия мозък, а сега инструментите ще бъдат по-умни от самото човечество".

Вярата в невъобразимото се прокрадва като червена нишка през живота на Сон. Маса е трябвало да има видения, за да постигне това, което е постигнал. Родителите му са бедни имигранти от Южна Корея. В Япония те е трябвало да променят името си. Сон е израснал в един навес до железопътна линия. В училище той обиждан заради произхода си. „Това ме направи по-силен", каза той пред Bloomberg. "Трябваше да докажа, че не се различавам от всички останали".

Сон завършва университета Бъркли през 1980 г. Дори тогава той е по-скоро предприемач, отколкото студент. Той измисля първия електронен речник и го продава на Sharp за 1,7 милиона долара. След това се връща в Япония, защото е обещал това на майка си. И основава Softbank с парите. Той става богат с продажбата на компютърни програми. И с парите на свой ред е осъществил може би най-добрата инвестиция в живота си: той влага 20 млн. долара в Alibaba на Джак Ма. При IPO-то през 2014 г. китайският интернет гигант беше оценен на стойност 90 млрд. долара. И с ранната си инвестиция в Yahoo Сон успя да спечели доста добри пари.

Но лудият милиардер познава и усещането за поражение. По време на дот-ком бума в края на хилядолетието богатството му добавя по 10 милиарда долара всяка седмица. „В продължение на три дни бях по-богат от Бил Гейтс", шегува се Сон пред Bloomberg. Тогава акциите на Softbank се сриват, а Сон губи почти 70 милиарда долара за един ден. Но той не се предава и влиза в мобилния бизнес с покупката на Vodafone Japan.
Най-голямата му тайна за успеха е неговият усет за тенденциите. И неговата напълно неяпосна готовност да го преследва с ексцентрична дързост. „Аз всъщност съм по-добър да предсказвам какво става в идните 30 години, отколкото в идните три години", казва той на конференция в Индия през 2016 г. Вероятно защото може да повлияе на бъдещето със собствените си инвестиции.

Последната му идея: Съвместно с инвеститори от Китай, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и САЩ Сон иска да купи правата на ФИФА за 25 милиарда долара и да стартира нова клубна Световна купа. За разлика от преди, в нея ще се изправят не само най-добрите 7 отбора, но 24-те най-добри отбори в света на всеки четири години, за да се състезават един срещу друг. И ще има нов турнир за националните отбори. Може би тогава вече всеки в света узнае името му... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
SoftBank е мобилен оператор, ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
плюс супермен, батман и бойкомен ... ае по сериозно ! едно изключение да има в банковите среди и веднага почнахте да го величаете като бог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още