Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Швеция се превърна в Силициевата долина на Европа?

Архитектурата на социалната държава прави възможен провалът и започването от начало, заедно с по-ранните масови инвестиции в технологии и свързаност

Как Швеция се превърна в Силициевата долина на Европа?

Снимка: Bloomberg LP

Докато основателят на Klarna Себастиан Симятковски се готви да организира едно от най-големите листвания на европейска финтех компания, той подчертава кой е най-големият му поддръжник в този успех - шведската социална държава.

Симятковски акцентира върху правителствената политика от края на 90-те години за поставяне на компютър във всеки дом. „Компютрите бяха недостъпни за семейства с ниски доходи като моето, но когато започна реформата, майка ми ни купи компютър още на следващия ден“, коментира той пред Ройтерс.

Симятковски започва да програмира на 16 г. Две десетилетия по-късно неговата компания Klarna се оценява на 46 млрд. долара и скоро ще бъде публична. Той не дава подробности, въпреки че много банкери прогнозират, че листването ще е в Ню Йорк, в началото на следващата година.

Ранните инвестиции в компютърна техника и свързаност в Швеция помагат да се обясни защо столицата Стокхолм се превърна в плодородна почва за стартиращи компании и инкубатори, вкл. компании като Spotify, Skype и Klarna. И това при положение, че страната прилага една от най-високите данъчни ставки в света.

Това е мнението на Симятковски и няколко други директори на компании и рискови капиталисти, с които Ройтерс разговаря.

Още по темата

За трите години, в които продължава схемата с предоставянето на компютър на домакинствата – от 1998 до 2001 г., чрез нея са закупени 850 хил. домашни компютъра. Така една четвърт от домакинствата в страната по онова време не са плащали за машините и са се приобщили към технологичния свят. В противен случай те е нямало да могат да си позволят да притежават компютър.

През 2005 г., когато е основана Klarna, в Швеция е имало 28 абонамента за широколентов достъп на 100 души население в сравнение със 17 в САЩ, където комутируемата връзка все още е много по-често срещана. Средното ниво в световен мащаб е 3,7, според данни на Световната банка.

Spotify позволи на потребителите да предават музика, когато iTunes на Apple все още беше базиран на изтегляне, което даде на шведската компания предимство, когато стриймингът стана норма по целия свят.

„Това може да се случи само в държава, където широколентовият достъп се е превърнал в стандарт по-рано, докато на други пазари връзката е била бавна“, коментира Симятковски.

Някои ръководители и кампании казват, че скандинавската нация демонстрира, че дълбоката мрежа за социална сигурност, често разглеждана като противодействие на предприемаческия дух, може да насърчи иновациите. Това е резултат, който може би не е бил предвиден от архитектите на социалната държава в Швеция през 50-те години.

В повечето случаи грижите за децата са безплатни. Редица фондове за осигуряване на доходи могат да ви защитят, ако вашият бизнес се провали или загубите работата си, като гарантира до 80% от предишната ви заплата за първите 300 дни на безработица.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
10 години след IPO-то: Facebook е с ново име, същия лидер и старите проблеми