IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп превърна санкциите в покер

Случилото се със ZTE показва, че в опитите си да завърша „сделки" Тръмп може да лъже за всичкo

09:14 | 19.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Точно ZTE. И точно Иран. През миналата седмица новият посланик на САЩ в Берлин Ричард Гринел призова всички германски компании незабавно да спрат бизнеса си в Иран. Преди това президентът Доналд Тръмп изкара САЩ от ядрения договор с Ислямската република и обяви нови сериозни икономически санкции. Така например европейският производител на самолети Airbus вероятно няма да може да достави 98 машини, поръчани от Иран, наред с други неща, защото във въздухоплавателните средства са инсталирани и части от американски доставчици. Ако компании като Airbus нарушат американските санкции, те са изправени пред тежки глоби. Или не - в зависимост от това дали това ще помогне на Тръмп да сключи политическа сделка.

Така съвсем изненадващо за всички през уикенда Тръмп обяви в Twitter, че Министерството на търговията трябва да премисли наказанието на китайския производител на смартфони и доставчик на телекомуникационно оборудване ZTE. Преди това правителството на САЩ забрани на американските технологични компании да доставят на ZTE оборудване за срок от седем години. Китайците са изнасяли технологии както за Иран, така и за Северна Корея, въпреки международните и американските санкции. Затова САЩ първоначално глобиха ZTE с милиарди долари и поискаха наказание за отговорните служители в компанията. Тъй като ZTE не е приложила последното изискване, САЩ наредиха спиране на доставките. А без американската технология ZTE трябваше да преустанови дейността си през изминалата седмица - докато Тръмп внезапно не промени всичко чрез рупора си в Twitter.

Случилото се показва, че в опитите си да завърша „сделки" Тръмп може да лъже за всичко. Според американските медии в отговор на решението на Тръмп китайските представители са сигнализирали отмяна на наложените наскоро наказателни мита за ключови американски селскостопански продукти. Китайските власти също така започнаха да проучват важното придобиване на американския производител на чипове Qualcomm, което иначе пренебрегваха и блокираха от дълго време.

Преди всичко обаче Пекин даде да се разбере, че Тръмп може да остане с празни ръце за положителен резултат от новите преговори за сключване на всеобхватна "сделка", която да регулира отново търговските отношения между двете страни, ако санкциите на САЩ срещу ZTE останат. Ето защо отстъплението на Тръмп е признание за това колко ограничен е неговият потенциал за заплахи в рамките на търговския спор с Китай.

Във Вашингтон необичайната заповед на Тръмп да оттегли санкциите на САЩ срещу една отделна чуждестранна компания беше посрещната с тежки критики. Президентът издърпва килимчето изпод краката на своите собствени държавни служители, които се опитват да окажат натиск върху Китай, заяви експертът по Китай от Центъра за стратегически и международни изследвания на Washington Post Скот Кенеди.

Бивш американски държавен служител нарече решението на Тръмп „ужасен прецедент". Тръмп нарушавал основния принцип, че Белият дом не се намесва в работата на съдебната власт. Това можело да отвори вратата за микс от решения за налагане на закони и търговски интереси.

Случилото се обаче има още едно значение, независимо от това дали САЩ ще отменят решението си за наказания. Случаят ZTE насърчава Китай в решението ѝ да стане технологично самодостатъчна.

В края на краищата, през 2017 г. Китай похарчи около 260 млрд. долара за внос на чипове – така страната е дала повече пари за чипове, отколкото за петрол. И дори преди да бе малко вероятно Пекин да направи отстъпки за плана "Made in China 2025", който се стреми да ѝ спечели превъзходство в сектора на високите технологии, след случая с ZTE това изглежда напълно изключено.

В продължение на седмици Си подчертава в редица речи, че технологичната независимост е дългосрочен икономически и геополитически императив за страната. Малко след като Вашингтон обяви санкциите, National Integrated Circuit Industry Investment Fund, наричан в Китай "големият фонд", обяви, че скоро ще основе втори фонд за малко под 20 милиарда долара за насърчаване на китайското производство на чипове. И макар че първият фонд от 22 млрд. долара роди слаби резултати, властите настояват за втори опит.

Но този път е различно. Не само правителството, но компаниите и гражданите с ужас наблюдават как тяхната втора по големина телекомуникационна компания - международно успешна и гордост на нацията, може да бъде заличена заради санкции. Медиите пишат постоянно за "Сърдечната болка на Китай". Тъй като китайската дума за чип съдържа и знака за сърце.

Санкциите предизвикаха не само екзистенциален страх, но и патриотичен боен дух. Високопоставен ръководител на Huawei обобщава последствията около случващото се с ZTE пред германския Handelsblatt: „За нас китайците това означава едно нещо - повече от всякога трябва да действаме".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Ахам, и една малка територия наречена Калифорния, на точно другия край с 42 млн човека и GDP по-висок от този на Британия. И Тексас, и... Айде успокой се малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
В САЩ има един район: Северо-източен. Там е 2% от територията, 20% от населението и 25% от производството.Една нова ракета Сармат от руските и всичко това отива в небитието.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още