IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнището на Covid-19 в Малайзия може да влоши още повече недостига на чипове

Делта вариантът се оказва предизвикателство за страната не само в здравен аспект, но и в технологичен

22:07 | 24.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на заразените с Covid-19 в Малайзия нараства, заплашвайки да влоши недостига на полупроводници и други компоненти, които засягат производителите на автомобили в продължение на месеци, пише Bloomberg.

В исторически план държавата от Югоизточна Азия нямаше такова значение за веригите на доставки на технологии, колкото Тайван, Южна Корея или Япония. Но през последните години Малайзия се очерта като основен център за тестване и опаковане на чипове, а Infineon Technologies, NXP Semiconductors и STMicroelectronics са сред ключовите доставчици, работещи там.

Сега броят на случаите на Covid-19 в страната расте, което застрашава плановете за премахване на блокадите и възстановяване на пълния производствен капацитет. Седемдневната средна стойност на докладваните дневни нови случаи надхвърли 20 хил. спрямо малко над 5000 в края на юни.

Миналата седмица Ford Motor заяви, че временно ще спре производството на своя популярен пикап F-150 в завод в Съединените щати поради „недостиг на части, свързани с полупроводници, в резултат на пандемията от Covid-19 в Малайзия“.

Властите в страната се борят да овладеят огнището и предоставиха изключения на някои производители в опит да поддържат икономиката. На въпросните компании е позволено да продължат да работят с 60% от работната си сила по време на блокадите през юни, а когато над 80% от работниците им са напълно ваксинирани, ще могат да се върнат към 100% работен капацитет. На 23 август броят на регистрираните новозаразени спадна до 17 672.

Но ситуацията на място остава нестабилна. Фабриките трябва да затворят врати напълно за две седмици за дезинфекция, ако повече от трима работници се заразят с Covid-19 съгласно неофициални указания. Делта вариантът се оказва особено заразен и разпространението му е трудно за овладяване.

„Това може да бъде много разрушително за Infineon и други компании, които имат заводи с по няколко хиляди работници“, коментира Самюел Тан, анализатор на пазара на чипове в Kenanga Investment Bank в Куала Лумпур.

Местни фирми съобщават за подобни затваряния в документи. STMicro и Infineon, които са особено важни доставчици на автомобилната индустрия, е трябвало да затворят свои съоръжения.

Ситуацията може да влоши недостига на чипове, който вече е на кризисно ниво. През юли времето за доставка на чипове се е увеличило с повече от осем дни до 20,2 седмици спрямо предходния месец, сочи проучване на Susquehanna Financial Group. Това е най-дългото време за изчакване, откакто фирмата е започнала да събира данни през 2017 г.

Производителите на автомобили са загубили продажби след поредица от неочаквани удари през миналата година, включително и след студената вълна в Тексас, която затрупа фабриките там , и пожара във важен завод за производство на чипове в Япония.

Миналата седмица Toyota Motor заяви, че ще спре производството в 14 завода, защото доставчиците, най-вече тези в Югоизточна Азия, са засегнати от новите случаи на Covid и от блокадите. Тя има партньори в Тайланд, Виетнам и Малайзия. Тайланд и Виетнам също наблюдават рязко увеличение на регистрираните новозаразени, тъй като делта вариантът се разрпространява.

Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
нормално , просперираща държава , грамотно население ... га.ню обаче дискети му в главата , бил гейтс и мангърщини ... първи по русофилщина последни по ваксинация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Един коментар от редит, под същата статия - But our vaccination rate are one of the fastest in the world per capita. The major economy region "Klang Valley" are already reach over 80% of adult full vaccination. Total adult(age 18+) population with full vaccination is 56%. Most of the chip companies are probably located in "Klang Valley" & "Pulau Penang" which 47% of adult has full vacination. We also dont have as many Anti-vaxxed among our citizen compared to some first world nation. Hang on there the worst days are over once we get near 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още