Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предизвикателствата пред Intel след напускането на Браян Крзанич

Компанията не просто остана без лидер, но трябва да се бори и със спада в производството

Предизвикателствата пред Intel след напускането на Браян Крзанич

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Браян Крзанич пое поста си в Intel, той имаше едно просто послание. Американският производител на чипове беше очевиден лидер в ключова производствена индустрия в света. След кариера от над 30 години в областта новият главен изпълнителен директор обеща да заложи на това, което вижда като основно конкурентно предимство на компанията.

Пет години по-късно управлението на фирмата е поставено под въпрос за първи път, откакто Intel стана лидер в индустрията с чипове през 80-те години, а Крзанич напуска поста си, пише в свой анализ Financial Times.

Ако може да се вярва на компанията, двете са напълно несвързани. Крзанич е имал връзка с неназован служител на Intel, противоречаща на политика, която е в сила от 2011 г. и забранява мениджъри да имат връзки с други служители, които директно или индиректно се отчитат пред тях.

Още по темата

Експертите по корпоративно управление подкрепиха политиката на компанията за нулева толерантност, а така - и за решението на борда да прилага етичните правила на всички нива в корпорацията, независимо от ранга.

Но спадът в производството, който настъпи по време на управлението на Крзанич, оставя неговия наследник в неприятна ситуация. Intel беше начело на индустрията с години, като беше първата компания, която създаде новото поколение микропроцесорни технологии, изпреварвайки конкуренцията, като започна да влага по-голяма мощност в по-малки компоненти.

Спадът стана ясен още по-рано тази година, когато Intel предупреди, че част от нейните чипове няма да достигнат обема на производството, който е планиран, до края на 2019 г.

Wall Street не беше изненадан от новината за напускането на Крзанич. Той имаше нелеката задача да изтласка компанията по-бързо отвъд вече зрелия пазар на персонални компютри, отчасти чрез придобивания. Към тях се причислява покупката на Altera за 16,7 млрд. долара и тази на Mobileye за 15,3 млрд. долара.

Но всичко това ѝ даде дял в обещаващи растеж пазари – 5G мобилните комуникации, автономните коли, машинното самообучение и интернет на нещата. И все пак Intel трябва да извърви доста дълъг път, за да се изправи пред компании като Nvidia в изкуствения интелект и Qualcomm при мобилните услуги. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как Amazon ще продължи да расте без новата си централа в Ню Йорк?